Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
W

wiki5

25. 5. 2011 6:31
ne

pro vas rozhodne demokracie neni. Nechapu tez, kde berete porad nejakych 23 stran v US, tech je mnohem vice, ale ze nemaji zadnou silu je jen diky tomu, ze nemaji zadne cleny. Zalezi tedy na lidech ke komu se pridaji, narizovat to nelze... a co treba nemecka demokracie, ta je taky spatna? Tam taky vyhravajici strana bere vse, nebo delaji koalice? Jestli ono to opravdu v Cechach nesmrdi jen diky tomu, ze jsou u moci odkojenci toho skveleho sytemu zvany komunismus, ktery se vam tam moc libi.

0 0
možnosti
OS

Oldřich Slováček

25. 5. 2011 21:56
Re: ne

Wikipedia, Seznam politických stran USA, editováno 17.5.2011

0 0
možnosti
OS

Oldřich Slováček

23. 5. 2011 23:32
Právě jedna volba proběhla.

Radka Johna zvolilo 1197 z 6225 členů VV, oprávněných volit. 19,2% hlasů stačí k vytvoření většiny. Proč není podmínkou legitimnosti volby stanovení nutné minimální 51% účasti? Jako volby do našeho Senátu. O jak velký mandát voličů se senátoři opírají? Kolik let se již mluví o jeho zrušení, a nikdo s tím nehne. Nikdo nevyhlásí referendum, nikoho názor občanů nezajímá! Kdy se v téhle republice někdy někdo občanů na něco ptal? No vidíte, a stále se najde dost těch, kteří budou tvrdit, že nic lepšího není. Já myslím, že je. Stačí jen vůle chtít a hledat.

0 0
možnosti
OS

Oldřich Slováček

23. 5. 2011 23:39
Re: Právě jedna volba proběhla.

Na média není spolehnutí. Údaje jsem čerpal z iDNES.cz. V zápětí jsem se na Týden.cz dočetl, že R.J. zvolilo 2523 (?!) oprávněných voličů, což je 47%. :-/

0 0
možnosti
JR

Smoking Lilly

23. 5. 2011 22:30
KSC skutečně hájila zájmy naprosté většiny občanu???

To se mi asi jenom zda8-o

0 0
možnosti
OS

Oldřich Slováček

23. 5. 2011 23:03
Re: KSC skutečně hájila zájmy naprosté většiny občanu???

Nezdá.

0 0
možnosti
PR

pá_ja

23. 5. 2011 11:11
To je sice

pěkný rozbor, ale otázka zní:

Jak to udělat jinak? Zatím je to pořád to nejlepší z toho nejhoršího!

to stejné jako s tím "kapitalismem", taky nic moc, ale drží se to nejdéle a stejně ta tzv. "demokracie". Pořád lepší než diktatura a vláda opravdu jedné strany!

0 0
možnosti
H

hafusak2

23. 5. 2011 16:35
Re: To je sice

Když si vzpomenete na nedělní OVM, tak vláda jedné strany nebo jedné koalice je skoro stejné - p. Drábek také nepřipouštěl jakýkoliv jiný názor nežli svůj i když proti němu byli všichni napříč spektrem. A koneckonců před plyšákem také byla taková pochybná koalice KSČ, lidovců a socialistů, přitom bylo jasné, čí názor nakonec převládne.

0 0
možnosti

studánka

23. 5. 2011 9:13
Myslím, že to tak není. Jde o úhel pohledu.

