Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
JV

Novinář Peroutka měl mezi nepříznivci komunistického poválečného režimu u nás neposkvrněný štít. Stejně jako Rádio Svobodná Evropa, bývalo v padesátých letech povzbuzením pro odpůrce režimu. Kauza jednoho, možná neexistujícího, článku v předválečném časopise, vyjevila na světlo boží věci, které možná v kontextu doby byly přiměřené, ale boří mýtus neohroženého novináře Peroutky v kontextu současnosti. Prostě vycházejí najevo věci, které by raději člověk nevěděl, byť v té době nežil a nemá tedy právo soudit, a ony vrhají stíny a vzbuzují pochybnosti. Paní Kaslová se má právo cítit uražena za jednoho ze svých dědečků, ale otevřela Pandořinu skříňku s obsahem poněkud nechutným; možná si to neuvědomila, škoda.

2 1
možnosti
PN

P83e66t17r 27N28e46d68v22ě96d

25. 8. 2020 12:47

Kauza nevypovídá o ničem jiném, než o tom, že se Zeman měl normálně omluvit. Bohužel díky urputnosti žalobců vyplavalo i nechtěné, co narušuje obraz o panu Peroutkovi. Příspěvek o stavu 3:1 to pěkně popisuje. A to soudnictví? To je fakt postavené na hlavu. Hlavně, že určití lidé mají jasno. Jinak jste to pěkně shrnul.

Znovu prosím, nezavírejte ty diskuse. Jak jinak se mám já, jako bezpochyby méně inteligentní dozvědět jak se dá zašmodrchat čeština od rádoby dceři Boženy Němcové a její neustálé nadrženosti, která patrná z každého druhého příspěvku? Kde jinde bych se dozvěděl od lidí se sociálním cítěním, vlastním (A jedině správným) názorem a odborníků na pojmenování kastrátů, že charakter a chování prezidenta ovlivňuje populaci. Kde jinde bych se dozvěděl, že podivení se něčemu je vlastně lež a dtto když někoho ocitujete. A to už se nestíhám zmínit o ostatních expertech na všechno. Už je mi divné, že některý z nich není dosud ředitel zeměkoule.

1 0
možnosti
JN

Možná to kvůli té jedinečné ženě ještě v budoucnu zvážím... :-)

0 0
možnosti
Foto

ajaj...tady někdo dvakrát někoho označí za alkoholika, pak se zmíní, že jinému odběhl jeho ošetřovatel z psychiatrické kliniky, kde je ten diskutér umístěn, a když Vás jemně upozorním, že je tohle Vaše vyjadřování tady na zákaz, tak článek o šálu zmizí a je recyklován jako slovo Boží;-D

1 0
možnosti
JN

A to jste byla takový žalobníček už od dětství? ;-) To Vás asi spolužáci ve škole moc rádi neměli a dost pochybuji o tom, že jste oblíbená i mezi svými současnými kolegy.

Co se týká toho strašení zákazem: např. nejmenovaný diskutér a bloger v jedné diskusi nedávno napsal o Větvovi, že své texty zřejmě píše z psychiatrické léčebny, a v pohodě mu to prošlo. Zrovna tak podobným způsobem se někdo vyjádřil pro změnu na adresu pana Vodvářky, a také v tom ze strany administrace dle všeho nebyl viděn žádný problém. Prostě je tady nastolený takový trend - ne, že by se mi to líbilo, ale nic s tím neudělám, tak jsem se mu přizpůsobil...

Nakonec, sálodlouze jste to se svými kamarády rozebírali tady:

https://www.blogosfera.cz/2020/08/19/zarijove-rouskobrani/#more-2019

Tak v tom klidně pokračujte a zbytečně tím tady nezaplevelujte diskusní prostor.

0 0
možnosti
OU
JN

O mé psychické zdraví si fakt starosti dělat nemusíte. A kdybyste tolik pozornosti jako mně věnoval i některým jiným blogerům, tak byste zjistil, že i jeden Váš oblíbený bloger tady nedávno smazal článek (pravděpodobně na základě negativních ohlasů v diskusi), i někteří jiní blogeři občas své články recyklují, atd.

Já jsem se tímto jenom ujistil, že otvírat diskuse zde opravdu smysl nemá, neboť snaha diskutovat zde korektně se tu kvůli některým jedincům (včetně Vás) zcela míjí účinkem.

0 0
možnosti
MK

Souhlas s omluvou - článek se nenašel a tak za toto konkrétní nařčení je omluva namístě.

Vnučka však udělala chybu; mnozí, tak jako já měli Peroutku za novináře bez poskvrny, proto i vnímání ceny po něm pojmenované, ale našly se jiné články, které se tomu hledanému dost podobají. Zasvěcení přiznávají tomuto velikánovi slabší chvilku, zdůvodněnou udržení si místa v redakci, aby uživil rodinu.

