Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Milion chvilek versus vánoční program pro děti. Maličkost, ovšem velmi symbolická…

Neúnavní organizátoři ze sdružení Milion chvilek pro demokracii nepolevili ani v předvánočním týdnu a na řadě míst naší země uspořádali protestní akce za odstoupení premiéra Babiše.

Jak asi většina čtenářů zaregistrovala, i v tomto týdnu se v naší zemi konaly protestní akce, pořádané spolkem Milion chvilek pro demokracii. Takřka již tradiční demonstraci v našem hlavním městě, konané v úterý, předcházely tentokrát i pondělní demonstrace v některých jiných městech České republiky. Dle informací sdělovacích prostředků bylo těchto měst asi 200, jedním z nich byl i Přerov.

A právě v tomto moravském městě došlo dle zprávy, publikované na zpravodajském serveru Denik.cz, ke kuriózní situaci: na jednom místě se totiž ve stejný čas konala jak protestní akce Milionu chvilek pro demokracii, tak i vánoční program pro děti. Generálním podporovatelem programu pro děti byl navíc holding Agrofert a dle informací v Deníku odcházela asi padesátka účastníků protestu proti Andreji Babišovi z přerovského náměstí rozladěna, neboť kvůli příliš hlasitě pouštěné hudbě od organizátorů dětského programu údajně nebyly dobře slyšet proslovy řečníků, pozvaných Milionem chvilek.  

Některé jistě napadne, že mohlo jít ze strany příznivců současného českého premiéra, proti němuž jsou protestní akce tohoto spolku namířeny, o cílenou „sabotáž“: nemůže být přece náhodou, že generálním podporovatelem druhé akce byl zrovna Babišem vlastněný Agrofert, a tak bylo místo pořádaného dětského programu zvoleno záměrně… Ovšem dle toho, co se píše v Deníku, získali prvně od magistrátu povolení pořádat svou akci na přerovském náměstí  pořadatelé předvánoční akce pro děti, a až zhruba měsíc poté i pořadatelé protestní demonstrace proti Babišovi (dle vyjádření přerovského magistrátu obě akce povolovali dva různí úředníci, což je mimochodem názornou ukázkou toho, jak „skvěle“ někdy naše státní správa funguje…)

I když budu v diskusi některými nejspíš obviněn z toho, že jsem „koblihář“ a straním Babišovi, tenhle malicherný spor bych rozřešil asi následovně: jestliže se protestní akce Milionu chvilek pro demokracii zúčastnila jen zhruba padesátka lidí (což na více než 40 tisícové město skutečně není moc…) a opravdu byli rušeni hlasitou hudbou, nebylo by z jejich strany rozumnější, kdyby svou akci provizorně přesunuli na jiné místo nebo ji s ohledem na danou situaci raději zrušili?

Bez ohledu na to, kdo pořádal na stejném místě akci pro děti nebo byl jejím podporovatelem, mně něco takového totiž přišlo jakožto symbolický vzkaz, že v předvánočním týdnu je přece jen smysluplnější jít s dětmi na předvánoční besídku, navštívit vánoční trhy nebo se jít veselit na předvánoční firemní večírek, než chodit demonstrovat proti premiérovi či některým jiným členům vlády, která se sice mnoha lidem z různých důvodů líbit nemusí, ovšem na druhou stranu si ani nemyslím, že by nám kvůli ní hrozil návrat k totalitě, státní bankrot, atd. Nejvíc jsem přitom při pročítání reportáží z akcí Milionu chvilek pro demokracii kroutil hlavou nad tím, když jsem na jednom snímku viděl  holčičku, jejíž věk bych odhadoval na 6-8 let, jak v rukách drží transparent s nápisem „Demisi!“ Nebylo by takové holčičce opravdu lépe na nějaké předvánoční besídce?    

Mimochodem, ani úterní demonstrace v Praze nepatřila tentokrát co do počtu účastníků k těm nejúdernějším, dle odhadů policie se jí zúčastnilo zhruba 15 tisíc osob. Jejím vyvrcholením přitom mělo být vystoupení některých opozičních politiků na Klárově. Když se ovšem člověk následně dočetl v médiích (viz zde), že se přítomní účastníci například dozvěděli od současných předsedů Pirátské strany i KDU-ČSL, že Babiše je možné porazit ve volbách, pokud se podaří změnit volební zákon, od předsedy STAN, že je třeba přesvědčit voliče ANO o tom, že se mohou mít lépe i bez Babiše, a od bývalé místopředsedkyně ODS Miroslavy Němcové třeba to, že její strana má i jiný program než kritiku Babiše (škoda jen, že téměř nikdo nezaregistroval jaký…), tak si nejspíš řekl, že ti, co předvánoční čas využili jinak, udělali lépe.  

