Investic hodně, kultury málo - Plzeň 2015

Plzeň – Evropské město kultury 2015. Stavba multifunkční divadelní scény – 818 milionů. Stavba kulturního centra na Světovaru – 250 milionů. Zahraniční cesty týmu. 26 zaměstnanců. Cca 10,5 milionů korun mzdových nákladů. A kde je ta kultura?

Nic než vyhazování peněz, řeklo by se. Poslední, o co jde v projektu Plzeň – evropské město kultury, je kultura samotná. Plzeň mám ráda, ale co naplat, škoda, že nevyhrála Ostrava, tam se pořád něco děje, i bez titulu.

V Plzni se investuje do megalomanských staveb, multifunkčních a volnočasových center, u kterých se neví využití, opravují se fasády, ale tím to končí. Maximálně se nalepí logo Plzeň2015 na akce, které se konají tradičně a nejsou žádnou novinkou, příp. i na projekty, které se konají celorepublikově, jako jsou Kontejnery k světu, které se přesunou z Plzně i do poražené Ostravy.

Několik předražených staveb a desítky evropských dotací k tomu, to má být výstavní štít evropské kultury? To je ta kulturní jedinečnost a rozmanitost? To má přilákat tisíce turistů, zvednout návštěvnost západočeské metropole, zesílit povědomí o městě a povýšit ho na turistické lákadlo…? Jediné, kvůli čemu se do Plzně jezdí, je pivo. Pár zbloudilců se pak projde parkem na náměstí a pak hajdá zpátky do Prahy. Když už se náhodou někde v zahraničí zmíní Plzeň, není to v souvislosti s kulturou, ale s plzeňskými fotbalisty…

Ne, ne dušuje se město, kulturní projekty jsou, akorát o nich nemluvíme, aby nám je někdo nevyfouknul… „Registrujeme obrovský počet nápadů od loutek přes design i pivo. Někdo je ale musí sesypat, proškrtat a vyhodnotit, dát jim řád a pracovat na nich," říká dočasný ředitel společnosti Plzeň 2015.

No, budeme se těšit, nejvyšší čas, aby už někdo začal… Nemyslíte?

Autor: Olga Bartoňová | pondělí 15.4.2013 14:55 | karma článku: 12,94 | přečteno: 414x