Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Joli

15. 3. 2009 12:47
No nevím, kolego

Kdyz jsem si tak precetla Vas clanek, pomyslela jsem si, ze by bylo mozna lepsi, kdybyste psal anglicky, treba by se to obeslo s mene chybami ;-D

"V ranném období si pravděpodobně každý jazyk vystačil s několika málo slovy, které se navíc lišily od mýtiny k mýtině." - Proboha!!! Slovo je stredniho rodu, jestli Vam to jeste nikdo nerekl, takze slova se lisila!

No dobre, nebudu se dale pitvat v gramatice a ve stylistice.

Nechapu, jak muze nekdo rict, ze je dobre, ze se pomalu vytraceji nektere jazyky. JE TO OBROVSKA SKODA! Protoze jazyky obvykle byvaji uzce spjaty s kulturou a kazde kulturni ochuzeni je nenahraditelne.

0 0
možnosti

Joli

15. 3. 2009 12:54
Re: No nevím, kolego

Ja bych to kazdopadne nevidela tak tragicky. Male jazyky jako treba cestina nebo katalanstina byly schopny obstat tvrdemu tlaku nemciny, respektive spanelstiny. S temito jazyky je spjato i obrovske kulturni bohatstvi, ktere se tak zachovalo.

Co se tyce esperanta, jsem si naprosto jista, ze esperanto nema ani tu nejmensi moznost stat se univerzalnim jazykem. Pokud ho jako univerzalni jazyk EU navrhuji Italove ci Spanele, ani se nedivim, esperanto se znacne podoba romanskym jazykum, meli by to o neco lehci ;-D

Pokud bude existovat (nebo jiz existuje) nejaky univerzalni jazyk, je to anglictina - bohuzel ci bohudik, kazdy necht sam posoudi.

Na zaver se omlouvam za psani bez diakritiky, ale na klavesnici nemam ceskou abecedu.

0 0
možnosti

Mattess

15. 3. 2009 11:38
Esperanto??

Nevím, kde se poslední dobou bere u některých jedinců jistota, že se začne prosazovat esperanto jako jazyk, kterým se rozhodne mluvit celá Unie či dokonce svět. Ten jazyk je tak vzdálený dnešní době, nikdo s ním vskutku nemluvil víc než pronesením pár základních frází. Umělý jazyk nemá šanci být jazykem univerzálním pro tak velkou skupinu jako je lidstvo - což neplatí například o angličtině, která se denně přizpůsobuje.

A jinak myslím, že ten článek vlastně nic neřekl, jen takové plácáni sem tam...

0 0
možnosti

m. l.

15. 3. 2009 10:53
Ajaj

Trošku jste toho moc popletl dohromady. Moje doporučení: šetřte si to, tohle je materiál tak na tři pěkné články :-)

Ale k tomu esperantu - chápu, že někoho oslovují utopické myšlenky a že by byl šťastný kdyby se nějak prosadily, ale esperanto fakticky nemá šanci. Už proto, že je to umělý jazyk a nemá rodilé mluvčí (až na pár potrhlíků kteří mluvili na své děti od narození esperantsky). Zvítězí jazyk kterým budou lidé sami od sebe chtít mluvit (čili se přizpůsobit jiným mluvčím) a ne ten, který nějaká moudrá komise zvolí.

0 0
možnosti
  • Počet článků 152
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1015x
Sem tam jsou některé skutečnosti v rozporu se selským rozumem a je dobré hledat někoho, kdo má stejný názor.

Seznam rubrik