Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
ZH

Několik poznámek k tématům zmíněným panem Nožičkou:

1. Koupaliště v Berlíně. Situace se uklidnila poté, co po týdenním uzavření koupaliště Columbiabad ve čtvrti Neukölln došlo ke změnám v provozu koupališť. Lidé musí u vstupu ukazovat průkazky s fotkou a jsou tudíž identifikováni. Navíc byl zpřísněný režim na koupalištích s možností vyvedení z koupaliště nebo i zákazu vstupu na koupaliště pro lidi, kteří dělají problémy. V Německu koupaliště podobně jako u nás provozují města, v Berlíně jedna firma provozuje veškerá městská koupaliště. Navíc u koupališť byla zřízena mobilní stanoviště policie, kde ale policisté nejsou ani omylem každý den. Za posledních 14 dní se žádné problémy na koupalištích nedějí. O problémech na koupalištích pan Nožička a idnes napíše, ale o tom, že to Němci celkem rychle dokázali vyřešit, to už samozřejmě u nás nikoho nezajímá.

2. Profesor Vahrenhort - ten má mezi německými klimatology postavení podobné jako u nás u celospolečenských témat Lukáš Pollert, Roman Šmucler nebo Jaromír Dušek - tj. není brán seriózně a vážně a spíš je jen pro smích. Už jen jeho tvrzení, že klimatická změna je v větší části v důsledku větší aktivity Slunce a z menší části kvůli činnosti člověka, což se jasně prokázalo jako nesmysl po roce 2018, kdy došlo k poklesu aktivity Slunce, ale teploty na Zemi naopak dál a poslední roky jsou nejteplejší v historii měření teplot.

3. Zelenina na hrobech. Realita je trošku jinde, než píše pan Nožička. Německé hřbitovy mají obrovský přebytek místa, protože až 90 % lidí se nechává spálit a urna je samozřejmě mnohonásobně menší než rakev, takže velký část hřbitovů leží tzv. ladem. Na některých hřbitovech jsou určité části už dokonce roky úplně uzavřené a nevyužité. A právě v takových částech se zkušebně zkouší zavést komunitní zahradničení a pěstování okurek a jiné zeleniny. Nemyslím si, že je to za takových podmínek úplný nesmysl. Není to rozhodně tak, že si na hrobě, o který se staráte, začnete najednou pěstovat rajčata.

0 1
možnosti
ZH

Pokračování

4. Jaderná energie v Německu - ta má tam takové postavení jako dnes Rusko u nás. Je nežádoucí a je na ni celkem jednoznačný společný názor německé veřejnosti. Zvlášť po Fukušimě byly v Německu obrovské demonstrace proti JE. Ale není to tma nic nového, hned po sjednocení v roce 1990 byla vypnuta jaderná elektrárna Greifswald, která byla stejného typu jako Černobyl (reaktor RBMK). Ale v Německu je proti atomové hnutí mnohem starší, vlastně to bylo jedno z hlavních témat, díky kterým vznikal v Německu Strana Zelených v 70. letech.

V roce 2010 ještě zhruba 60 % Němců souhlasilo s tím, že JE mají fungovat do té doby, dokud to je rozumné a bezproblémové. Po Fukušimě bylo pro JE jen 8 % lidí a 82 % ji jasně odmítalo. V posledních dvou letech 2022-2023 i pod dojmem války na Ukrajině podpora vystoupení klesla a většina Němců byla pro prodloužení provozu současných elektráren, ale pořád byla většina proti stavbě nových JE. Je otázkou jestli to není nyní podobný výkyv(tentokrát kvůli vysokým cenám energií) jako po Fukušimě.

0 0
možnosti
PK

Bohužel i tady převažuje kdo blog píše než obsah. Nemusím s panem blogerem vždy souhlasit nebo neumím věc posoudit (sportovní tématika) - tak vždy prvotně hodnotím obsah. I obdivovatelé Německa z minulosti Vám po straně řeknou že to už není ono ...

5 1
možnosti

Smazaný příspěvek

Příspěvek byl odstraněn autorem blogu. Opakované vložení může být smazáno redakcí.

