Jak dlouho ještě budete platit za včerejší zprávy na papíře?

Konec roku bývá obvykle spojený s bilancováním. Zamýšlíme se nad tím, v čem se nám zadařilo, co se nám nepovedlo, s jakou změnou si budeme právě končící rok spojovat. Ani já jsem se podobnému zamýšlení neubránil. Rok 2010 si budu pamatovat jako rok, ve kterém jsem definitivně zavrhl papírové noviny.

V CR prestanou podle futurologa Dawsona vychazet noviny v roce 2024.idnes.cz

Ve chvíli, kdy se pro vás hlavním zdrojem zpráv a komentářů stanou internetové zpravodajské servery, sociální sítě a blogy, uvědomíte si po zakoupení papírových noviny, že se vám do rukou dostává výběr zpráv, které jste si na internetu přečetli nebo mohli přečíst předchozí den. Včerejší zprávy jsou doplněny o pár komentářů, které vycházejí exkluzivně v papírovém vydání novin. Obávám se však, že těch opravdu kvalitních komentářů a komentátorů se v českých denících nachází jako šafránu.
Pokles prodaných výtisků trápí nebulvární novinové deníky dlouhodobě. Pamatuji si na prognózy, které viděly budoucnost novin coby média pro elity. Lze ale někoho, kdo se u ranní kávy probírá již neaktuálními informacemi, považovat za příslušníka elity?
Oproti internetovému zpravodajství měly donedávna noviny výhodu v tom, že si je člověk mohl přečíst, kde se mu zachtělo. Ať už u snídaně, na záchodě nebo v dopravním prostředku. S rozšířením čteček elektronických knih a s možnostmi, které nabízejí smartphony či tablety, tato výhoda definitivně pominula.
Proč si na cestu tramvají kupovat noviny, ze kterých si přečtete jen pár článků, když si pomocí mobilního připojení můžete vybrat z mnohem širší a hlavně aktuálnější nabídky?
Druhá možnost je, tedy alespoň pro mne, jednoznačně výhodnější. A přestože spousta čtenářů dnes tvrdí, že si na čtečky a četbu z elektronických zařízení nezvyknou, myslím, že je to jen otázkou času. Stejně jako se nejspíš blíží i doba, kdy si budeme muset zvyknout na to, že obsah internetového zpravodajství nebude k dispozici zcela zdarma.
Futurista a podnikatel Ross Dawson předvídá konec papírových novin ve Spojených státech v roce 2017. USA budou následovat další země. V České republice přestanou deníky podle Dawsona vycházet v roce 2024. Pro mne v podstatě přestaly existovat již letos.

Autor: Marek Numerato | čtvrtek 30.12.2010 17:53 | karma článku: 14,04 | přečteno: 1915x