Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
M

mmmm1

15. 7. 2011 19:48
Jenže takhle se obyvatelstvo krásně ovládá...

zvedne se DPH a občani jsou otroci celého systému.... ČEZko..... a kluci se jedou slunit do Toskánska...a otroci dřou...

Někdy přemýšlím, jestli se mi ještě vyplatí budovat tebhle systém a nebo se úplně odtrhnout od státu... potravinově, energeticky a co by mne to stálo, ale po tom co dělá politická garnitura mne ta představa láká čím dál víc...

0 0
možnosti
PH

petrhajek.bigbloger.lidovky.cz

17. 6. 2011 22:35
to je ale ....

Jak chcete garantovat, že bude slunce svítit? Ono stačí delší dobu v kuse zataženo a kde budou FV ostrovy? On totiž problém není jen výrobou, ale hlavně uschováním energie.

Máte pravdu, že FV je už mnohem účinnější. Dnes už dokonce má pozitivní bilanci - za celý svůj život panel vyrobí víc energie, než stojí jeho výroba. Co jsem slyšel, tak ta stojí "jen" 60-70% toho, co vyrobí za celý život. Ale co likvidace? V panelech jsou těžké kovy, ty pak bude potřeba nějak ekologicky zlikvidovat... A ještě jedna věc - z čeho se podle vás teď panely vyrábí, když ne z křemíku?

Ohledně elektromobilů - jen taková naivní otázka - není možno, že ve světě se elektomobily tak rozvíjí proto, že je to obětina Zelenému náboženství? A jak byste si v reálu představoval elektrickou čerpací stanici? Že přijedete na benzínku a tam počkáte 6-8 hodin, než se vám nabije akumulátor? Nebo zařídíte, aby vám šťáva došla vždy, kde to budete moct několik hodin nabíjet? A jak to budete nabíjet doma přes noc?

0 0
možnosti
J

j.vrb

18. 6. 2011 17:26
Re: to je ale ....

Jak chcete granatovat že jádro se bude štěpit a že uhlí bude hořet?  Ono stačí když na planetě nebude kyslík a uhlí je vám nanic, nebo když se zvýší gravitace o 10e23 krát  a jádro se štěpit taky přestne. Slunce bude zřejmě svítit další miliardu let ve stabilním režimu a toho lze využít. 

Jak dobíjet elektromobil? je to zdlouhavé, - asi jako uvařit pivo, nechat uležet, přefiltrovat, nalít do lahve, zazátkovat  zkontrolovat. Jen technologické časy jsou v řádech dnů.  Kupodivu někteří lidi u nás na dědině vezmou lahve, vejdou s nimi do obchodu a za pět minut  před obchodem otvírají plné lahve s pivem a pochutnávají si. Nechápu jak to dělají... přece to trvá tak dlouho.

Pro ty nechápavé natvrdo: Prostě baterka bude zálohovaná  nádoba na energii jako jakákoliv jiná nádoba na cokoliv, ať jsou to technické plyny, propan-butan, pivo, limonády, EUROpalety, nákladní kontejnery, na benzínce se vymění za jinou každých 200km a je to.

0 0
možnosti
PL

Karotak

6. 6. 2011 8:34
Karma

článek se mi moc líbil ... nejednou mám dojem, že v naší kotlině jsme o pár let pozadu ... to co na západě se bere jako zastaralé a objevují se nové technologie se u nás opěvuje jako převratná novinka .... krásně je to vidět na podpoře mobilních sítí a dalších ...

0 0
možnosti
AT

Antonín, topič

6. 6. 2011 8:46
---

Dobrá, řekněte tedy, ve které zemi měli již před deseti lety síť dobíjecích stanic pro elektromobily.

Řekněte, kde jsou "elektromobily jednoznačně trendem." Já vidím pouze snahu firem nezůstat "zcela mimo, kdyby náhodou" a elektromobily si kupují pouze firmy za účelem my-jsme-eko-prezentace.

Kde je v této oblastí Česko za světem, to mi není jasné. Chápu ale, že pokud se v oboru člověk nepochybuje, tak pak skočí na každou litanii na téma "My češi jsme takoví chudáci...";-D

0 0
možnosti
JN

Die Hard

5. 6. 2011 23:25
víš co tomio...

skoč do zdi. možná se ti rosvítí v kotrbě...

0 0
možnosti
CM

Charis Matic

9. 6. 2011 13:04
Re: víš co tomio...

že by potrefená husa..či nedostatek intelektu ? Zřejmě obojí

0 0
možnosti
D

Davidxyz

5. 6. 2011 16:32
Žel, pan Okomura dost naivně ....

... opakuje mnoho z demagogie zelených. Člověka jeho pověsti to je nedůstojné.

.

Velké elektrárny jsou sice ošklivé a na dálkových vedení vznikají ztráty údržba stojí peníze, ale ve svém součtu to díky vysoké efektivitě těch velkých zdrojů je lacinější, než mnoho malých zdrojů. Navíc mnoho malých zdrojů tak není zrovna nádhera. Viz. 5 větráků na jednom kopci nebo krajina posetá větráky hustěji než stromy.

.

Výpočty energie slunce bez započtení (ne)efektivity používaných technologií a ztrát v nich je diletantismus. Ignorovat nespolehlivost solárních zdrojů (nejtvrději noc) a nedostupnost baterií v potřebných kapacitách (něco jiného je mobil, něco jiného je celý stát) je prostě ... ignorance. Ano, v noci můžeme použít ... no přeci ty fuj-fuj velké zdroje a fuj-fuj elektrické dráty po celém státě.

