Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
ZH

Trochu bych upřesnil sliby vlády, pan Nožička je lehce pozměnil. Vláda slíbila a v Zákoně o pedagogických pracovnících to tak je, že školy budou dostávat na platy 130 % průměrného platu. Nikoliv, že každý učitel bude mít 130 %. Jeden může mít 150 % a jiný 110 %. Druhou věcí je, že každého matematicky aspoň lehce postiženého člověka napaden, že 130 % z průměrného platu v kterém roce? Bude plat učitele v roce 2024 130 % průměrného platu v roce 2024? No ale v lednu 2024 nebudeme tušit, kolik to bude na konci roku. Proto v původním návrhu bylo, že školy budou dostávat 140 % průměrného platu 2 roky zpátky, který je v době skládání jasný a jasná je i ta částka. Pozměňovacím návrhem 5 koaličních poslanců z 5 koaličních stran došlo k tomu, že se ze 140 % stalo 130 a časový údaj úplně vypadl, čímž to celé přestává dávat smysl. To může pak klidně někdo říct, že to bude 130 % platu z roku 1990 (samozřejmě přeháním).

Druhou věcí je hýbání s nepedagogy. Samozřejmě platí, jak píše pan Nožička, bez nich škola nemůže fungovat - školníci, uklízečky, kuchařky, účetní, sekretářky, správci sítí, bez nich to prostě nejde. A jejich platy jsou opravu bídné. Donedávna dokonce např. tabulky pro uklízečky byly tak nízké, že ředitelé jim formou nadtarifů museli doplácet plat tak ,aby dosáhli aspoň zaručené mzdy. Což pak snižovalo ředitelův budget pro nadtarify obecně pro všechny zaměstnance. A mám obavu, že celá šaškárna kolem těch 130 % nakonec dopadne podobně. Částky pro nepedagogy se sníží a ředitelé, aby je udrželi a dosáhli nějaké úrovně mezd pro ně, budou muset šáhnout do peněz pro pedagogy, takže ti si o 130 % budou moct jen snít. Asi i o 130 % proti platu před 2 lety.

0 0
možnosti
RC

Neni to v zakone o pedagogickych pracovnicich, ale ve skolskem zakone. A dle meho nazoru nebudou jednotlive skoly dostavat 130%, ale ma to byt tak, ze celkove prostredky za cele regionalni skolstvi na platy (normativy) maji byt v teto vysi. A protoze je to polozka rozpoctu a ten se tvori v lete a schvaluje na podzim, tak jedina prumerna mzda za cely kalendarni rok, ktera je znama, je o dva roky zpet. Tedy pro rok 2024 je to rok 2022, jak jste psal.

U jednotlivych skol se to muze lisit napriklad na zaklade naplnenosti trid.

0 0
možnosti
RC

A kdo říká, že propustit? Stát platí vzdělávání. Provoz má platit zřizovatel.

0 0
možnosti
Foto

J52a87n 57Š11i40k

7. 9. 2023 16:53

Nejsem si tedy jistý, zda vůbec někdo z vlády vyslovil slovo školním nebo kuchařka. Což je ve světle daleko důležitější otázce jaksi fuk. Totiž, kde šetřit? Vy víte, kde peníze nejsou potřeba, aby se vzali na jejich úkor učitelům, jenom proto, že mají na rozdíl od nich smůlu, protože oni žádných 130% mzdy garantované nemají? Tak komu vezmete? Hasičům? Policii? Armádě? Úředníkům? Nikdo z nich tak vysokou a nesmyslnou garanci platů nemá. Tak mohlo by se vzít tém pár ajťákům, co ještě ve státní správě pracuji pro zábavu. Oni 130% sice garantované nemaji, ale aby je stát udržel díky trhu práce mají určitě mzdy v průměru vyšší než učitelé. Tak kdo? Kotelníci na úřadu vlády? Hezký den

2 4
možnosti
Foto

Ale kdo podle Vás tedy jsou "nepedagogičtí pracovníci škol"???

8 0
možnosti
PB

..... to říkám furt,- my si snad takový machry ani nezasloužíme!,- tohle panoptikum by SPOLU mělo řídit celou planetu!

5 0
možnosti
Foto

Když budu tvrdit, že již před mnoha lety nejednoho školníka či školní kuchařku napadlo, že by bylo nejlepší z hlediska úspor poslaneckou Sněmovnu v dnešní podobě zrušit, nebudu daleko pravdy...!! Za každou vládní stranu či hnutí by stačili pouze dva poslanci a ten stejný počet za nevládní (opoziční strany) - a všichni by byli vybráni losem. To bych chtěl potom vidět ty kyselé obličeje těch "mistrů světa", co nebyli vylosováni.

2 2
možnosti
MB

Jpsífku, klasicko bvyklý humbuk, o necitlivosti vlády. Propuštěn nebude nikdo. Táhne se od doby ministryně Buzkové. Správná kritika o nedostatečností příjmu profesora na VŠ. Školníka a kuchařky na dědině .

Řešení je přitom snadné.Zvýší si příjmy snadno. Profesor vypomůže s hlídáním školy a pomocí v kuchyni. Školníci s kuchařinkami budou zase přednášet u katedry. Zřizovatelé - Kraje, města to nepochybně přivítají. Proč ten systémový chaos již dávno není vyřešen? Nezvládl ani ten, co sliboval lépe ...

3 6
možnosti
ZZ

Profesoři na tom nejsou vůbec špatně - byl byste překvapen jejich příjmy.

1 0
možnosti
  • Počet článků 1586
  • Celková karma 39,44
  • Průměrná čtenost 3233x
Píši hlavně o politice, školství a sportu. 

 

Seznam rubrik