České pangejty plné českých odpadků

Jezdím skoro denně stejnou trasou a nestačím se divit. Je to asi týden, kdy někdo do příkopu odhodil pohovku. Nechápu, jak se mu to na hlavní a rušné silnici podařilo. Zastavit-vynést-nenápadně odjet. Ale podařilo. K pohovce přibylo křeslo. Další den ještě dva pytle smetí. Uvidíme, co přijde dál.

Není to nic zvláštního. Jestli se podle něčeho pozná česká krajina, je to podle příkopů u silnice. Jsou zarostlé, neudržované a plné odpadků. Všechny škarpy, pangejty, příkopy nebo brázdy – zarostlé až běda, že skoro na značky není vidět a všude haldy smetí všeho druhu. Hnus.

Stačí přejet hranice do Německa nebo Rakouska a nic. Příkopy posečené, po odpadcích nikde ani vidu. Jak to, že to jinde jde a u nás ne? Nedávno jsem slyšela, že je to kvůli komunistům, kteří tady vládli. Na komunismus se svede u nás všechno, i odpadky v pangejtech. Lidi prý nemají úctu k přírodě a k cizímu majetku, protože jim jí komunisti vzali. Jenže v Sasku měli taky vedoucí komunistickou stranu a bordel tam není. Takže tím to nebude. „No třeba je to tím, že k nám ty odpadky vozí Němci, u nich je svoz drahý, tak to házejí k nám." Aha. Takže asi i tu pohovku někdo vezl 75 km, aby jí hodil právě u nás, jo???? Neříkám, že nikdy žádný Němec nic v Česku nevyhodil, ale jinak jsou to jen výmluvy.

Jednoduše lhostejnost, arogance, lenost a bordelářství. Czech made. Přiznejme si to. A taky laxnost těch, co mají dohlížet, aby takové černé skládky nevznikaly… Lidi si zvykli, že je prostě všude bordel a „paninko, nejste vy nějaká outlocitná, tuhle silnici máme v plánu uklízet až v létě, spadá ta silnice vůbec pod nás, počkejte... takže si tu pohovku ukliďte sama nebo se obraťte na kraj jako zřizovatele nebo si to ověřte na odboru…“  Nebo se obraťte třeba na lampárnu, že?

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Olga Bartoňová | čtvrtek 16.5.2013 15:09 | karma článku: 23,15 | přečteno: 843x