A za jak dlouho se za katr vrátí zpátky?

6-7 tisíc propuštěných na amnestii. Posílení policejních hlídek v některých lokalitách. Zvýšení kriminality. Existuje nějaká statistika, příp. předpoklad, za jak dlouho a jak velké procento dnes propuštěných se vrátí do nápravných zařízení zpět? Nechci nikomu křivdit, ale…

Kdo dostane krátký trest?

A)     Ten, kdo toho ukradne hodně, ale má konexe. Ten se nevrátí, ten zdrhne dosti daleko dříve, než se provalí jeho další kšefty.

B)      Ten, kdo toho ukradne míň, ale chytí ho. Tací většinou kradou soustavně, takže v takovém jednání budou pokračovat a bude to jen otázka času. Počítám, že na ně nemělo nápravné zařízení jakýkoli pozitivní vliv, obávám se, že přímo naopak.

A ti na podmínce? Ti budou mít dokonce pocit, že jim to pro tentokrát vyšlo, tak proč by měli začít platit alimenty, proč nepokračovat ve spanilých jízdách bez řidičáku, neohrožovat, neničit… Než je zase dožene soud, může to trvat proklatě dlouho.

Obyčejné lidi trápí obyčejná kriminalita. Jednak se všeobecně ví, že velké kauzy se nikdy nevyřeší, a když přece, tak ti, co v tom jedou, jsou stejně dávno za kopečky. A těch několik málo, co náhodou v síti kriminalistů zůstane, jsou buď bílí koně, nebo chuďasové, kteří už veškerý majetek přepsali, na kterých si stejnak nikdo nic nevezme.

Takže zbývá ta skupina B. Ta, která nám vykrádá sklepy, garáže, byty, domy, auta. Vandalové, závislí, násilníci. Ti, kvůli nimž se lidé bojí chodit v podvečer kolem nádraží, po náměstích, ulicích. Ti, kvůli kterým se bojí senioři pro peníze na poštu. Ti, kteří jezdí bez řidičáku pod vlivem alkoholu nebo drog. Ti, co vykrádají a pustoší malé provozovny. Ti, co…

Je jen otázka času, kdy se tam vrátí zpátky. Budou i o tom novináři psát? První amnestovaný v lednu 2013 se vrací do Rapotic, na svobodě byl …. dní. Povede někdo takovou statistiku nebo vypočte někdo, zda se nám to „ulevení přeplněnosti věznic“ tak vyplatilo?

Autor: Olga Bartoňová | středa 2.1.2013 19:06 | karma článku: 24,56 | přečteno: 1042x