FL

Škála chytrosti - hlouposti není jednorozměrná. V něčem patří Němci mezi nejschopnější na planetě, a na druhou stranu jsou mistři v tom, že sebehloupější nápad dokážou dotáhnout až do tragických konců. Viz události během druhé světové, co dokázala "nadřazená nordická rasa". Ne všichni byli nacisti, ale drtivá většina je podporovala, včetně inteligence.

0 0
možnosti
RC

Uzavreni JE v Nemecko neni zpusobeno progresivisty, ale naopak konzervativisty, kteri maji z JE obavy. Z velke casti je to dusledek havarie ve Fukushime.

Co se tyka plodu ze hrbitovu... Fakt si myslite, ze byste se to dozvedel? Stejne jako nevite, co vsechno vyvazeji zemedelci na pole. Samozrejme klasicke exkrementy, mocka, ale zaznamenali jsme kdysi, ze vyvezli na pole i poslou drubez. O vyvazeni zump a podobnych zarizeni na pole se take mluvi a ackoliv je to zakazane, neverim tomu, ze se to nedeje. Koneckoncu, i kaly z cistiren odpadnich vod, pokud splnuji nejake parametry se porad k hnojeni pouzivaji.

Kdysi jsem si prohlizel tatovu knihu o ovocnarstvi. A rada pri sazeni stromu byla takova: vykopejte jamu, na dno dejte chciplou kozu,...

BTW, cibetkova kava je velmi cenena.

0 0
možnosti
RC

BTW, ceska pole jsou poslednich nekolik let velmi pohrebisti hrabosu...

0 0
možnosti
PB

..... nóóó, vono to Německo má štěstí, že kolem nej existují země daleko hloupější, neb jim za pusu exportujou vlastní energii a dokonce si dokážou(!), považte, tu samou energii vodkoupit zpět za pětinásobek!,- ..... to sou, panečku, frajeři!

4 2
možnosti
RC

"odkoupit zpet za petinasobek" = nic o tom nevis.

1 3
možnosti
OD

O37t33a 56D95v25o28r83a67k

24. 7. 2023 14:16

Naprostý souhlas. Ale možná i tam se situace trochu mění, protože jsem no víkendu četl jak dramaticky klesá podpora tamních zelených. Tak možná .....

7 0
možnosti
JN

Snad máte pravdu - tu zprávu o výrazném poklesu preferencí německých Zelených jsem zaregistroval rovněž.

4 0
možnosti
AP

Němci nedělají malé chyby....

3 0
možnosti
Foto

J27a43n 49Š73i77k

24. 7. 2023 12:30

Ano, bezpochyby Češi jsou chytřejší. Dokonce jsou tak chytří, že po X letech nemají ani vybráno místo pro úložiště jaderného odpadu. Svou chytrost taky potvrzujeme tím, že na nutnou dostavbu a modernizaci potřebujeme milión keců okolo a zatím se po X letech krumpáčem do země ani nekoplo a jen se pořád něco vypisuje, naposled v květnu. Pravdou ovšem je, že kdybychom stavěli, tak jak umíme mlít pantem, tak jsme světová jaderná velmoc. Němci budou mít v budoucnu alespoň ty kritizované obnovitelné zdroje, co budou mít chytří Češi místo uhlí, netuším. Jsou však odborníci, kteří tuší: Nic. Nedovolím si proto soudit jiný, zvláště v řadě ekonomických ukazatelů prokazatelně jednoznačně lepší národ, jestli je nebo není hloupý, už jen proto, co říká matka Forresta Gumpa. A ta má vždy pravdu ve všem. Hezký den

16 0
možnosti
FL

Technicky a organizačně jsou Němci mnohem schopnější, Češi se zase nenechají zmanipulovat do každého nesmyslu tak jako Němci. Počet historicky zavražděných na jednoho Čecha je menší než na jednoho Němce, když uvážíme např. 55mil. obětí druhé světové (po odečtení zabitých Němců)

1 0
možnosti
Foto

Není nad poradit Němcům, jak to mají dělat, aby se měli tak dobře, jako my.

7 9
možnosti
LH

Kdyby Jandová uměla číst, všimla by si, že nic takového článek neradí a že jim to spíš radí celý zbytek Evropy

11 1
možnosti
  • Počet článků 1590
  • Celková karma 39,66
  • Průměrná čtenost 3241x
Píši hlavně o politice, školství a sportu. 

 

Seznam rubrik