Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
K

kaktusak

11. 6. 2010 1:05
Nízká kvalita vysokých škol je důsledkem tohoto režimu

Nové školy naprosto nesmyslně vznikají jedna za druhou, stát se vyhýbá zodpovědnosti za garantování určité úrovně. Když se zruší polovina rychlokvašených "univerzit", rázem bude ve státním rozpočtu dost peněz pro zbývající.

0 0
možnosti
M

Muzzlinka

17. 8. 2010 10:29
Re: Nízká kvalita vysokých škol je důsledkem tohoto režimu

A rázem také ubude míst pro studenty. Nové vysoké školy jsou potřeba a poptávka po nich bude ještě stoupat.

Stát samozřejmě určitou úroveň vysokoškolského vzdělání garantuje a ani různé (medializované) úlety Plzeňských práv a jinde na tom nic nemění. Naprostá většina studentů studuje řádně obory s dostatečnou odbornou náplní.

Co v našem vysokoškolském systému chybí je naopak praxe. Vysokoškoláci na nejlepších světových univerzitách absolvují několik měsíců praxe a učí se řešit reálné problémy v reálných provozech. Naše školy se soustředí jen na přednášky a cvičení, což je málo.

Navíc si myslím, že stejně jako jinde ve světě ani u nás není na škodu, když vedle sebe fungují vysoké školy s různou úrovní. Školně by pak bylo přesně ten nástroj, který by školám poskytl zpětnou vazbu, jak si kvality jejich výuky studenti (a především zaměstnavatelé jejich absolventů) skutečně cení.

0 0
možnosti
M

MayaMoya.

10. 6. 2010 13:39
Souhlas a karma

díky kolego R^

0 0
možnosti

Stanislav Ševeček

10. 6. 2010 9:30
Souhlasím

a karmuji.

 .. taky nevím, proč bych měl podporovt cizí děcka na různých poblitologiíc,h či Art acadeies & MBA. Raději podpořm svoje vlastní.

0 0
možnosti
PH

petrph

10. 6. 2010 10:35
Re: Souhlasím

Tak jestli Vás to uklidní,. tak MBA studium cizích dětí rozhodně ze svých daních nepodporujete.To si platí všichni sami (a že to jsou pořádné pálky).:-P

0 0
možnosti
PH

petrph

10. 6. 2010 9:16
pár poznámek

1a. Školné je zatím financováno státem.když se nyní zavádí školné, tak bych očekával,že se o něco sníží i náklady státu a tím i daňové zatížení všech.I tedy těch, co křičí, že musí na vysokoškoláky ze svých dělnických daní doplácet.Ale současně s návrhem školného,stát navrhuje zvýšení dolní sazby DPH z 9 na 19%. Nemáte dojem,že z nás stát dělá blbce?

1b.Cena(a taky kvalita)se od toho se neodvijí od toho zda to řídí stát či soukromník, ale jen od nabídky a poptávky.Soukromník má taky tendenci nasadit vysokou cenu a ošidit kvalitu,když vidí, že to zákazník vezme.A ne že ne.Z tohoto pohledu se asi nedá odhadnout, co udělá paušální zavedení školného.Do teď existovala konkurence aspoň mezi studenty,kdo udělal výborně přijímačky, vzali ho na státní VŠ zdarma.Kdo ne, zaplatil si soukromou.Ťeď se to srovná.A vůbec není jisté, zda "kvalitní" VŠ dokáží dostatečně rozšířit počty přijímaných studentů,aby je přebraly těm nekvalitním.Regulovat trh paušálníma platbama je cesta do pekel.

0 0
možnosti
MN

mn_blogger

10. 6. 2010 9:20
Re: pár poznámek

1a - zcela souhlasím, zavedení školného by mělo být doprovázeno snížením daní. Stát má nechat občanům peníze a ti se pak mají sami rozhodnout, jestli si za 20 tisíc koupí dva semestry na VŠ nebo třeba skutr :)

1b - tady si musíme uvědomit, že ty VŠ stále zůstavají školami veřejnými, takže očekávat, že se cena bude odvíjet od nabídky a poptávky asi nemůžeme...to by muselo dojít k privatizaci vysokých škol, čemuž bych se já nebránil, ale vidím to jako neprůchozí...

