Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

andilek10

30. 3. 2011 17:07
.........

Problém je, že když Evropa nebude pracovat , nebudou peníze a velmi pravděpodobně nás Číňani koupí. Kdoví co s námi bude.

0 0
možnosti

blankavavrova

10. 2. 2011 14:31
Vše souvisí se vším

Pane Okamuro,

máte naprosto pravdu, ve jménu "láce" jsme si zničili průmysl, nyní postupně zemědělství. Čína se stala celosvětovou velmocí jen díky tomu, že majitelé firem téměř celého světa se snaží mít větší zisky. Proto posouvají výrobu stále na východ, přestože vědí, že jim Čína postupně výrobu okopíruje, naučí se dělat téměř stejně dobře a zahltí svými výrobky celý svět. Ostatně tento systém pravděpodobně Čína přebrala od Japonska, které se však drželo určitých pravidel. Čína svou velikostí a bezskrupulózností měla daleko větší potenciál.

Západní civilizace tak dá lacino své mozky a připraví své lidi o práci. Naši lidé si kupovali laciné věci, protože nevydělávali dost, aby si mohli dovolit kupovat ty dražší. Já to řešila nákupy v second handu, sice použité, ale kvalitnější zboží. Proto také přísloví - peníze dělají peníze. Ráda bych měla ekologický dům, ale za svůj plat si ho nikdy nepořídím, i když by byl i daleko ekonomičtější.

0 0
možnosti

kaldoh

8. 2. 2011 1:38
Tohle nevíte ?

Lidičky, přestaňte být naivní, už dlouho neplatí přímá úměra mezi cenou a kvalitou! Jestli si někdo myslí, že když si koupí dražší značkový výrobek, že je kvalitnější, je ve velké většině případů úplně mimo realitu. U téměř veškeré elektroniky a spotřebního zboží je totiž ten značkový výrobek vyráběn v té samé továrně, jako  ten neznačkový. Za naprosto stejných výrobních podmínek, ze stejného materiálu a stejně málo (v porovnání s Evropou) placené pracovní síly. Rozdíl je jenom v tom, že na konci se na ten samý výrobek dá logo Hewlett Packard, nebo Hewley Pancard (čili česky řečeno nounejm). Bylo by pro továrnu naprosto nesmyslné a prodražilo by se, kdyby se snažila některé série vyrábět méně kvalitní. Znamenalo by to zvětšení skladových zásob, nutnost zesložitění výrobní dokumentace. Navíc se nikdy neví předem, kolik si toho takzvaná dobrá značka objedná, kdyby se zrovna jela série horší kvality, nemusela by továrna stihnout termín dodávky a o zakázky by natrvalo přišla.

0 0
možnosti

kebule

30. 1. 2011 18:11
jee to rikal pry muj pradecek

ze nejsme tak bohati abychom si kupovali levne veci a maminka mi to znovu a znovu opakuje :-)

0 0
možnosti

JanLipina

21. 1. 2011 18:18
Fakt,

že článek na podobně složité téma nasbírá čtyřicítku karmy, jen svědčí o jeho úrovni. Už jenom nějaká "fér soutěž", o které autor mluví ve zpolitizované mezinárodní ekonomice neexistuje (ochrana zemědělství v EU). Také platí, že USA jsou na Číně závislé stejně jako Čína na USA - nemůžou jeden druhého shodit (jinak by USA vyhlásily embargo už dávno). Roztrubování kvality domácího a nekvality přeshraničního zboží je také velká nepravda (navíc od kontroly máme své - ne čínské úřady) :-) By mě zajímalo kolik prachů panu podnikateli utíká, když lidé kupují čínské výrobky.... :-)

0 0
možnosti

Ježikača

21. 1. 2011 0:02
naprosto chápu.

je potřeba probudit v lidech národní sebevědomí a přimět je, aby upřednostňovali tuzemské výrobce. s trochou nadsázky by měli dát dohromady i své tělesné schránky a své sebeuvědomění. zkrátka se opakují dvacátá léta minulého století. snad se stejnou účinností.

mmch. skvělý článek.

0 0
možnosti

men

28. 1. 2011 9:22
Re: naprosto chápu.

Tohle je samozřejmě velká utopie. Lidi se vždy budou chovat převážně ekonomicky a budou kupovat to co je levnější. Ostatně jsou k tomu "vychováváni" současnou ekonomickou situací. Tady je nutné systémové řešení! Všechny ostatní plky jsou alibistické přenášení odpovědnosti od "neschopných" (rozuměj uplacených) úředníků na bezejmené masy.

0 0
možnosti

radim36

20. 1. 2011 14:06
Výrobní náklady a doprava.

Problém je v obrovsky rozdílných výrobních nákladech v kombinaci s velmi levnou globalizovanou dopravou.  Evropský dělník tak v produktivitě přímo soutěží s čínským.