Aby demokracie mohla být přímou,zastupitelskou,liberální,pluralitní,křesťanskou atd, musí být předevčím demokracií,jako takovou. Na celém světě však takovou není. Snad s jedinou výjimkou - Švýcarska. Všude "demokracie" postrádá její základní předpoklad a to je diktaturu většinové vůle občanů. Občanů,nikoliv "lidu",jak je nám podsouváno. Pojem "lid" totiž znamená všechny lidi ve státě žijící,nikoliv pouze občany. Ani ve Starém Řecku se netýkala "všeho lidu",ale pouze občanů. Kdyby nebyla tehdy vojensky smetena Spartou,mohla se vyvájet dál. Během času se k pojmu "demokracie" začaly přidávat různé přívlastky,viz výše. Tyto všechny přívlastky však potírají obsah základního pojmu "demokracie". Ve volbách vítězí nikoliv vůle občanů, ale různé systémy, rádobydemokratické, tedy nikoliv většina občanů, jak by v demokracii býti mělo. Státy a zejména politické strany v nich vymýšlejí nové a nové systémy nikoliv za účelem dosažení demokracie, ale za účelem skrytého dosažení vlastní menšinové moci.

0 0
možnosti

studánka

23. 5. 2011 9:25
Pokračování

Ve volbách nevítězí  občané (jejich většina), ale "vítězství" je dáno systémem voleb ( většinou nedemokratickým) a ani nikým nevolené povolební koalice na tom nic nemění. Volby ve většině států nejsou vítězstvím většinové vůle občanů ale zavedených systémů. Tedy, jejich výsledky nejsou demokratické. V demokracii totiž nikdy nemají vládnout menšinová uskupení občanů (politické strany, hnutí a pod.), ale většina občanů samých, jejich většinová vůle. Mám za to, že pohlíží-li někdo na věc jinak, musí nutně dojít pouze k omylu. Nic nepomůže vymýšlení dalších přívlastků pojmu demokracie. Veškeré tyto přívlastky totiž vedou pouze k vládě a moci menšiny nad většinou, tedy k pravému opaku demokracie.

0 0
možnosti
PP

koňský_koblížek

23. 5. 2011 9:00
vláda zákonů a nikoli vláda lidu

Možná, to některé překvapí, ale demokracie by v první řadě měla být vláda zákonů a nikoli lidu. Když vládne "lid" jde velmi rychle pod kytičky, jak konec konců dokazují mnohé příklady.

Pro autora: když už chcete psát o historii demokracie neškodilo by si nejdříve o ní něco přečíst a pak se na to taky podívat v dobových souvislostech.

0 0
možnosti
GMX

Glock Mark XV

23. 5. 2011 8:57
moc dlouhé

nedá se to číst. Rv

0 0
možnosti
H

hafusak2

23. 5. 2011 8:49
Málokteré hodnotové slovo podlehlo takové inflaci

jako právě slovo "demokracie". Neustále se o ní mluví, omílá se ve všech vhodných i nevhodných významech, ale málokdo se zamyslí nad vlastním významem toho slova. V dnešní době působí hlavně jako univerzální zaklínadlo, které má pomoci k prosazení i naprosto nedemokratických kroků vlády. Tedy: stačí na jakoukoliv špatnost nalepit nálepku "demokratická" - a je vystaráno, kdo je proti je komunista, socialista, odborář, líná socka atd. Jsem opravdu rád, že se našel někdo, kdo se nad pravým významen toho slova pozastavil.R^

0 0
možnosti
B

bofums

23. 5. 2011 8:47
K některým nejasnostem.

Blog je dlouhý,  prosím příště o stručnější vyjádření myšlenek, díky. Mám dotaz:

1/ Můžete vyjmenovat některou zemi, krerá  byla řízena již před  300 lety podle

  demokratických pravidel ? Já ji, bohužel, neznám.

2/ Jste opravdu přesvědčen o tom, že " volby " v " socialismu " mohl někdo

  ovlivnit ? Myslím, že Vámi navrhovaný postup by byl osudový- pro Vás.

0 0
možnosti
PH

petrph

23. 5. 2011 8:30
jest to tak

Ale jak prohlásil jistý pan Churchill, i přes to všechno,lepší formu vlády jsme ještě nevymysleli

0 0
možnosti
  • Počet článků 84
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 3134x
Jsem ročník 1950 a to v mnohém ovlivňuje mé názory. Leccos o životě jsem pochopil, jiné asi už nepochopím nikdy. Tragickou chybou bojovníků "za něco" je, že začnou bojovat "proti někomu".