Fotbal, úplatky a motivace

I přes opakovaně vyhlašované války korupci v českém fotbale uplácí se v prostředí nejpopulárnějšího sportu dál. A to i na té nejnižší úrovni. Fakt, že se kolem utkání dvou vesniček, ve kterém vlastně o nic nejde, točí úplatky v řádu tisíců či desetitisíců, působí komicky. Spíše než smích je však na místě pláč. Korupce totiž fotbal pomalu ale jistě zabíjí.

Cesky fotbal stale pachne po zkazenych rybach a shnilych jablkach.Michal Svacek, iDNES.cz

S korupcí se můžeme nezřídka setkat i tam, kde by fotbal měl být hlavně zábavou, relaxací po škole nebo po práci. Místem, kde si hráči odpočinou od problémů každodenního života, zlepší si náladu povedenou akcí, pěkným gólem nebo je potěší jejich vlastní bojovnost a nasazení. Místo toho však nastupují do zápasů s vědomím, že o výsledku nerozhodnou jejich fotbalové kvality, forma a góly, ale pár obálek do rukou rozhodčího či soupeře.
Jak je asi motivován hráč týmu, když vidí, že jeho mužstvo musí z údajného nedostatku peněz trénovat se zpuchřelými balóny a převlékat se v šatně se zdmi porostlými plísní, a na druhou stranu je schopno podplatit soupeře finančním obnosem převyšujícím částku průměrného českého platu? Jsou-li korupcí prolezlé všechny fotbalové soutěže od nejnižší po nejvyšší, a to i na mládežnické úrovni, není se čemu divit, že motivace převyšovat fotbalovými kvalitami ostatní upadá a český fotbal začíná mít problém s tím, aby obstál v mezinárodní konkurenci.
Problém nespočívá jen v úplatcích, kterými fotbaloví gauneři ovlivňují výsledky zápasů, ale i v korupci, která má za cíl zamíchat sestavou mužstva. S oblibou takto bohatí rodiče, u nichž se smysl pro férovost dostatečně nerozvinul, finančně podporují fotbalový klub (nepochybně se něco podobného stává i jiných sportech, třeba v hokeji), za což vyžadují, aby trenér týmu zaručil jejich synovi místo v sestavě. K tomu, aby se protekční synek objevil v sestavě, je samozřejmě zapotřebí někoho posadit na lavičku. Jak tento trenérský tah asi zamává s psychikou hráče, který si je dobře vědom toho, že je o poznání lepší než spoluhráč, kterému bylo místo v sestavě "koupeno"? Jakou pak asi může mít motivaci dále na sobě pracovat? Kolik pravém ukřivděných talentů v českém fotbale již vyhaslo?
Čteš-li tento příspěvek ty - fotbalový funkcionáři, trenére, hráči, rozhodčí, "sponzore", který sám úplatky rozdáváš nebo přijímáš, dej si pořádnou facku. Jsi hrobařem českého fotbalu!

Autor: Marek Numerato | sobota 12.6.2010 10:46 | karma článku: 11,18 | přečteno: 1283x