Sametová? Promarněná šance!

17. listopad a to, co po něm následovalo, byl promarněnou příležitostí. Obyvatelé Česka zavrhli možnost žít ve svobodě a vydat se cestou hospodářské prosperity. Místo toho se nechali zlákat jistotami a představou, že velký stát se postará o jejich blahobyt. Všechno ale mohlo být jinak.

Miloš Zeman, praotec polistopadového socialismuNguyen Phuong Thao, MF DNES

23 let po listopadu žijeme v socialismu. Chcete důkaz? Prohlédněte si seznam prezidentských kandidátů a seznamte se s jejich názory. Všímejte si, jaké normy přejímá Česká republika z Evropské unie. Všímejte si, jaká politická ideologie má mezi hlavními představiteli Evropské unie i České republiky převahu. Sledujte, jaké politické kroky prosazují vládní, prý pravicové, strany a jak na ně reaguje levicová opozice. Zjistěte si, jakou část vašeho ročního výdělku vám bere stát. Pátrejte po tom, jak velká část HDP je přerozdělována státem. Vzpomeňte si na to, s jakými zbytečnostmi jste se museli obracet na státní instituce a s jakým přístupem jste se setkali u byrokratů, které musíte živit. Všímejte si, jak často politici, novináři, známé osobnosti i lidé ve vašem okolí opakují mantru "stát by měl...".

Nemám pochyb o tom, že žijeme v socialismu. Nemuselo to tak ale dopadnout. Připomněl mi to pozoruhodný sestřih dokumentu Igora Chauna - Léčba Klausem, na který jsem včera narazil. Určitě se na něj také podívejte.

Chaunův dokument krásně ukazuje nejen to, že krátce po revoluci byla politika záležitostí osobností s určitým ideály a se smyslem pro prosazování čitelných politických idejí, ale také to, že lidé tehdy byli mnohem více nakloněni pravicové politice. Osobní odpovědnost, volný trh či malý stát představovaly pojmy, jimž lidé důvěřovali a které významná část politiků prosazovala. Krátce po listopadovém převratu měli obyvatelé Česka příležitost vydat se cestou svobody a hospodářské prosperity. Tuto příležitost ale zavrhli a promarnili.

----

Na závěr ještě doporučím dva pěkné články, které vloni vyšly ke 22. výročí sametové revoluce. Doufám, že i letos se zase pár zajímavých urodí.

Petr Málek: 17. listopad 

Luboš Zálom: 22 let poté aneb od socialismu k socialismu

 

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Marek Numerato | sobota 17.11.2012 8:10 | karma článku: 17,54 | přečteno: 1461x