Že je TOP 09 pravicová strana? Kdepak, je to banda socialistů

Už před volbami na konci května 2010 jsem dost dobře nechápal, proč byla TOP 09 prezentována jako pravicová strana. Už vůbec mi nešlo do hlavy, jak někdo může v předvolebním spotu přemlouvat bábu, aby nevolila levici, a zároveň volit levicovou politickou stranu s duem Kalousek - Schwarzenberg v čele.

Ekonom Mises o neoliberalech. Prave o TOP 09 se casto mluvi jako o neoliberalni strane.christopherburg.com

Že bude TOP 09 stáčet kormidlo ostře doleva, bylo již tehdy zřejmé. Dosavadní přítomnost zástupců TOP 09 ve vládě i rétorika představitelů tohoto politického subjektu jasně dokladá, že jsem se já společně s ostatními, kteří upřednostnili volbu autentické (bohužel v parlamentu dnes nezastoupené) pravice, nemýlil.

Označení pravice pro strany jako je TOP 09 ale i ODS stále méně odpovídá jejich programům a prakticky už vůbec neodpovídá tomu, jakou politiku tyto strany realizují. Jde o strany, které se k pravici otevřeně hlásí, ale pravicovou politiku nedělají. Pro takové strany, s jejichž přítomností se zdaleka nesetkáme jen u nás, se vžil pojem nominálně pravicové. To proto, že se pouze samy nominují pravicovými. Obsáhleji jsem se tomuto tématu věnoval v příspěvku Nominální pravice.

S přístupem, který zastávají představitelé TOP 09 k ekonomické svobodě, svobodě podnikání, volnému trhu nebo živnostníkům, je na místě řeči o pravicovosti TOP 09 opustit. V souvislosti s politickým subjektem pánů Kalouska a Schwarzenberga by již média měla konečně začít používat přídavné jméno "socialistický/á" a pouštět se do spekulací, kdy proběhne slučovací sjezd TOP 09 s ČSSD nebo dokonce s KSČM. Nevěříte? Tak se pozorně zamyslete nad obsahem následujících řádků. Jde o citace a úryvky z novinových článku a titulků, které souvisí s TOP 09 a jejími představiteli. Karl Marx se nad nimi v hrobě jistě pokoutně usmívá.

O svátcích zavřeno, plánuje TOP 09
Ministr Heger chce úplně zakázat kouření v restauracích
Heger chce regulovat počet lékáren
"Jezdí komerčně, nedělají to jako službu. Dají tam čtyři vagony, lidé na Moravě je přes internet obsadí a pak nemají důvod zastavovat. Toto jsou služby k ničemu. Vyzobají si jen to, co jim přinese zisk," poslanec Václav Cempírek na adresu soukromého provozovatele železniční dopravy.
České televizi se podařilo získat návrh ministra práce a sociálních věcí Jaromíra Drábka (TOP 09), kterým chce uzákonit tzv. kurzarbeit. Ten počítá s tím, že za podniky, které se dostanou do problémů, bude až polovinu náhrady mzdy platit vláda.


Že bude TOP 09 stáčet kormidlo ostře do leva, bylo již tehdy jasné. Dosavadní přítomnost zástupců TOP 09 ve vládě i rétorika představitelů tohoto politického subjektu jasně dokladá, že jsem se já společně s ostatními, kteří upřednostnili volbu autentické (bohužel v parlamentu dnes nezastoupené) pravice, nemýlil.

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Marek Numerato | úterý 1.5.2012 12:34 | karma článku: 37,30 | přečteno: 3770x