Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
C

carolusI

26. 11. 2010 1:18
Když už

se tu začínají zkoumat diskutující tak prozradím jeden svůj poznatek.Totiž jak se snadno pozná bývalý kounista. Jednoduše tak,že nemluví o nadvládě komunistů, ale o jakési  TOTALITĚ  , která nás neznámo jak postihla a za kterou vlastně nikdo nemohl.

Souhlasím s tím,že se dnes děje spouta lumpáren. Jenže je třeba se také podívat proč. A za hlavní problém považuji přebujelou státní správu, kde už vlastně nikdo za nic nezodpovídá a jen se tam přerozdělují úplatky. A jací lidé na úřadech sedí? No většinou zase ti naši známí překabátění. Když se mezi ně náhodou dostane někdo slušnější, tak ho buď vyštípou nebo zkorumpují a jede se dál. 

Já rozlišuji komunisty z přesvědčení (i když s nimi často nesouhlasím) a pak ty co byli u komunistů, dnes jsou třeba oranžoví nebo nodří, zítra žlutí, ale vždycky chamtiví a bezohlední a dnes už jsou vetšinou za vodou ale ještě chamtivější.

Bylo by třeba na tenhle hmyz  vymyslet nějaký insekticid a ne tady blábolit jak jsme se měli za  bolševika  dobře.

0 0
možnosti
P9

pavel 99

8. 11. 2010 12:31
Jinak základním omylem

všech nostalgických "vzpomínačů na zlatý socialismus" je to, že nechápou (nepřipouštějí si), že každá mince má dvě strany, které nelze oddělit a tudíž nelze si "vybírat" pouze tu stranu "příjemnější" a tvářit se, že ta druhá neexistuje.

Proto nelze oddělit "plnou zaměstnanost (pro všechny) a spokojenost v práci" (kde bylo dost času na srandičky) od nižší efektivity takto fungujícího podniku a tudíž vyšší ceny takto vyrobeného výrobku. Rovněž nelze oddělit "nezkrachování" ani těch nejhůře fungujících podniků od direktivních zábran konkurence - což neznamená nic jiného než donutit odběratele (spotřebitele i ostatní podniky) kupovat méně kvalitní či nekvalitní zboží od podniku, který by v konkurenčním prostředí zkrachoval.

Jinými slovy - to "oplocení okolo" a nedostatek a nekvalitní zboží bylo podmínkou nutnou pro tu "pohodu, klídek a jistoty" a od tohoto neoddělitenou druhou stranou mince bylo postupné zaostávání a další ztráta konkurenceschopnosti......

0 0
možnosti
P9

pavel 99

8. 11. 2010 12:45
Re: Jinak základním omylem

....z čehož zase dále vyplýval nedostatek zdrojů "deviz/valut", neboť o zboží toho "zaostávajícího oploceného ostrůvku/ostrova" byl stále menší zájem. A z toho zase dále plyne nedostatek čehokoliv, co si onen "zaostávající oplocený ostrůvek/ostrov" není schopen vyprodukovat sám - třeba kvalitné léky, špičkové lékařské přístroje....... Toto vše prostě od sebe nelze oddělit.

Úplně stejně tak nelze oddělit, že v okamžiku, kdy došlo k "pádu oplocení" a podniky (i jednotlivci) směli nakupovat dle svého uvážení, nikoliv nevýhodně podle nařízení, ony podniky s nižší efektivitou a zaostalými technologiemi okamžitě ztratily odbyt. A z toho zase dále plyne, že podnik bez odbytu má hodnotu pouze "strojního vybavení a budov" a pokud to strojní vybavení byl "šrot" a budovy obdobně - tak hodnotu téměř nulovou.:-/

On totiž přícho konkurence neudělá nic jiné, než že systému nastaví zrcadlo.