0 0
možnosti
BM

BořekŠikula

10. 6. 2010 8:52
Bod 2

K bodu 2 bych měl pár připomínek, ale shrnout se to dá celkem stručně: proč si školu nevybíráte i podle její pověsti? Na to mají školy dny otevřených dveří a v různých diskusních fórech se dá taky mnoho zjistit. A nezapomeňte přitom, že fakulty mají velkou míru nezávislosti, takže (např.) podle práv v Plzni nemůžete soudit celou ZČU, ale jen tu právnickou fakultu.

Jedna odpověď mě napadá: ty dobré školy, kde je těch negativních jevů málo, jsou většinou taky obtížné a přísné.

0 0
možnosti
KS

karels

10. 6. 2010 9:10
Re: Bod 2

Je mi líto, ale jako student třetího ročníku University Palackého v Olomouci s bodem 2 naprosto souhlasím!!

Záleží na úhlu pohledu, ale nemyslím si, že by ty jevy popsané v bodu 2 na UPOL chyběly... --- prostě jsou tam taky.

0 0
možnosti
SM

starý muž

10. 6. 2010 8:52
Zase se začne blbost platit jako na privátech

Vzhůru za lepší budoucnost;-D;-D;-D

0 0
možnosti
PJ

Hellmoon

10. 6. 2010 8:49
to mě dojalo

;-D;-D

školy jsou opravdu zatížením pro stát, tak proč je nezrušit? nechá se přeci učit na univerzitách v zahraničí ;-D;-D

0 0
možnosti
VH

Stará kára

10. 6. 2010 10:43
Re: to mě dojalo

Co je na tom dojemného. Školy jsou výrazným finančním zatížením státu (tedy jeho daňových poplatníků). To platí bez ohledu na to, zda toto zatížení nese s vědomím povinnosti, či se snahou o financování z dalších zdrojů.

Stejně by mně mohlo dojmout tvrzení, že bydlení je značnou zátěží pro rodinu.

0 0
možnosti
JM

llynx

10. 6. 2010 8:42
Propásnuté peníze

Ono je taky krásné ,že vlastně student vysoké školy za dobu řádného denního studia(5let) propásne možnost vydělat si asi milion korun. Navíc se školou jsou už teď spojené náklady. Jako jsou učebnice doprava pomůcky, které se často vyšplhají do astronomických částek.

Problém ,který vnikl v Plzni nebyl způsoben tamními lidmi ,ale lidmi v akreditační komisy. Stejně by si měli posvítit na soukromé školy.

0 0
možnosti
S

Snad

10. 6. 2010 8:41
Studenti potřebují trochu za uši

Také jsem studoval a mám v živé paměti, jak jsme to flákali. Po prokalených dnech a výkendech být profesory tak bych nás vyhodil,protože ty výmluvy byly neúnosné. Za nejhorší považuji to, že blbbů, kteří projdou vysokou školou díky tomu, že se povolují vyjímky a studium změkčuje je čím dál víc. Pro tento poznatek mám tyto, argumenty: do paralelky se mnou chodili lidi, které za tu dobu i 3 krát vyhodili, a oni se vždy znovu přihlásili a nechali si uznat zkoušky a jeli dál. Zabírali stále nová místa v celkovém počtu přijatých a stejně to nedodělali. Silně vypovídající může být postupová zkouška, kterou v době kdy jsem ji dělal já, udělalo jen 1o procent přihlášených studentů. :-)

0 0
možnosti
F

fakta666

10. 6. 2010 8:31
Tak je to správně,děcka zadlužit od dětství,práce není

tak hezky hybaj otroka k pásu do fabriky a splácet !! Však y už těm všehoschopným diplomy nakoupíme , místa obstaráme !!;-Dnějaká ta "práce" se najde...toto si zadejte do Google :

Kocáb platí premiérova syna. Jako odborníka na extremismus.....je tam článeček...jak Fischer byl spokojen s "prací" Kocába a nepřijal od něj "demisi"....hahahaha no bodejť

0 0
možnosti