Milá vnučko, faktické poskvrnění jména dědy je Vaše dílo.

4 2
možnosti
OU
JJ

J33a74n 40J43a47n67u50š24k66a

24. 8. 2020 21:49

Me prilslo nelogicke ze za Zelezneho platil 10 miliard zidovi Lauderovy cesky stat.

1 0
možnosti
OU
Foto

Až Zeman jednou skončí a bude už to brzy, zbude po něm jen "kauza Peroutka", symbol ješitnosti, hloupé trapnosti a nemorálnosti. Zvláštní pomník, jiný si ovšem nezaslouží...

3 2
možnosti
OU
Uživatel požádal o vymazání
0 0
možnosti
Foto

Opravdu mě fascinuje, kdo všechno je schopen rozpoutávat hon na čarodějnice ve světle těchto vět:

Věříme přece, že řišskoněmecký národ chce, aby v českých zemích byl klid a aby se zde vytvořila nová důvěra a nová naděje do života, aby zmizely jakékoliv možnosti trpkosti a svárů mezi velkým národem německým a malým národem českým. Německý národ je desetkrát početnější národa českého. Proto můžeme my, Češi, od německého národa očekávat klidné posuzování situace a rytířské zacházení s českým národem, který se ničím na německém národě neprovinil. " (Přítomnost 14. června 1939, č.24, s. 361).

3 0
možnosti
MB

Tohle ale nepsal Peroutka - a článek, ač naivní, je vlastenecký.

0 0
možnosti
BV

Zásadní chybou prezentace této kauzy je její zredukování na neexistenci dotyčnéo článku. To je děláno v mnohých případech záměrně a celá řada lidí na to skočila. Nicméně Kaslová požadovala a stále požaduje mnohem šiřší omluvu, hlavně za to, že byl Peroutka fascinován Hitlerem a nacistickým Německem. A to byl požadavek pro Zeman zcela nepřijatelný, protože existují články, které to dokzují a soudy opakovaně tyto požadavky Kaslové zamítly. Vyhověly jí jen v jednom ze čtyř žalovaných bodů v neexistenci zminovaného článku. Jen na okraj - Zeman se za nenalezení toho článkuomluvil již před několika lety.

Faktem je, že zásadní myšlenkou projevu prezidenta Zemana na foru o holocaustu bylo selhání elit. Pokládá tam otázku:

"Co vede k této fascinaci intelektuálů naprosto zrůdným učením?" (z kontexu vyplývá, že jde o učení nacismu a Hitlera)

Jako jeden z příkladů takového selhávajícího intelektuála uvádí Peroutku s článkem "Hitler je gentleman" v Přítomnosti. Co se týče dotyčného článku zřejmě selhala Zemanova paměť a pravděpodobně si ho spletl se skutečně existujícím článkem od jinéhoautora v jiných novinách, který byl skutečně otištěn vlevo dole na titulní straně a který viděl, jak uvedl, před desítkami let.

Nicméně prokazatelně existují Peroutkovy články, které jeho "fascinaci naprosto zrůdným učením" dokazují. V souvislosti s holoaustem bych zejména zmínil jeho článek "Češi, Němci a židé". ve kterém píše: "Každý organismus brání se otravě cizí látkou. Lze předpokládat, že roztok židovského elementu v německém životě byl tak silný, že na to německý organismus reagoval jako na otravu." Vyjádřit takové pochopení k postoji Němců k Židům, krátce poté co při „Křišťálové noci“ proběhly rozsáhlé pogromy proti Židúm na celém území Německa, Rakouska a Sudet, tak to je už pořádné chucpe.

Z výše uvedeného je zřejmé, že v mediích je prezentován zkreslený obraz této kauzy. je zveličováno Pyrrhovo vítězství Kaslové a je zamlčováno, že ve skutečnosti opakovaně prohrála 3:1.

7 3
možnosti
MB

Trochu zapomínáte, že v onom článku "Češi, Němci a židé" se Peroutka českých Židů zastává; popis (cynický, v tom souhlas) situace v Německu využívá k tomu, aby řekl, že čeští Židé mají být jejich osudu ušetřeni. Tohle by člověk fascinovaný nacismem neudělal;-); ostatně celá myšlenka Zemanova projevu, jakkoli byla ušlechtilá, konkrétními příklady historických osobností selhává - dát na jednu hromadu Hamsuna s Peroutkou a Churchillem je zkrátka hloupost. Ale jak pravil soudce Novosad, v rámci svobody slova má prezident na takový názor právo, i když může být z historického hlediska pomýlený. Ovšem za onen článek "Hitler je gentleman" se omluva snad nekonala(?), resp. Zeman se "omluvil", že ho nenašel...

0 0
možnosti
  • Počet článků 1600
  • Celková karma 39,58
  • Průměrná čtenost 3239x
Píši hlavně o politice, školství a sportu. 

 

Seznam rubrik