0 0
možnosti
OS

Naivní volič

6. 11. 2010 10:46
V diskuzi mi nejvíc vadí,

že o diskutérech nic nevím. S tím nic nenadělám a asi je ta anonymita správná. Přesto mám někdy pocit, že třeba ten, který nejvíc nadává a tští síru na komunisty (např. Pavel99) byl za totality třeba nemluvnětem a dnes papouškuje propagandistické brožurky, nebo flinkem a budižkničemu, levej jak šavle a proto se nikde v práci neuchytil, nikdo mu nenabídl členství v KSČ ani nějakou funkci. Nebo byl vekslákem a malým zlodějíčkem v panelákových sklepích, takový ňouma recidivista. Nebo to byl už tehdy velkej grázl, darebák a podvodník, po kterém šla SNB. Nebo vnuk nějakého "uhlobarona", kterému komunisti znárodnili doly, zámek, velkostatek a několik hotelů. Protože ta nenávist musí odněkud pramenit a já bych moc rád znal životní osudy těchto i ostatních diskutujících. Jména ani adresy mě nezajímají, to jen pro ty, co by mě zase hned nařkli z "fízlovství". Tímto se upřímně omlouvám všem nespravedlivě postiženým.

0 0
možnosti
E

Eman__1981

6. 11. 2010 12:07
Re: V diskuzi mi nejvíc vadí,

Já osobně nenávidím komunisty, protože provedli nejhorší zločin na českém národu v jeho dějinách. Češi čechům stavěli koncentráky, soused udával souseda. Zlomili morálku lidí natolik, že bude třeba ještě spoustu let, než se s tím vyrovnáme. Komunismus žije z nejhorších lidských vlastností a umožňuje tě největším zrůdám dostat se k moci. Je stejný jako nacismus. Komunisti ukradli českému národu duši a proto ho budu nenávidět co budu živ.

0 0
možnosti
SF

myschelle

6. 11. 2010 0:26
se tak nerozčilujte, někteří lidé jsou zkrátka

jednodušší. pamatují nebo jim ve škole řekli, že komouši byli pěkný sviňuchy a z toho jim "logicky" vyplynulo, že je třeba nadšeně chválit všechno, co není komunistické. na co bysme si stěžovali, když máme tu svobodu, žejo. každý, komu ten bordel okolo vadí, je pro ně prostě nebezpečný hnusný bolševik, nálepka, nazdar.

ode mne pochvala za výstižně popsaný bordel :-P

0 0
možnosti
R

Roman35x

6. 11. 2010 8:08
Re: se tak nerozčilujte, někteří lidé jsou zkrátka

Nějak si nepamatuji že by mi soudružky učitelky ve škole říkaly že jsou komunisti sviňuchy. Jenže my jsme to poznali. :-)

0 0
možnosti
BT

markyz.Gero

5. 11. 2010 18:26
matičko skákavá to je zase blábol

z pera malého duchem socialistického človíčka kterému se nelíbí že svět není jak by si ho on představoval který si myslel že v 89 přemalujeme firmu a bude ráj na zemi, že od toho dne bude všechno super všichni se budou poctivě chovat a nastane neskutečný blahobyt, do prčic kdo vám tohle sliboval? myslíte že že tím že šli komanči od válu se lidé stali lepšími? někdo tvrdil že to bude jednoduché? vážený brblale máme takový stát a takovou vládu jací jsme my, jaký jste vy, jaký jsem já, váš nebo můj soused a všichni ti co potkáváte na ulici,  nikdo se nezměnil v 89 k lepšímu nikde se nenarodila spousta nových dokonalých politiků kteří nás povedou k zářným kapitalistickým zítřkům, prdlačky jsme jenom standardní lidská společnost plná dobrých i špatných lidí a bude záležet jen na nás jak to tu bude vypadat, lidé jako vy doufají že někdo to zařídí za ně aby bylo líp, je mi líto nezařídí bude to vždy takové jaké si to uděláme my

0 0
možnosti
PS

edan

5. 11. 2010 18:52
Re: matičko skákavá to je zase blábol

R^

0 0
možnosti
K

kfalstaff

5. 11. 2010 18:05
Zlatá slova!

Ale "CO DĚLAT?"

