Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
K

kaktusak

16. 2. 2011 1:07
Komunismus je záležitostí ekonomického rozvoje

Ne nějakého pochopení a uvědomělosti. Lidé nebudou žít jen skromně, všichni budou bohatí.

0 0
možnosti
P9

pavel 99

16. 2. 2011 7:08
Re: Komunismus je záležitostí ekonomického rozvoje

samozřejmě. A kdo bude tvrdit opak, tak "nebude". A zase všichni (co zůstanou) budou "bohatí". (Ještě rádi to budou tvrdit.);-D

Ostatně v KLDR už "všichni bohatí" jsou, že?:-/

0 0
možnosti
H

Host8

15. 2. 2011 13:00
Životní úroveň

to jsou slova, která téměř  vypadlo ze slovníku politiků. A bylo nahrazeno slovy hospodářský růst. Životní úroveň zahrnuje nejen plat , auto, elektrotechniku /věci ryze materiální/,ale i  dostupnost bydlení, vzdělání, zdravotní péče, zajištění žen na mateřských a lidí v důchodu aj.

O co by se měla snažit společnost o hospodářský růst ve prospěch několika jedinců, či o úměrné zvyšování životní úrovně všech? Má smysl hospodářský růst na úkor rozvoje společnosti a snižování životní úrovně?  Asi není divu, že slova životní úroveň se moc nepoužívají a jsme svědky  opačné snahy.

0 0
možnosti
PH

petrph

15. 2. 2011 9:42
víte,nejsmutnější je že máte pravdu

A ono to tak, ve skutečně rozvinutých státech státech v podstatě vypadá. Ostatně  už v Bibli je psáno "dělník je hoden mzdy své".

Ten problém je v tom, že se to nedá a nesmí nařídit zákonem (aby třeba minimální mzda byla 20 000Kč, nebo podnikatel musel vyplatit na platech 50% výnosů).Už proto ne, že různé produkce jsou různě závislé na potřebě lidské síly.

Ale skutečně svědomitě státem podporovanou konkurenceschopnosti podniků, chráněním jejich zájmů v zahraničí. Vymahatelností práva.Zvyšováním kvalifikace lidí, aby byli více žádáni na trhu práce. Zvyšováním jejich jazykových znalostí aby si mohli hledat práci i v cizině...A tak dále, a tak dále....

Neboli skutečně, čím víc podnikatel vydělává, tím víc může navýšit platové náklady aby on i jeho dělníci vydělávali ještě víc. A čím bude dělník kvalifikovanější a kvalitnější, tím si může říct o vyšší plat. Nikoliv, že se to zákonem po bolševičku jednomu sebere a druhému dá,

0 0
možnosti
JP

jeste asocialnejsi grupa

15. 2. 2011 7:47
autore ...

clanek jsem docetl az k vete "myslenka (komunismu) to nebyla spatna ...", nacez jsem se ctenim skoncil, dostatecne poucen o tom, jak asi vypada ta vase "lidska tvar" ... prave komunismus ma totiz jako jednu ze svych stezejnich teorii nejaky ten tridni boj, tedy "presvedcovani nesouhlasicich" o tom, ze prave komunismus je jedina prava cesta ke stesti, a komu se to nelibi, dostane par let na zotavenou v jachymove ... a ne, tohle nebylo zadne "selhani jednotlivcu", protoze stejne to dopadlo vsude jinde, kde se o ten komunismus pokusili ... tohle je proste defaultni vlastnost komunismu, a pokud nekdo rekne, ze to "neni spatna myslenka", neco to o dotycnem vypovida.

0 0
možnosti
  • Počet článků 84
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 3134x
Jsem ročník 1950 a to v mnohém ovlivňuje mé názory. Leccos o životě jsem pochopil, jiné asi už nepochopím nikdy. Tragickou chybou bojovníků "za něco" je, že začnou bojovat "proti někomu".