- Napište nám
- Kontakty
- Reklama
- VOP
- Osobní údaje
- Nastavení soukromí
- Cookies
- AV služby
- Kariéra
- Předplatné MF DNES
Když se mi dostal do ruky balíček s hovězí loupanou plecí na chystanou koprovku do ruky a přečetla jsem si, že maso je z Namíbie, domnívala jsem se, že se některý z prodavačů překlepl a místo Německa zadal Namíbii.
Nedalo mi to a začala jsem se o původ masa z Namíbie zajímat. Namíbie leží na západním pobřeží jižní Afriky, vyváží diamanty a další kovy. 64% území tvoří pastviny, kde dominuje chov skotu. Dobrá a jak se tedy taková namibijská kráva nebo mladý býček dostanou na český talíř?
Tak vězte, že lodí a ne ledajakou. Dle zprávy Státní zemědělské a potravinářské inspekce „je maso dovezeno pomocí trajektů, na které jsou naloděna živá zvířata, která jsou porážena během plavby. Takovéto lodě jsou vybaveny porážkou, bourárnou a dalším technologickým zařízením pro tyto účely“. A jak a kdo kontroluje, že je maso v pořádku? „Úřední dozor nad zvířaty a masem provádí veterinární správa každého státu, která vyplňuje a potvrzuje průvodní listiny.“ Při představě, jak se švindluje u nás, jak je asi těžké získat papíry s razítky v Namíbii…
V dubnu letošního roku se dovezlo z Namíbie celkem 63,1 t hovězího masa – letáková akce jednoho řetězce, řekla bych. Kolik takových trajektů, které si asi nedokážeme představit ani v těch nejhrůznějších snech, pluje do Evropy? Jakým způsobem tam zvířata bourají? Jaká tam panuje hygiena? Jak se s masem zachází než přijde na pulty českých obchodů, do chlaďáků restaurací, školních a závodních jídelen? Představy nechám na vás…
Dobrou chuť!
Další články autora |
Hledáme 40 maminek, které s námi otestují probiotické kapky Kendamil. Tyto kapky jsou speciálně navrženy pro péči o střevní mikroflóru vašich...