0 0
možnosti
R

Roman35x

5. 11. 2010 18:13
Re: Zlatá slova!

KSČM může vyhrát svobodné volby. Přesvěčte o výhodách socialismu 51% obyvatel státu a máte vyhráno. :-)  Jenže k vaší smůle lidé mají dobrou paměť.

0 0
možnosti
L

laduk

5. 11. 2010 17:05
...

"Bodejď by nebyla vyzdvihována svoboda slova, když to nic nestojí, když si někde nějaký chlápek na veřejnosti huláká, že politik xy je vůl."   ... asi jste zapoměl co to stálo za komančů

0 0
možnosti
PB

arrosage

5. 11. 2010 17:11
Re: ...

No dnes to vykřikovat mužete, beztrestně.. a k čemu vám to je? Jakou to má skutečnou hodnotu, kromě toho, že si zabéknete a pak se zase zařadíte do úplně stejného stáda a držíte krok... ve společnosti, kde slovo nemá žádnou váhu a hodnotu, nemá svoboda svola valnou cenu..

0 0
možnosti
MM

shannow

5. 11. 2010 16:32
bohužel

... ač jsou v článku některé věci lehce přehnané za účelem podpory jeho vyznění, jako celek je bohužel, ač je to smutné, dost pravdivý. A přestože životní úroveň většiny národa se oproti době před dvaceti lety značně zvedla, ani zarytí příznivci naší modré "pravice" nemůžou oddiskutovat to, že co se týká suverenity a soběstačnosti jsme úplně někde jinde než před lety - a tím nemyslím, že bychom si polepšili. A pokud jde o tu životní úroveň, jejího vrcholu jsme už dosáhli (za cenu obrovského státního dluhu) a teď se zase budeme o to rychleji vracet zpátky na zem, někdo rychleji někdo pomaleji - otázka je jen, jestli se to zastaví alespoň na té úrovni, kde jsme v probírané době bývali :-/ 

0 0
možnosti
OK

iacobau

5. 11. 2010 16:28
Velmi zavádějící

Autor na jedné straně idealizuje první republiku - ve skutečnosti je toto období našich dějin v mnohém podobné tomu dnešnímu. Životnost jedné vlády byla snad ještě nižší než dnes, politická kultura velmi nízká.

A období totality? Kdy média šířila jen to, co bylo stranicky posvěceno? Člověk, pokud šlapal jak bylo pískáno, měl mnohem méně starostí než dnes. Ale o nějaké spravedlnosti nemohlo být řeči, žili jsme v jedné velké lži. Je pravda, že někomu stačilo Panem et circenses pod dvěma vlajkami a servilními transparenty.

A dnes? Jsme sami sebou. Kdo chce, může veřejně nadávat dle libosti, jiný může podvádět, když mu to projde... Přiznejme si, že za to jak se máme, si můžeme sami. Možná ten "úpadek" trochu souvisí s tím, že nemáme tradici samostatné demokracie (zatím to byly vždy jen krátké pokusy). Ale ruku na srdce - když se přestěhujete do jiné země, zjistíte, že tam jsou taky problémy, a možná ještě horší.

Samostatný, nezávislý a soběstačný státeček uprostřed Evropy je pouhou utopií.

0 0
možnosti
VS

Astaroth

5. 11. 2010 16:01
velkolepe!

Je treba neustale zivit revolucni zapal, ktery povede k odstraneni kapitalisticke tyranie revoluci! Posledni bitva vzplane!

0 0
možnosti
PB

arrosage

5. 11. 2010 16:05
Re: velkolepe!

ne ne.. je to naopak.. je třeba neustále zavírat oči, nevidět, neslyšet, nemyslet. prodat třeba i vlastní matku, hlavně když bude plná lednice,,

0 0
možnosti
  • Počet článků 84
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 3134x
Jsem ročník 1950 a to v mnohém ovlivňuje mé názory. Leccos o životě jsem pochopil, jiné asi už nepochopím nikdy. Tragickou chybou bojovníků "za něco" je, že začnou bojovat "proti někomu".