Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Ministr Plaga letošní maturity nezrušil a mnozí to nesli velmi těžce…

Mělo ministerstvo školství letošním maturantům po vzoru Slovenska maturitní zkoušky odpustit, nebo je správné, že je i přes mimořádnou situaci budou konat v téměř plném rozsahu?

Společná část maturitních zkoušek, při níž studenti konali didaktické testy z českého jazyka, matematiky či některého z cizích jazyků, je za námi. Nikdo z mediálních vzdělávacích odborníků překvapivě dosud nepřišel se zjištěním, že ta či ona otázka v některém z maturitních testů byla sporná nebo že ten či onen test byl v porovnání s těmi z minulých let příliš těžký (vyjma otázky na Jana Nerudu v didaktickém testu z českého jazyka), ale co není, může samozřejmě ještě být. Ostatně, už tak bylo dění kolem letošních zkoušek z dospělosti u nás hodně vypjaté…

Svědčí o tom například to, že ministr školství Robert Plaga se chystá podat trestní oznámení na neznámé pachatele kvůli výhrůžkám a nenávistným vzkazům, které mu byly posílány prostřednictvím emailu či sociálních sítí, případně mu je někteří anonymové volali na úřední linku ministerstva školství (viz odkaz zde). Důvodem těchto nevraživých vzkazů, z nichž některé dokonce vyhrožovaly Plagově rodině, přitom byla skutečnost, že pan ministr oproti očekávání některých letošní maturity nezrušil a neinspiroval se sousedním Slovenskem, kde se tamním maturantům vypočítala v jednotlivých předmětech průměrná známka na základě posledních tří vysvědčení.

Tato varianta byla ve hře i u nás – v případě, že by se studenti závěrečných ročníků středních škol nevrátili po nucených koronavirových „prázdninách“ do školních lavic dříve než 1. června. To se však nestalo, neboť jim bylo umožněno docházet za svými vyučujícími na konzultace již od 11. května. I tak však někteří maturanti téměř do poslední chvíle bojovali za to, aby ministr školství své rozhodnutí nechat maturity proběhnout v běžném režimu (vyjma slohových prací z českého i cizího jazyka, které byly letos zrušeny) přehodnotil. Vznikly například petice Prominutí maturity 2020 nebo petice Férové přijímačky na VŠ 2020 (viz odkaz zde).

V druhé uvedené petice je argumentováno tím, že čeští studenti, hlásící se letos na vysoké školy, budou při přijímacích zkouškách znevýhodněni vůči svým kolegům ze Slovenska. Ti se totiž dle iniciátorů petice mohli kvůli tomu, že jim byla maturitní zkouška odpuštěna, lépe na přijímačky připravit. Tento argument byl často zmiňován i mnohými novináři a některými politiky, kteří ministra Plagu kritizovali za to, že svým rozhodnutím letošní maturity nezrušit české uchazeče o vysokoškolské studium znevýhodnil.

Je tento argument ovšem opravdu až tak pádný? Část maturitních předmětů si přece student během čtvrtého ročníku volí a pokud plánuje po maturitě pokračovat ve studiu na vysoké škole, tak si logicky nejspíš zvolí takové předměty, o kterých ví, že budou součástí jeho přijímací zkoušky. Tedy například gymnazista, který plánuje jít studovat medicínu, si jako volitelný maturitní předmět nejspíš nevybere dějepis či zeměpis, nýbrž biologii a chemii. Průmyslovák, který plánuje jít studovat vysokou školu technického směru, by si zase měl ve státní části logicky zvolit matematiku, neboť z ní se zpravidla přijímací zkoušky na technické vysoké školy konají (řadě uchazečů na tento typ škol navíc bývávají přijímací zkoušky i prominuty).

Samozřejmě, že pokud půjde například o studenta chemické průmyslovky, který během čtyř let středoškolského studia zjistil, že ho chemie příliš nebaví a po maturitě se bude chtít hlásit třeba na archeologii, se v takovém případě bude muset učit jiné předměty k maturitě a zcela jiné k přijímačkám na VŠ. Ale takových případů zase tak moc není, a navíc celkový poměr slovenských studentů na českých vysokých školách aktuálně činí zhruba 7 %, což není až tak vysoké číslo.

