A zase ty státní maturity…

Dohady, dohady a zase dohady. Státní maturity. Otázky byly těžké, snadné, nejednoznačné, moc nebo málo analytické, takové nebo makové. Státní maturita – záruka, že má student patřičné znalosti? Státní maturita = vstupenka na vysokou školu? Ani jedno, dokud se budou srovnávat učni s gymnazisty, nemá státní maturita smysl.

Systém státních maturit je dle mého laického názoru špatný, protože je pokřivený celý systém vzdělávání. Nikdo přece nemůže srovnávat úroveň učilišť s gymnázii. Asi nikdy nepochopím, koho takový nápad vůbec napadl a proč se chce po odborných školách a učilištích, aby měli absolventi maturitu. Nikdo přece nemůže předpokládat, že student učiliště, hotelovky nebo stavař toho přečetl stejně jako gymnazista a mohou tedy vzájemně měřit síly na poli otázek z národního obrození. Po gymnazistovi u zkoušek také nikdo nechce, aby předvedl svůj um na stavbě, na place nebo v kuchyni, tak proč chtít po strojařovi, aby poznal, který lyrický subjekt vystupuje do popředí v básni Vraní zpěvy od Radka Malého?

Takže když úrovně maturit, tak jedině maturita všeobecná a technická.

Ve všeobecné verzi čeština a cizí jazyk povinně, u technické zase povinně matematika a odborný předmět. Zbylé předměty dle výběru. Na učilištích výuční list a praktická zkouška z daného řemesla, příp. mistrovská zkouška, hotovo dvacet. Nemuselo by se pak řešit, zda test z češtiny byl snadný pro gymnazisty, těžký pro učně.

Dokud se nevyjasní, zda určité školy nebo obory musí končit maturitní zkouškou, nebude ani zkouška sama o sobě zárukou ničeho. Ani znalostí, ani vstupenkou na vysokou školu.  A debaty ohledně obtížností budou pokračovat. Mimochodem, stálo by za úvahu, zda místo množství rozborů různých textů a básní nedat v češtině obyčejný diktát. V praxi totiž najde uplatnění spíše sekretářka, která umí psát bezchybné texty než absolventka se státní maturitou, která umí určit kompozici textu Charlese Bukowského Faktótum… :)

Maturitní zkouška z češtiny 2013 - didaktický test zde.

Autor: Olga Bartoňová | úterý 7.5.2013 10:39 | karma článku: 16,17 | přečteno: 574x