Amazon tu bude stůj, co stůj!

Tak by se dalo shrnout dění okolo možnosti postavení obřích skladů firmy Amazon v České republice. Amazon tu bude a bude! Zlikviduje to možná malé české obchody a e-shopy? No a co?! 1500 pracovních míst! Sice tam budou pracovat agenturní zaměstnanci nebo cizinci. No a co?!

Na Amazonu jsem si v minulosti párkrát něco koupila, když jsem chodila do školy v USA. Povětšinou šlo o knihy. A je pravda, že se mi líbilo si kupovat za pár centů knihy… Ale právě to je ta odvrácená strana Amazonu. Je to moloch. A bude se chovat jako slon v porcelánu, lidově řečeno. Co tím myslím?

Jednak se jedná o investici do skladu. Nejedná se o žádné vývojové nebo vědecké centrum. Oněch 1500 míst bude pro skladníky, řidiče a další podobné profese. Mzdy budou od toho odvislé, a tudíž tam bude pracovat Čechů a Češek poskrovnu a z onoho minima se taktéž bude minimum odvádět na daních, sociálním a zdravotním pojištění. Stejně jako tomu je ve skladech a montovnách u nás v západních Čechách. Češtinu tam rozhodně neuslyšíte, práce těžká, špatně placená, v okolí ubytovny, zvýšená kriminalita… Hlavně, že to investor postavil právě u nás!

Jen blázen se může domnívat, že to nezlikviduje drobné české eshopy a obchody, které prodávají i po internetu. Sice to nezlikviduje jiné molochy typu Alzy nebo Mallu, ale drobní prodejci budou mít na kahánku. Buď budou nabízet něco tak unikátního, co se Amazonu nevyplatí prodávat nebo budou mít tak něco extra, že… Ale tak to nefunguje, český zákazník má hluboko do kapsy a rozhoduje cena. Ta rozhodne. Bude jen otázkou, kolik pracovních míst tak vlastně získáme?

A jaké jsou další proti? Třeba dopravní komplikace a zatížení již tak šílené silniční a dálniční sítě. A až se vrhnou kamiony Amazonu na opravovanou D1… Ekologie, zvýšený hluk a prašnost a nutné investice spojené do eliminace těchto faktorů...

Proč vlastně lobbovat za takovou investici? Vyplatí se nám to? Kvůli značce. Wau, Amazon je v ČR. Většinu daní u nás Amazon odvádět nebude, zlikviduje to jistým způsobem elektronický obchod, zatíží dopravu, pozemky se dají prodat někomu jinému, kdo postaví např. něco s trvalejší hodnotou než jen sklad… Takže sice souhlasím s panem Babišem, že nelze odrazovat investory. Ale zase za každou cenu otevírat náruč každému, kdo přijde a ještě mu vnucovat lukrativní pozemky jen kvůli pracovním místům, které mohou připravit o místo jiné????

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Olga Bartoňová | čtvrtek 20.3.2014 16:35 | karma článku: 32,91 | přečteno: 1265x