Pokud by se po vzoru našeho východního souseda letošním maturantům známka na maturitní vysvědčení vypočítala jako průměr známek z příslušného předmětu za obě pololetí třetího ročníku a první pololetí čtvrtého ročníku, nejspíš by letos odmaturovali téměř všichni. Což by jistě bylo milé (a samozřejmě bych něco takového všem letošním maturantům přál), ovšem bylo by to spravedlivé vůči těm studentům, kteří zkoušku z dospělosti konali v předchozích letech, případně ji budou konat až za rok? I když s panem ministrem Plagou v řadě jiných věcí často nesouhlasím, jeho rozhodnutí nechat i přes letošní mimořádnou situaci, spojenou s pandemií Covid-19, maturity proběhnout, považuji proto za správné.

Autor: Josef Nožička | čtvrtek 4.6.2020 8:03 | karma článku: 30,01 | přečteno: 914x
  • Další články autora

Josef Nožička

Když Markéta Pekarová Adamová rychleji mluví než myslí

Pokud by předsedkyně Poslanecké sněmovny pronášela své neuvážené výroky jen u nás doma, nebyla by to až tak velká tragédie...

11.2.2024 v 18:03 | Karma: 39,77 | Přečteno: 1458x | Politika

Josef Nožička

Koaliční spor o zbytečného koordinátora na zbytečném ministerstvu je úspěšně zažehnán

Byl opravdu spor o ministerského koordinátora pro euro tím největším problémem, který měla současná vládní koalice v uplynulých dvou letech řešit?

9.2.2024 v 10:40 | Karma: 35,09 | Přečteno: 700x | Diskuse| Politika

Josef Nožička

Ústavní soudci čelí výhrůžkám a dle očekávání za to mohou Babiš se Schillerovou

Šéfredaktorka Forum 24 Johana Hovorková obviňuje Andreje Babiše a Alenu Schillerovou z toho, že záměrně vyvolali nenávistnou kampaň vůči Ústavnímu soudu.

6.2.2024 v 10:40 | Karma: 45,09 | Přečteno: 5270x | Diskuse| Média

Josef Nožička

Hurá, už to běží!

Problém se spuštěním systému elektronických přihlášek ukazuje, že v řadě věcí, které nynější vládní koalice kritizovala v době, kdy její politici byli v opozici, není nikterak lepší ani ona sama.

3.2.2024 v 10:30 | Karma: 38,68 | Přečteno: 3042x | Diskuse| Společnost

Josef Nožička

Opakované znásilňování není dle českých soudů tak hrozné jako pěstování konopí

Případ nezletilé dívky, kterou opakovaně znásilňoval její otčím, stále budí velkou mediální pozornost. A není se vůbec čemu divit.

1.2.2024 v 10:40 | Karma: 42,58 | Přečteno: 2904x | Společnost
  • Nejčtenější

Stovky amerických obrněnců se v řádu dnů nepozorovaně přemístily do Česka

2. května 2024  17:21

Několik set vozidel americké armády včetně obrněnců Bradley nebo transportérů M113 se objevilo ve...

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Auto vyjelo z vozovky a srazilo tři lidi. Žena zemřela, dvě vnučky jsou zraněné

2. května 2024  16:40,  aktualizováno  3.5 12:38

Osobní auto srazilo dnes odpoledne v Čáslavicích na Třebíčsku ženu a dvě děti. Žena srážku...

Zemřel bývalý místopředseda ODS Miroslav Macek. Bylo mu 79 let

1. května 2024  12:58

Ve věku 79 let zemřel bývalý místopředseda ODS a federální vlády Miroslav Macek, bylo mu 79 let. O...

Poslanci se rozhodli umožnit prodej některých lehčích drog dospělým

3. května 2024  10:38,  aktualizováno  13:54

Přímý přenos Dospělí si v Česku budou moci koupit lehké drogy jako HHC, kratom nebo konopí s nízkým obsahem THC,...

Nahá umělkyně za zvuků techna házela před dětmi hlínou. Už to řeší policie

3. května 2024  10:10,  aktualizováno  13:43

Policie prošetřuje vystoupení, ke kterému došlo na Akademii výtvarných umění (AVU). Umělkyně a...

Na Česko loni útočili ruští hackeři. Nechte toho, vyzval je Černínský palác

3. května 2024  13:42

Za loňskými útoky na českou internetovou infrastrukturu stáli ruští hackeři, uvedlo ministerstvo...

Garáž vedle už hořela, nemocného penzistu s kyslíkem zachránili policisté

3. května 2024  13:39

Špatně pohyblivého sedmdesátníka zachránila v úterý během dvou minut z hořícího domu na...

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!

  • Počet článků 1585
  • Celková karma 40,25
  • Průměrná čtenost 3236x
Píši hlavně o politice, školství a sportu. 

 

Seznam rubrik