Ne Švejk, to Věra Pohlová je věrným obrazem průměrného Čecha

Říká vám něco jméno Věra Pohlová? Jde o důchodkyni, která před pár lety na anketu deníku Metro týkající se úniku informací o sporožirových účtech klientů České spořitelny reagovala slovy: "Tyhle aféry každého jenom otravují. Já bych všechny ty internety a počítače zakázala." A díky tomu se stala doslova internetovou celebritou.

Vera PohlovaAnketa deniku Metro


Ať už si postavu paní Věry redaktoři Metra vymysleli či ne, obávám se, že její slova mluví za početně zastoupenou část obyvatel ČR. Když se jí něco nelíbí, vidí automatické řešení v tom, že se to zakáže. Hned a pro všechny. Já to nepotřebuju, akorát mě to votravuje, tak co s tím. Zakázat!
Hezkým příkladem jsou i internetové diskuse nebo ankety zařazené do televizního zpravodajství. "Ano, telefonování v MHD bych zakázala. V letadle je taky zakázaný," svěřila se kupříkladu se zcela vážnou tváří postarší dáma redaktorům zpravodajství na Primě minulý týden.
Možná si říkáte, že vám předkládám médii zkreslenou realitu. Ale zkuste si někdy sami dávat pozor na to, jak často lidé kolem vás vyřknou onu větu "já bych to zákal/a" (nebo o něco ostřejší verzi "já bych je všechny postřílel/a"). A pak si dejte  do spojitosti s tím, jak nesmyslná nařízení a zákony jsou prosazovány a schvalovány politiky sídlícími v Praze, Štrasburku či Bruselu. Kouření, žárovky, maso z Německa, internety, bezdomovci, černoši, kapitalismus, podnikatelé, homosexuálové nebo naopak jakýkoliv náznak kritiky homosexuálů - zakázat! Rád bych se mýlil, ale obávám se, že v průměrném Čechovi je tato absolutní neúcta ke svobodě druhých zakořeněna.
Jak už říkal jistý ex-premiér, k obyčejnému Čechovi patří hlas pro Paroubka, knedlo-vepřo-zelo a názor, že nejlepší by bylo všechny zavřít a nakopat do pr....(tohle by bohužel přes cenzory na Blogu iDnes neprošlo).

Ať už si postavu paní Věry redaktoři Metra vymysleli či ne, obávám se, že její slova mluví za početně zastoupenou část obyvatel ČR. Když se jí něco nelíbí, vidí automatické řešení v tom, že se to zakáže. Hned a pro všechny. Já to nepotřebuju, akorát mě to votravuje, tak co s tím... Zakázat!

Nekonečnou sbírku podobných názorů lze nalézt v internetových diskusích nebo v anketách zařazených do televizního zpravodajství. "Ano, telefonování v MHD bych zakázala. V letadle je taky zakázaný," svěřila se kupříkladu se zcela vážnou tváří postarší dáma redaktorům zpravodajství na Primě minulý týden.

Možná si říkáte, že vám předkládám médii zkreslenou realitu. Ale zkuste se někdy sami soustředit na to, jak často lidé kolem vás vyřknou onu větu "já bych to zakázal/a" (nebo o něco ostřejší verzi "já bych je všechny postřílel/a"). A pak si to dejte do spojitosti s tím, jak nesmyslná nařízení a zákony jsou prosazovány a schvalovány politiky sídlícími v Praze, Štrasburku či Bruselu. Kouření, žárovky, maso z Německa, internety, bezdomovci, černoši, kapitalismus, podnikatelé, homosexuálové nebo naopak jakýkoliv náznak kritiky homosexuálů - zakázat! Rád bych se mýlil, ale obávám se, že v průměrném Čechovi je tato absolutní neúcta ke svobodě druhých zakořeněna.

Jak už říkal jistý expremiér, k obyčejnému Čechovi patří hlas pro Paroubka, knedlo-vepřo-zelo a názor, že nejlepší by bylo všechny zavřít a nakopat do pr....(tohle by bohužel přes cenzory na Blogu iDnes neprošlo).

Autor: Marek Numerato | čtvrtek 3.2.2011 11:00 | karma článku: 29,68 | přečteno: 3574x