Den má sice 24h ale zdravotníci potřebují i odpočinek

Co ještě naložíme za povinnost na přetížené odvětví bez zásadní pomoci? Jaký je vlastně očkovací plán z pohledu informací, které má zatím laik k dispozici? Co vše ještě můžeme doktrorům hodit na bedra, aniž by se položili?

Rok 2020 je v mnoha ohledech náročný nejen psychicky, ale i fyzicky a to zejména pro profese v oboru zdravotnictví. Úkony, které se dříve prováděli za určitý čas jsou dnes prodlouženy o nutné opatření k ochraně zdraví. Počet úkonů - pacientů však neklesá a tak zdravotníci holt tráví prací víc času, jelikož ošetřit pacienty musí a poté k tomu i udělat administrativu. A jako by to nestačilo, tak to nyní v ordinacích obvodních lékařů vypadá jako call centrum, jelikož dle vyjádření vlády - a poradních týmů - se do bezplatného antigenního očkování zapojili i praktici -  jejich seznam ale není nikde zveřejněn a musíte si svému lékaři zavolat, jestli tento test taktéž provádí - kolik lidí za den provede tento zcela zbytečný a zatěžující hovor?

A aby toho nebylo málo, dnes se vydal pan Blatný i s panem Babišem na obhlídku dvou pražských nemocnic, aby zkontrolovali, jestli budou zvládat v následujícím roce očkovat! Proč? Pokud vše půjde tak jako nyní, tak nemocnice budou ještě několik měsíců přetížené a nyní by se opravdu daly využít pronajaté prostory na polní nemocnice a pomoc armády, kde by probíhalo očkování! Proč v jiných státech jsou pro očkování, které je velmi důležitým krokem k návratu volného života, schopni vyčlenit samostatné prostory a najímat na administrativu spojenou s očkováním lidi mimo přetížený obor - přeci jen vypsat papír můžeme i bez titulu PhDr (a kdyby se podařilo to nejen psát na papír, ale mít to i elektronicky, tak bych byl jak v Jiříkově vidění). Chápu, že je potřeba místa dostat co nejblíže k lidem, aby nejeli na očkování dvě, tři hodiny, ale s ohledem na vybavení jednotlivých míst jich zas nemůže být tolik... Každé krajské město by mělo mít takovouto možnost, možná i každý okres by mohl mít své očkovací tábory, jen to prosím nedávejte přetíženým zdravotníkům -  zde si myslím, že by mohli nastoupit kromě armády i medici.

Co tedy přinese očkovací plán pro rok 2021? Stres, pracovní přetížení a vyčerpání? Anebo konečně nějaké logické řešení...

Autor: Michal Okrouhlík | středa 16.12.2020 13:34 | karma článku: 13,40 | přečteno: 329x