Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
V

Vikina

4. 7. 2010 18:37
Ludmilko,

R^R^

0 0
možnosti
LO

L.Odarčenková.blog.iDNES.cz

5. 7. 2010 21:05
Re: Ludmilko,

Dík, Viki. :-))) Ludmila ;-)

0 0
možnosti
HL

Hlas lidu?

4. 7. 2010 18:15
Hlasujte v anketě o nej článek, čtěte si jak jsou

Poch, Kroupa a Rossi na opuštěném ostrově, tři blogeři, kteří

se nesnášejí, kdo přežije? Dejte hlas vašemu oblíbenému. Více zde

http://short.ie/vad3ts

0 0
možnosti
LO

L.Odarčenková.blog.iDNES.cz

5. 7. 2010 21:04
Re: Hlasujte v anketě o nej článek, čtěte si jak jsou

Promiňte, ale nemám nejmenší chuť se týhle hry účastnit. Ludmila

0 0
možnosti

jarinka

1. 7. 2010 17:03
My mladší jsme na tom podobně.

Děkuji obchodníkům, že občas nabízejí kuřecí kostry. Chleba a brambory jsou moc drahé, ale jedna taková menší kostra mě přijde jen na deset korun a někdy u ní nechají i křidélka. Dá se z toho kuchtit na sto způsobů a ještě zbyde pro psa. Děkuji mockrát, ačkoliv ještě ze mě není babulka - ale šetřit musím, ať mi zůstane na roštárny. ;-D

0 0
možnosti
X

xena123

1. 7. 2010 17:17
Re: My mladší jsme na tom podobně.

tak to vás fakt lituju. To já mám kuřecí prsa nejmíň 3x týdně, k tomu nějaký steak ze svíčkové, nějakou rybičku. A Rošťáren až na půdu. No,jo. nemůžeme holt být všichni bohatí:-)

0 0
možnosti
D

dýmka

1. 7. 2010 15:12
Tak já bych to

rozdělil na dva problémy: sociální a ekonomický. Těžko pomoci s tím prvním. Pokud nemá ve svém okolí známé a přátele ve své věkové skupině a potomci jí nechtějí nebo nemohou pomoci s osamělostí, je to prostě neřešitelné. Ale za ekonomickou nouzi si prostě může částečně sama. Včas měla přemýšlet a připravit se na nutnost stěhování, možná ještě za manželova života. Před deseti lety by možná za odstupné za byt pořídili něco malého jinde, třeba na venkově. A na nové adrese mohla navázat sociální kontakty, které by jí teď možná pomohly i s ím prvním problémem.

Buhužel za poslední roky naši nalobovaní politici směřovali státní peníze jinam a tak teď máme málo míst v DPS a podobných zařízeních. Kdyby ale stát uměl vhodně kombinovat veřejné a soukromé zdroje, mohly by dávno taková zařízení růst jako houby po dešti. Třeba místo dnes obtížně prodejných bytových projektů.  

0 0
možnosti
D

dýmka

1. 7. 2010 15:21
Re: Tak já bych to

POKRAČUJI: Jsem zvědav, co čeká mě a moji manželku. Zatím se zdá, že jsme své syny vychovali dobře. Oba ochotně pomáhají i s pomocí svým babičkám ( 85 a 84), zřejmě i proto, že vidí, jak se k matkám chováme já a moje žena. Nemohu ale předvídat, zda se neodstěhují z profesních důvodů někam daleko nebo jim to nezkomplikují budoucí životní partneři. Takže už dnes se psychicky připravuji na to, že budeme muset jednou náš vymazlený domeček prodat; snad pak už bude možno si byteček(pokojíček) v DPS koupit..........

O ceně nebudu smlouvat.

0 0
možnosti
KO

3cats

1. 7. 2010 12:35
Nepřesnost

Ano, článek je drsný a někdy se realitě přibližuje. Autorka se však dopustila jedné podstatné nepřesnosti - příspěvek na péči pro seniory se poskytuje ve čtyřech stupních, s ohledem na zdravotní stav a rozsahu poskytovaných "pečovatelských" služeb, tedy služeb sociální péče. I. stupeň je opravdu 2.000,- Kč, II. stupeň je 4.000,- Kč, III. 8.000,- Kč a IV. 11.000,- Kč. Hodně záleží na posudkovém lékaři a rozsahu péče.

0 0
možnosti
LO

L.Odarčenková.blog.iDNES.cz

1. 7. 2010 12:53
Re: Nepřesnost

Pravda, ovšem o II., III., a IV. stupni se takový "obyčejný" babičce, která se dokáže ještě jakž takž obstarat, může nechat zdát. Taky je to Příspěvek na péči, a už z názvu je patrný, na co je ta částka určena. Posudkovýho doktora nezajímaj finanční podmínky, ale zdravotní stav dotyčný osoby !!! Další 3 stupně se týkaj lidí, který už jsou skutečně nesoběstačný a už jsou např. v LDNce, nebo v DD. A tam maj největší zájem na získání co největšího Příspěvku právě tyhle instituce, protože to jde do kapsy jim. Ale já píšu spíš o starých lidech, který se pohybujou mezi námi a ještě tak nějak "fungujou." ;-)

0 0
možnosti
JK

jana.krcova

1. 7. 2010 10:36
..

