Ať čtou! Klidně i „připitomělého“ Harryho Pottera!

Ta připitomělá kniha o Harry Potterovi! Jsou knihy, které leckomu připadají pitomé. Aniž by je třeba četl. Takové soudy povětšinou vynáší ten, kdo vychází jen z filmové verze, kam byl donucen vzít své ratolesti. Pochybuji, že vychází z četby samotné, ono přečíst bez zájmu 3483 stran a mluvit o připitomělosti…

Setkávám se s tím často. Zatímco většina lidí nečte vůbec a má bestsellery na poličce jen kvůli návštěvám, názorů na knížky je! A zrovna Harry Potter, ten má ale od dospělých nálepku. Asi proto, že byli nuceni přežít všechny díly v kině? Znám totiž hrozně málo dospělých, kteří znají Harryho Pottera z papíru a ne z filmového plátna. Ale každý, kdo se rozhodl tolik stránek přečíst, musí přiznat Rowlingové několik věcí – je to obdivuhodně napsané, poutavé a má to spád. To, jestli je děj překroucený až moc nebo je nějaká zápletka už moc nereálná, to je otázka jiná. Také kniha není určena mně. Je určena dětem.

A není přece nic lepšího, než když děti četba baví, nemusí bavit dospělé. Jen ať čtou cokoli! O zvířatech, čarodějích, vynálezcích, vesmíru... Nebo snad vás, jako rodiče, nepotěší fakt, že dítě přelouská samo skoro 3500 stran? Že stráví četbou několik desítek hodin namísto vysedávání před počítačem či televizí?

V tom je podpořte! Jen ať čtou Harryho Pottera, Terryho Pratchetta, Tolkiena, Verneovky… Jen ať rozvíjejí svou fantazii, rozšiřují slovní zásobu, poznávají svět jinak než při pohledu na televizní noviny! A vy, co ty knížky tolik kritizujete, zkuste si je přečíst! Možná budete hodně překvapeni… Film se nedá s žádnou knihou srovnat, jsou to zcela odlišné dva světy! A i ten Harry Potter má něco do sebe... "To má jako 3500 stránek, jo? Co tam asi může být tak zajímavého, nějakej čaroděj a Bradavice? A ten film. A ta Rowlingová a ještě ty klecový lůžka k tomu. Co je na tom úžasného? Ztráta času..." ;)

Autor: Olga Bartoňová | úterý 28.5.2013 15:53 | karma článku: 18,85 | přečteno: 602x