Topolánkova prostořekost? ODS trpí závažnějšími problémy

Pod Mirkem Topolánkem se ještě nikdy křeslo předsedy ODS netřáslo tolik jako poté, co jej Přemysl Sobotka za podpory dalších spolustraníků veřejně vyzval k odchodu z čela strany, která získala v posledních sněmovních volbách nejvíce hlasů. O tom, zda Topolánek setrvá v pozici leadera ODS, hodně napoví úterní zasedání grémia. Je však velmi nepravděpodobné, že by případný Topolánkův odchod mohl odvrátit blížící se porážku občanských demokratů.

Ve srovnani s ostatnimi problemy ODS je Topolankova prostorekost pouhou banalitouiDNES.cz

Slábnoucí podpora ODS ze strany voličů má jistě mnoho příčin. Jednou z nich je i prostořekost předsedy Topolánka. Existují však dva mnohem závažnější problémy, které ODS poškozují nesrovnatelně více než to, jak se chová a jak mluví muž v jejím čele.
Občanští demokraté především svým programovým a ideovým vymezením opustili prostor, kde se v politice ještě nedávno nacházely strany pravicové. U nejvyšších představitelů ODS se čím dál větší oblibě těší agenda a názory, za které by se nemusel stydět leckterý sociální demokrat nebo člen Strany zelených. Konzervativní a liberální hodnoty se z ODS vytrácejí. Tyto hodnoty jsou ovšem pro udržení vazby se skutečně pravicovými voliči důležité a nelze je nahradit věčným poukazováním na škodlivý vliv paroubkovského populismu.
Druhým a možná ještě závažnějším neduhem, který táhne preference ODS ke dnu, je chování vysoce postavených členů z řad občanských demokratů. Z hlediska toho, jak politici z ODS nakládají s politickými funkcemi a jak se staví k politice coby službě veřejnosti, není patrný mezi ODS a ČSSD snad žádný rozdíl. Stačí prozkoumat chování poslanců za ODS, když ve sněmovně dojde na tzv. porcování medvěda. Stačí se seznámit s postojem pražské ODS ke kauze Opencard. Jméno starosty Prahy 5 Milan Jančík pak stačí jen zadat do internetových vyhledávačů a připomenout si, jakou stranu tento muž vlastně zastupuje. A pak už zbývá se jen zeptat, proč tohle všechno vedení ODS dlouhodobě podporuje, budeme-li benevolentnější, proč tohle všechno vedení ODS dlouhodobě přehlíží.
Ať už do voleb povede ODS jako leader Topolánek nebo jeho pozici převezme paní Němcová, pánové Sobotka, Gandalovič, Nečas či někdo úplně jiný, z letargie tuto stranu již nikdo neprobudí. Vtisknout straně pravicový program a očistit ji od nedůvěryhodných členů, to je úkol během dvou měsíců nesplnitelný.

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Marek Numerato | úterý 23.3.2010 1:39 | karma článku: 23,09 | přečteno: 1642x