Moc děkuji za články na toto téma. Drsná realita, ale měla by zajímat úplně každého. Přeji hezký den!! J.

0 0
možnosti
C

Camino

4. 7. 2010 17:23
Re: ..Karma

Deje se to vsude, Ludmilko a je spravne o tom psatV

0 0
možnosti
JM

jmitas

1. 7. 2010 10:21
Ghost zdraví

Ludmilo, spoléhání se na děti ve stáří, je obrovská sázka do loterie. Buď vyhraješ a prožiješ pozdní věk jako spokojená babička či prababička, nebo do té loterie nejdeš a zařídíš si stáří sám. A každé přilepšení od "hodných" děti je "bonus". Ta babča v příběhu měla na toto rozhodnutí minimálně 20 let. Za styl psaníR^JiříV

0 0
možnosti
LO

L.Odarčenková.blog.iDNES.cz

1. 7. 2010 13:05
Re: Ghost zdraví

Ahoj Jiří, máš svým způsobem pravdu, ale většina maminek a babiček je natolik "hloupá," že se dětem doslova rozdaj. A žádná z nich si nepřipustí, že např. manžel odejde na věčnost dřív a děti se rozprchnou po světě. Nebo se rozvede a zůstane jí velký kulový. Můj případ. :-)))

Navíc dřív to bylo fakt úplně jinak, jak v myšlení lidí, tak v "sociálním" státě, jak už dole kdosi uvedl. A stáří a bezmocnost s hodně lidma "zacvičí." Těžko se z plný aktivity přizpůsobíš třeba amputovaný noze. Zůstaneš na vozejku a psychika je v háji. Zpočátku se Ti lidi hrnou do dveří, jak hrozně budou pomáhat, časem to opadne a člověk zůstane sám, jen se svejma myšlenkama, nemohoucí, na pokraji bídy. Hezkej den :-)))

0 0
možnosti
W

Wesloun

1. 7. 2010 9:58
Mor socialismu

Dokud se nezavedl státní sociální systém tak podobné problémy vůbec nebyly nebo byly v zanedbatelné míře.Bezdětní měli holt stáří těžké a mohli si za to sami.

Dokud sociální systém opět nezrušíme budete takhle plakat často.

Správně by se měl totiž jmenovat asociální....

0 0
možnosti
DN

diviznaT no.4

1. 7. 2010 10:00
Re: Mor socialismu

Jak si za to mohli lidé, co nemohli mít děti ?

0 0
možnosti
VH

Stará kára

1. 7. 2010 9:31
Opravdu myslíte, že si máte stěžovat především na "stát"?

Já bych řekl, že na ty děti. (Mimochodem: nesdílím vaše stanovisko, že se většina dětí o rodiče nestará. To je prostě černé vidění čehokoliv. Ovšem denní péči ji nemohou poskytnout, pokud bydlí každý na jiném konci republiky. Ono zaměstnaným stačí, bydlí-li na jiném konci Prahy.)

Máte pravdu - babča by potřebovala mnohem víc péče - a tedy peněz. Poradíte, kde je vzít?

0 0
možnosti
AA

Saša

1. 7. 2010 9:48
Dobře napsáno.

Prevence je žádoucí: mít víc děti než 1.

A také nelpět na starém velkém bytě, když spousta rodin se tísní v krcálcích. Za komunistů se nájem zvyšoval podle tzv. nadměrečných metrů právě proto, aby tito lidé byli donuceni k výměně velkého bytu za menší.

No a konečně je také třeba, aby si dámy více hleděly svých mužů, aby jim neumírali manželé zbytečně brzy. Oni ti muži mají kratší věk ne od přírody, ale od udřenosti a zanedbané péče.

0 0
možnosti
B

bullterrier.se.zase.usmiva

1. 7. 2010 9:29
A to si za celý život nekoupili vlastní byt,

když už ne domek? Jinak jsem si všiml, že se poslední dobou u nás na vesnici rozjely vejměnky. Přízemní stavba v půlce zahrady, kuchyňka, pokojíček, sociální zařízení, před ní altánek, kam děti z dvougeneráčáku odkládají děti a babička hlídá. Připadá mi to takové idylické. Aby si důchodce držel byt třeba v centru města je blbost. To nemůže zaplatit, a je to tak správně.

0 0
možnosti
W

Wesloun

1. 7. 2010 10:05
Re: A to si za celý život nekoupili vlastní byt,

Také jsme se tak zařídili ...

0 0
možnosti
  • Počet článků 35
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 3812x
Ženská, někdy smutná, občas veselá, která má sem tam potřebu sdělit trochu "moudra" ze života. Snad vás něco potěší. Kliknutím na můj nos, se vám zobrazí všechny moje článečky.