Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
G

gyulla

14. 3. 2011 15:11
....

Trochu se podivuji nad tim, proc  se vlastne na FF UK  vyucuje obor romistika ? Tento obor je  zbytecny, vyhazovani penez z okna a mel by se uplne zrusit. Nejspis napisu profesorum, kteří na UK přednášejí, ať si hledají novou práci. Na serveru IDNES je tolik romistu, kteří znají historii Romů, až se nestačím divit.

0 0
možnosti
OS

Oldřich Slováček

14. 3. 2011 15:50
Re: ....

Také nevím proč máme tolik politiků, když na iDNES je tolik politologů, kteří vědí jak na to. Nebude to svobodou slova?

0 0
možnosti
SB

Morgiana

14. 3. 2011 9:22
naprosty souhlas

Jen bych měla malou připomínku . V té mentalitě opravdu něco je. Učím v praktické a speciální škole. Nejradši učím pracáky spojené s výtvarkou ."Bílé" dítě ikdyž pochází z rodiny narkomana, násílníka apod, velice rádo tvoří a rádo se svým výrobkem pochlubí , má tendenci obdarovat a svůj výrobek prezentovat. Romské děti a to i ty ze slušných rodin v sobě tohle nemají. Když už je defacto atmosféra ve třídě donutí pracovat, pak to vesměs flákají a většinou když jim výrobky rozdám pro rodiče , často se stane že to odpoledne najdeme rozšlapané cestou ze školy. Vysvětlete mi prosím proč mají tak otřesný vztah cikáni k manuální práci.

0 0
možnosti
OS

Oldřich Slováček

14. 3. 2011 9:46
Re: naprosty souhlas

To zřejmě neví nikdo a já se obávám, že ze strachu z rasismu nikdo nechce přiznat, že tato rasa na to prostě geneticky nemá. Je to strašné, ale možná je tu nějaká genetická hranice, kterou nelze překročit výchovou, drilem, násilím ani vývojem. To by jen potvzovalo některé rasistické teorie o předurčenosti nebo méněcennosti určitých ras. Nedělá mi to radost a běhá mi mráz po zádech při pomyšlení, že Cikáni nejsou jako rasa schopni překročit svůj stín a dále se vyvíjet. Pár výjimek vzdělaných a pracovitých Cikánů jen potvrzuje pravidlo. No, snad mě admin nesmaže.

0 0
možnosti
CIF

comme il faut

14. 3. 2011 7:28
Hérodotos píše o lidu zvaném Tsiganoi,

který kočoval v Malé Asii. Byli to hudebníci a kovodělníci.

0 0
možnosti
OS

Oldřich Slováček

14. 3. 2011 8:17
Re: Hérodotos píše o lidu zvaném Tsiganoi,

Ano, lze najít zmínky o tom, že Cikáni vykonávali příležitostné práce a že se mezi nimi našli i zruční řemeslníci nebo rukodělci a muzikanti. Tito lidé byli také různě nazýváni. Za příspěvek vám děkuji.

0 0
možnosti
LZ

košťálka

14. 3. 2011 7:22
Lépe bych to nevyjádřila

R^R^

0 0
možnosti
  • Počet článků 84
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 3134x
Jsem ročník 1950 a to v mnohém ovlivňuje mé názory. Leccos o životě jsem pochopil, jiné asi už nepochopím nikdy. Tragickou chybou bojovníků "za něco" je, že začnou bojovat "proti někomu".