V platech, průměrný plat Čínana v Šanghaji, v technologicky špičkové oblasti  je v přepočtu 12 - 14 tisíc Kč, jinde se průměrný měsíční plat pohybuje mezi 1000 - 4 000 Kč. U nás je průměrný plat 23500 Kč a k němu se ještě musí přičíst náklady na povinné odvody, které jinde jsou obvykle už v platu zahrnuty nebo jsou marginální, zdravotní a sociální. S těmito odvody je u nás průměrný plat téměř 40 tisíc Kč. Práci v Evropě dále zdražují sociální výdobytky vyřvané všelijakými populistickými skupinami, odboráři, a levicí, Zákoník Práce, minimální mzda a další.

V energii, v Číně je násobně levnější, v  ochraně životního prostředí i dalších všelijakých bezpečnostních přepisech, v Číně jsou tyto dodateční výrobní náklady násobně menší..

0 0
možnosti

radim36

20. 1. 2011 14:13
Re: Výrobní náklady a doprava.

Má li si evropský dělník zachovat aspoň tu práci, která tady ještě je, musí buď on nebo společnosti jít vstříc podmínkám čínských dělníků. Musí se zlevnit pracovní síla nebo zlevnit energie nebo snížit náklady na ochranu životního prostředí a uvolnit věci blokované fanatickými zelenými, jako jsou jaderky, GMO potraviny a další nebo naopak omezit protioteplovací alarmistické ekonomicky nesmyslné projekty.

Jediná další možnost je přesvědčit víc než cca 95 % evropanů, aby kupovali  dražší zboží vyrobené v Evropě než stejně kvalitní, ale 2 - 4 x levnější zboží dovezené z Číny.

A to je problém, u klávesnice počítače je totiž každý machr, který za stejné zboží dokáže zaplatit třeba 4x  víc,ale jak se ocitne před regály v marketu, hlídá si každá desetihaléř ceny.

0 0
možnosti

pouiyt

20. 1. 2011 6:34
Cinske levne a padelane zbozi je jediny zpusob

jak tlacit na vyrobce z vyspelejsich zemi,aby mene oskubujou lidi z chudsich zemi.V tom spociva pozitivni stranka toho druhu zbozi.

0 0
možnosti

sonic

20. 1. 2011 2:01
Normy a regulace

Tak souhlasím s tím, že by bylo dobré zrušit unijní normy a regulace výroby. Kdybyste ale ty normy chtěl místo toho zavést na dovoz, tak byste akorát přidal dovozu další překážku; byl by to stejný nesmysl jako mít normy na domácí produkci. Omezením dobrovolné směny mezi producentem a spotřebitelem určitě nepomůžete ani jednomu.

0 0
možnosti

Ježikača

21. 1. 2011 11:58
Re: Normy a regulace

ale jde tu o morálku. vezmete-li to bez příkras, nakoupíte-li zboží ze zemí, které vydělávají na dětské práci, jste i vy ten, kdo s ní souhlasí. a mělo by být konečně řečeno, že kdo nakupuje takové zboží, je bezcharakterní a slušní lidé s ním nechtějí mít nic společného. ale obávám se, že většina lidí na morálku kašle. takže podobný výrok zazní z úst nějaké placené celebrity tehdy, když bude EU potřebovat zavést regulaci podobného zboží. a dav pak bude kývat a hýkat: ano, nekoupíme si pajcy, protože ani zpěvák XY to nedělá. :-/

0 0
možnosti

Alexandr Špáta

19. 1. 2011 22:47
Jó pane Okamuro,

to byste musel nejen nějakému Klausovi vysvětlit, co to je harmonizace evropských norem. Pak byste snad mohl psát o bezzubosti EU. Ano, ona je bezzubá a bude ještě dlouhou - díky Klausům a podobným tzv. euroskeptikům. Koneckonců jednoho z nich máte už v prvním příspěvku. I bez Klausů je Vámi naznačená cesta velice dlouhá a trnbitá. A to nemluvím o Svobodných a nějakém Machovi, jenž v jejich prgramu dokoce tvrdil, že i právo jednotlivých zemí si má konkurovat. Jo bez té spolupráce a nadstátních příslušných institucí si o Vašem řešení můžete nechat jen zdát, ač díte pravdu.

0 0
možnosti
  • Počet článků 157
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 75180x
Mám moravsko-japonsko-korejský původ (maminka pochází z Bystřice pod Hostýnem ve Zlínském kraji, tatínek z Japonska), žiju více než 35 let v České republice a žil jsem v dětství také necelých 10 let v Japonsku. Jsem zastáncem přímé demokracie, tedy systému přímé odpovědnosti politiků vůči občanům a zároveň větší možnosti přímého zapojení občanů do ovlivňování veřejného dění. Jsem předsedou parlamentního Hnutí Svoboda a Přímá demokracie (SPD) www.spd.cz https://www.facebook.com/hnutispd

https://www.facebook.com/tomio.cz

https://twitter.com/tomio_cz

www.tomio.cz

http://www.japafoods.cz/