Autor: Josef Nožička | středa 18.12.2019 18:10 | karma článku: 47,80 | přečteno: 10439x
  • Další články autora

Josef Nožička

Klopp neměl slitování s fotbalisty Sparty, Fiala zase s proruskými zemědělci

Trenér FC Liverpool Jürgen Klopp i premiér české vlády Petr Fiala v uplynulém týdnu názorně ukázali, že jsou opravdu muži na svém místě.

10.3.2024 v 8:15 | Karma: 35,05 | Přečteno: 808x | Společnost

Josef Nožička

V čem vidím rozdíly mezi Jürgenem Kloppem a Petrem Fialou

Kromě toho, jak pražská Sparta obstojí v souboji s momentálně vedoucím týmem anglické Premier League, bude některé lidi možná zajímat i to, zda se v hledišti letenského stadionu objeví český premiér.

7.3.2024 v 8:15 | Karma: 34,52 | Přečteno: 950x | Diskuse| Politika

Josef Nožička

Stane se Dominik Hašek díky "boji" proti NHL v Praze příštím senátorem?

Pokud by česká vláda měla z politických důvodů zápasy NHL v Praze zakazovat, tak by to připomínalo praktiky, které jsou běžné v zemi, proti které Dominik Hašek tolik brojí.

3.3.2024 v 8:15 | Karma: 41,44 | Přečteno: 2486x | Diskuse| Sport

Josef Nožička

Jak pražští demonstranti hrdinně vypískali Fica i Orbána

Velmi početná skupina pražských demonstrantů se včera rázně vypořádala s příjezdem proputinovských kolaborantů Fica a Orbána na Visegrádskou schůzku V4.

28.2.2024 v 18:10 | Karma: 41,00 | Přečteno: 1631x | Politika

Josef Nožička

Je finanční pokuta pro řeporyjského starostu Novotného adekvátním trestem?

Ve srovnání s jiným mediálně známým případem mi výše trestu pro Pavla Novotného za výrok o "palestinských opicích" přijde poněkud nízká.

25.2.2024 v 12:40 | Karma: 36,18 | Přečteno: 1025x | Diskuse| Společnost
  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Rusové hlásí průlom fronty. Ukrajinská minela jim přihrála klíčové město

24. dubna 2024  11:40,  aktualizováno  15:50

Premium Jako „den průlomů“ oslavují ruští vojenští blogeři pondělní události na doněcké frontě, kde se...

Zemřel bývalý místopředseda ODS Miroslav Macek. Bylo mu 79 let

1. května 2024  12:58

Ve věku 79 let zemřel bývalý místopředseda ODS a federální vlády Miroslav Macek, bylo mu 79 let. O...

NATO by Rusy porazilo, Putin má jedinou naději, řekl polský ministr zahraničí

26. dubna 2024  12:04

Rusko by se mělo bát Severoatlantické aliance, protože ho v případě střetu s ní čeká „nevyhnutelná...

Dvacet let dotací z EU. Přinesly zločiny, ale i vlaky, techniku a splavné řeky

2. května 2024

Premium Lázně, které nevznikly a je z nich night club nebo zdvihací most, který se nikdy nezdvihl. Česko...

Rus má imperialistické myšlenky. Ukrajinou nekončí, říká velitel v Donbasu

2. května 2024

Premium Doněcká oblast (od zpravodajů iDNES.cz) Vymlácená okna, ale i celé domy srovnané se zemí. Tak vypadá Doněck a celý průmyslový Donbas....

Zelenskyj odvolal šéfa kybernetické špionáže kvůli skandálu s bytem manželky

1. května 2024  22:26

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj odvolal šéfa kybernetického oddělení tajné služby SBU...

V Břeclavi na chlapce spadla branka, na následky zranění zemřel

1. května 2024

V Břeclavi ve středu v podvečer po úrazu na hřišti zemřel dvanáctiletý chlapec. Policie okolnosti...

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!

  • Počet článků 1584
  • Celková karma 40,02
  • Průměrná čtenost 3238x
Píši hlavně o politice, školství a sportu. 

 

Seznam rubrik