. Mimochodem - proč si neudělá výpočet objemu energie spotřebované v silniční dopravě (viz. např. EUROSTAT) a nepřepočte si ji na potřebnou elektřinu. Ani dva nové Temelíny stačit nebudou. A ne

0 0
možnosti
D

Davidxyz

5. 6. 2011 16:44
Re: Žel, pan Okomura dost naivně ....

... A neidealizujme si ten problém pomocí solárních dobíjecích stanic pro elektro kola. A protože velká část Japonska je dost na jihu .... mají to solární dobíjení elektrokol i v Sapporu?

0 0
možnosti
C

carolusI

5. 6. 2011 15:24
Jsem už dost dlouho na světě

a to co za mého mládí většina považovala za nesmysly a bláznivé nápady, moje vnoučata berou jako samozřejmost, která tu podle jejich názoru byla odvžycky. Když jim někdy předvedu svůj první počítač (starý pouze 25 let), nevěřícně kroutí hlavou. A když přitáhnu z půdy  jakousi obdobu mobilního telefonu z padesátých let (pro znalce RDS66b ) nevycházejí z úžasu, jací jsme to tehdy byli primitivové. To píši pro ty ktěří autorovi spílají a vysvětlují, že to nejde. Důvodů proč něco nejde se vždycky najde dost. A pak přijde někdo, kdo si mylí, že to jde a vytře všem zrak. ;-D

0 0
možnosti
C

carolusI

5. 6. 2011 15:35
Re: Jsem už dost dlouho na světě

Ještě dodávám, to že dnes něco děláme blbě, protože to neumíme, vůbec neznamená, že naši nástupci budou stejná nemehla jako mi. Touha dokázat nemožné v některých lidech je a dokáže nemožné uskutečnit.

0 0
možnosti
S

stepan.h

5. 6. 2011 14:14
To máte z materiálů ekologů?

S některými věcmi se dá souhlasit, ale mnohé Vaše argumenty by neobstály v případě číselné a logické analýzy. Ve vašem solárním výpočtu třeba vůbec neuvažujete, že dnešní solární články mají typickou účinnost 16%! A měnič má účinnost cca 85-95%, V případě použití baterií (nebo třeba přečerpávacích elektráren) jsou tu další ztráty. Když si spočtete, jaká plocha by byla potřeba, aby byla ČR napájena ze solární energie, tak Vám vyjde, že ta plocha by musela být asi pětinásobek rozlohy ČR. A to je započítána jen dopadající enegrie * účínnost solárních panelů a na druhé straně celková spotřeba. Výkon by kvůli výkyvům počasí a ročních období, výkyvům spotřeby a dalším ztrátám v systému musel být ještě o dost větší.

0 0
možnosti
S

stepan.h

5. 6. 2011 14:15
Re: To máte z materiálů ekologů?

Ti, co hlásají, že se lze obejít bez jádra, ropy, či tepelných elektráren by měli sami ukázat, jak sníží svojí spotřebu elektřiny na 15% (tolik je celosvětově vyrobeno el. energie z obnovitelných zdrojů). A to už vůbec nemluvím o automobilech a letadlech, tam se OZE téměř nepoužívají. Takže by to třeba znamenalo přestat úplně létat.

Místo toho největší ekologové létají po světě a chtějí někomu něco přikazovat. Zajímalo by mě, když byl sumit v Kodani, kolik evropských ekologů na něj přijelo vlakem.Vážně se to začíná podobat náboženství ve středověku, kázat vodu, pít víno.

0 0
možnosti
J

jyyyj

5. 6. 2011 11:36
123

RudoZeleníEkoTerorističtíAlarmisté jsou RZETA a je třeba je rozehnat.

Pokácet lesy větrníků, posekat louky fotovoltaiky.

Na každém domu jednomolekulové C tašky. Výměník ohřívající vodu země-vzduch nebo tak.

To ano.

0 0
možnosti
M

mamlas

5. 6. 2011 11:29
Nedostatek vule

Vazeny pane Okamuro, sledoval jsem Vas ve dni "D", mate rozhodne neco co mnoha lidem chybi a to zdravy selsky rozum. Prestoze Vas clanek obsahuje par nepresnosti, jsem rad ze jste ho napsal prave Vy.

Kdyz si prectete reakce ctenaru, dostanete i odpoved na otazku uvedenou v nadpisu clanku. Ono je totiz daleko jednodusi se postavit na stranu tech kteri rikaji, ze neco nejde nez se to snazit resit - je to typicka vlastnost cechu se kterou se setkavam denne...

Puvodne jsem tu chtel napsat par technickych informaci ale kdyz ctu ty nazory ruznych pseudoodborniku, je mi jasne, ze by to byla zbytecna namaha a vzapeti by me tu roznesli nakopytech...

0 0
možnosti
  • Počet článků 157
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 75100x
Mám moravsko-japonsko-korejský původ (maminka pochází z Bystřice pod Hostýnem ve Zlínském kraji, tatínek z Japonska), žiju více než 35 let v České republice a žil jsem v dětství také necelých 10 let v Japonsku. Jsem zastáncem přímé demokracie, tedy systému přímé odpovědnosti politiků vůči občanům a zároveň větší možnosti přímého zapojení občanů do ovlivňování veřejného dění. Jsem předsedou parlamentního Hnutí Svoboda a Přímá demokracie (SPD) www.spd.cz https://www.facebook.com/hnutispd

https://www.facebook.com/tomio.cz

https://twitter.com/tomio_cz

www.tomio.cz

http://www.japafoods.cz/