Krok vpřed, ale dva zpátky

Levá, dva, tři á dva, tři... Při této větě se mi první vybaví vzpomínky na taneční, ale bohužel se nyní jedná o trochu jiné tanečky ve sněmovně.

Učí se to už každé malé dítě - krůčky jsou vedeny tak, že se posune nejdříve jedna noha, poté druhá. Podobné je to i na naší politické scéně, chvíli je vepředu levice, chvíli pravice. Silný střed zde nemáme - ANO inklinuje k levici, Piráti, KDU-ČSL, STAN naopak k pravici a SPD podle toho odkud vane větší výhoda. To co však prožíváme v poslední době mi připomíná chůzi notně podroušené osoby. 

Tzv. Pravicový blok udělal první pohyb směrem vpřed - ohlásil útok na pozici premiéra - Máme tu 92 hlasů a je zapotřebí sehnat dalších 9.

První levicový krok směrem zpátky bylo prohlášení našeho nestranného a všemu otevřeného prezidenta republiky s výrokem, že i po pádu vlády opět další vládu sestaví AB. 

Druhý levicový krok a opět směrem zpátky přišel z tábora KSČM - není důvod přestat podporovat imperialistu.

Třetí levicový krok a ten nejzásadnější přišel dnes - ČSSD si udělalo jasnou a jedinou možnou variantu, která by následovala, kdyby se pochlapila a podpořila pád vlády - otevřela by cestu k vládě SPD. Narovinu? Ne, neotevřela... ANO by s SPD na 90% nešla do vlády, jelikož tam už by asi i vázla podpora od KSČM. Buď by znovu zkusila ČSSD + KSČM, nebo by se stejným premiérem zkusila menšinovou vládu v jedné barvě. To ale už ČSSD, které skončilo ve volbách na krásném propastném šestém místě nezajímá, stále si myslí, že mají možný vliv na vývoj, kterým se dopředu sune tato republika. Toto je už jen boj o koryto, jelikož představa, že si pan Hamáček domluví schůzku s panem Babišem, na které proběhne ve zkratce toto: H:"Hele potřebovali bychom, aby na pozici premiéra byl někdo jiný" B: "Jasný, řekni kdo a já ho tam pustím." je nereálná a tak dovětek ČSSD zní ještě veseleji: podpoříme rozpuštění sněmovny. Hmm, tak to je hozená rukavice do ringu, i když spíš do ohně, kde bude spálena na popel, stejně jako úvaha nad tím, že by toto někdo jiný podpořil. Kdo by se s ohledem na volební koláče dobrovolně přihlásil, že chce výpověď? Shoda k najití 120 poslanců, co mají koule a hlasovali by PRO je stejná iluze, jako že se někdy dozvíme jak to bylo s Čapím hnízdem.

A tak nás v pátek čeká opičárna, kterou platíme z našich daní, která bude jen přehlídkou řečníků s výsledkem, že máme stále vládu s podporou, kterou vede trestně stíhaný premiér. Proč mi to vadí? Méně bych se styděl za menšinovou vládu bez podpory s trestně stíhaným premiérem, jelikož by to vyjadřovalo, že většina s tím nesouhlasí a to by byla naděje, malá, ale byla by...

Autor: Michal Okrouhlík | středa 21.11.2018 19:55 | karma článku: 10,35 | přečteno: 321x