EU se hroutí. Mám z toho radost a nestydím se za to

Vážná dluhová krize členských zemí EU ohrožuje budoucnost eura i celé unie. Řada odpůrců Evropské unie, včetně mne, tomu všemu přihlíží s neskrývanou radostí. Za to jsme si vysloužili nálepku cyniků, lumpů, spratků a naivků. Opravdu je tomu tak?

Cesky premier s prezidentem Evropske unieiDnes.cz

Evropská unie je říší nesvobody a socialismu. Proč nemít radost z toho, že projekt, se kterým jsou spojena samá negativa, spěje ke svému konci? I rozpad Sovětského svazu a pády komunistických režimů v zemích východního bloku byly doprovázeny radostí obyvatel dotčených zemí i pozorovatelů zvenčí. Nyní jsme ve velmi podobné situaci. Ostatně zhroucení Evropské unie by představovalo zhroucení tyranie, která sdílí se Sovětským svazem řadu společných principů. Velmi trefně na to poukázal někdejší sovětský disident Vladimir Bukovsky (viz video).

Trvám na tom, že by rozpad Evropské unie nebyl žádnou pohromou, ale naopak by pro Evropany znamenal vítězství. S výjimkou těch, kteří zaujali pozice regulátorů, přerozdělovačů dotací a budovatelů neproduktivní byrokracie, na čemž se dokázali obohatit. Dokonce tvrdím, že čím dříve rozpad EU přijde, tím lépe. Nelze vyloučit, že stávajícím členům unie i obyvatelům Evropy přinese rozpad unie spoustu nepříjemností. Ty však budou mít krátkodobého trvání. Snaha udržet nefunkční spolek pohromadě je však jen spouštěcím mechanismem problémů, které budou mít dlouhodobý negativní dopad.

Autor: Marek Numerato | sobota 10.12.2011 17:15 | karma článku: 35,03 | přečteno: 2499x