Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
ZH

POdle mě je zásadní chyba v systému. My potřebujeme něco, co mají ve Finsku. Ve Finsku, kde maturitu skládá ještě mnohem vyšší procento lidí z ročníku než u nás, mají trochu jiný systém, jehož výhody jsou poznat při porovnání výsledků žáků. Když porovnáme nejlepší žáky u nás a ve Finsku, tak výsledky jsou plus minus podobné. Ale jak když se podíváme na spodní část žáků, tak tady máme diametrální rozdíly, kde finští žáci z dolních percentilů jsou výrazně lepší než naši.

Rozdíl je v tom, že už na základních školách se vytipovávají slabší žáci, kteří pak mají ve škole doučování, které jim vede škola, kde se probírají věci z hodiny, které tito pomalejší žáci měli problém při jejich talentu v hodině. Díky této jakoby vyšší dotaci hodin tito žáci neztratí kontakt a naopak se chytí a drží se s ostatními.

K tomu je potřeba ale jedna věc. Peníze, které zaplatí tahle doučování.

1 0
možnosti
JN

V tomhle s Vámi určitě souhlasím.

0 0
možnosti
VT

Já jsem blbý na jayzky a věřím tomu, že bych s maturitou z angličtiny měl problém. Ale troufám si říct, že abych udělal dnešní maturitu z matematiky, tak to jsem na ni nenusel vůbec na střední škole chodit.

3 0
možnosti
JL

J24o70s74e50f 97L45i93s59e27c

27. 5. 2018 14:09

Za mého mládí, jsem ročník 45, to bylo jasné, trojkaři a čtyřkaři šli automaticky do "učňáku", ale naučili se řemeslo a uměli, maturitu nepotřebovali. Ale zájemci jít dál to potom mohli "dohnat", např. hned po vyučení nastoupit na denní studium střední školy, nebo si vzdělání doplnit "dálkově" po práci.

4 0
možnosti
OU
Uživatel požádal o vymazání
2 0
možnosti
JU

J28o65s58e17f 48U65l95m36a26n

27. 5. 2018 13:51

Jedna z příčin je také to, že dnešní středoškoláci mají přišerné vzory. Kdejakej malej kluk chce být Messi nebo Ronaldo, ale prostě z toho vyroste. Jenže když se zeptáte nějakého šestnáctiletého kluka, čím chce být, tak vám řekne, že youtuber...

1 0
možnosti
OU
Uživatel požádal o vymazání
0 3
možnosti
Foto

V učebních oborech, kde se maturantům dlouhodobě nedaří, by měli maturitu prostě zrušit. Stejně ji nepotřebují.

2 0
možnosti
JK

Potřebují, protože obor stejně nedělají většinou. A i když jej dělají, tak jej stejně jednou dělat nebudou, nebo prostě na něj nebudou mít dobrý zdr. stav. Viz zedníci. A bez maturity si prostě práci nenajdou. Takže trochu u toho myslete.

0 4
možnosti
PM

P73a26v37e44l 50M29a13t95a94s

27. 5. 2018 12:50

Maturita z matematiky je stejný nesmysl, jako maturita z hudební výchovy nebo maturita z "výtvarného umění". Jsou obory, na které je třeba talent a bez něj se prostě NENAUČÍ. Jsem zvědav, kdy na tenhle fakt naši "nejvyšší" přijdou.

Bral bych maturitu z počtů, což je proti matematice diametrální rozdíl. Ano, počty by měl zvládat každý středoškolák. Ne však matematiku.

1 3
možnosti

Však taky dnešní maturita je z počtů, s matematikou to nemá nic společného.

2 0
možnosti

jednoznačně v systému protože pokud má žák víc práv než učitel tak je něco špatně protože žák bude vždy zkoušet kam až může zajít a pokud učitel nemá oporu v zákoně jak s těmito žáky zatočit tak nemá šanci. Dodělával jsem si maturitu v r. 2002-2006 a co tenkrát už předváděli 15-18 letí studenti ve škole učitelům tak na moji povahu už by nežili...

2 0
možnosti
JK

Je to chyba učitelů, že to nechali tak daleko dojít,.

0 2
možnosti
JK

Nedávno jsme četl v inzerátu , že jeden obchodní řetězec chce matuitu i na doplnování zboží. takže mturita je dnes nezbytná.

1 1
možnosti
Foto

No a v tom je zakopaný pes. Nesmyslené vyžadování maturity tam, kde je zbytečná, přináší její devalvaci.

5 0
možnosti
OU
Uživatel požádal o vymazání
3 1
možnosti
JK

A proč už nepropadají na ZŠ?

2 0
možnosti
RH

Pokud se rapidně nezhoršily studijní předpoklady žáků a studentů, tak je třeba problém vidět ve školství. Moje zcela soukromá zkušenost s učiteli mých dětí na ZŠ naznačuje především problém tam...

1 0
možnosti
Foto

H12a89n34a 40V88l53k12o94v80á

27. 5. 2018 12:00

Problém je evidentně ve snižování nároků. Vy jste měl problém s tím že by učitelé byli málo nároční?

(existují takoví rodiče, pokud ovšem někdo má špatnou zkušenost s učitelem bývá to spíše naopak....i proto učitelé své nároky snižují. Pod tlakem rodičů kteří si ve velkém obstarávají diagnózy různých poruch učení a potom se stane že Bc. vystuduje žák co chodil na základku do Speciální a praktické - dříve Zvláštní- ZŠ)

6 0
možnosti
  • Počet článků 1602
  • Celková karma 38,52
  • Průměrná čtenost 3237x
Píši hlavně o politice, školství a sportu. 

 

Seznam rubrik