Korupce připravila vládní agenturu o dobrou pověst. Opravdu?

Vládní agenturu CzechInvest obsadili v tomto týdnu detektivové z protikorupční policie. Podle redakce České pozice tím byla zasažena pověst relativně dobře fungující státní instituce. "Kauza CzechInvest: Poškozená pověst nevyčíslitelné hodnoty," stojí doslova v titulku "elitního informačního webu pro náročné čtenáře". 

Ekonom Petr Mach: "CzechInvest jednoduše pokřivuje tržní prostředí, škodí"petrmach.cz

Je na místě, aby zasáhla Kancelář pro uvádění novinářských příběhů na pravou míru a upozornila na to, že věci nejsou vždy takové, jaké se nám jeví na první pohled. Podle České pozice je CzechInvest instituce, kde pracují odborníci a která vábí zahraniční investory. Navíc loni zprostředkovala investice za 33,7 miliardy korun. Ve skutečnosti jde ovšem o úřad, který vysává peněženky daňových poplatníků, aby páchal škody.

CzechInvest pokřivuje tržní prostředí a škodí

Petr Mach, který již několik let uveřejňuje v časopise Laissez Faire seznam státních úřadů a institucí, které jsou nejvážnějšími adepty na zrušení, řadí CzechInvest mezi "obří úřady, které mají rozhodovací pravomoci, rozdělují miliardy a škodí…Ročně na provoz spotřebuje 350 milionů, a miliardy nás stojí v rozdělovaných dotacích a daňových prázdninách pro vyvolené podnikatele. Tyhle dotace sice jedněm konkrétním pomohou, ale vždy na úkor ostatních, kteří to platí. Tento úřad jednoduše pokřivuje tržní prostředí, škodí." 

Tak kde prosím byla ta dobrá pověst, o kterou měl nyní CzechInvest rozvířením korupční kauzy přijít?

K tématu zbytečných a škodlivých úřadů doporučuji článek Tři druhy úřadů podle Petra Macha.  Seznam několika desítek státních úřadů a institucí, které jsou nejvážnějšími adepty na zrušení, pak naleznete zde.

 Závěrečné motto:

"Nejstrašnější slova v našem jazyce jsou: Jsem z vládní agentury a jsem tu, abych Vám pomohl."

(Ronald Reagan*)

 

PS.: *Citát Ronald Reagana, který je u nás tak hojně rozšířen, se ve skutečnosti zakládá na ne zcela přesném překladu Reaganova tvrzení "Hi, I'm from the government, and I'm here to help." Reagan tedy původně nehovořil přímo konkrétně o vládní agentuře. Díky za upozornění Martinovi Pánkovi.

Autor: Marek Numerato | sobota 11.8.2012 10:00 | karma článku: 29,42 | přečteno: 2229x