Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Existuje ještě v Německu svobodná diskuse? Pokud zastáváte „správné“ názory, ano…

Je u nás v současné době větší svoboda slova než v Německu? Nejenom v Praze žijící německá novinářka Alexandra Mostýn je o tom přesvědčena.

Svobodná diskuse je v sousedním Německu, které nám mnozí naši politici dávají za vzor, stále více obtížná. Tvrdí to například v Praze žijící německá novinářka Alexandra Mostýn, která byla ve středu na iDNES.TV hostem pořadu Rozstřel. Během rozhovoru s moderátorem Vladimírem Vokálem na tohle téma mimo jiné prohlásila: „V Německu je například nemyslitelné, aby se člověk před známými svěřil, že volí protiimigrační Alternativu pro Německo, nebo že americký prezident Donald Trump není úplně špatný.“ Podobné je to i s obavou lidí vyjádřit se kriticky na adresu migrantů a toho, jak Německo jejich příliv ne vždy dobře zvládá (viz odkaz zde).

Paní Mostýn přitom není zdaleka prvním člověkem, který o podobných zkušenostech v zemi našeho západního souseda mluví. Nejde přitom jen o obavy lidí říkat veřejně jiné než ty „správné“ názory, ale i o „kádrování“ veřejně známých osob kvůli jejich politickým sympatiím. Jak jsem se dočetl například v článku, který rovněž vyšel nedávno na iDNES, na univerzitě v Hamburku musela být dvakrát zrušena přednáška profesora Bernda Luckeho. Téma přednášky (makroekonomika) bylo přitom politicky neškodné, ovšem problém byl v osobě řečníka – profesor Lucke totiž patří k zakladatelům AfD, a přestože se později s touto stranou kvůli jejímu posunu ke krajní pravici rozešel, pro radikální studenty bylo jeho vystoupení na univerzitě zcela nepřípustné. Přednášku se podařilo uskutečnit až na třetí pokus, ovšem za asistence stovky policistů, kteří budovu univerzity museli střežit před radikálními aktivisty…

Známou věcí je i to, že v Německu je již téměř dva roky mnohem přísnější kontrola ohledně zveřejňovaných příspěvků na sociálních sítích. Provozovatelé sociálních sítí totiž musí dle zákona, který začal platit v lednu 2018, smazat závadný obsah do 24 hodin, jinak jim hrozí pokuta ve výši 50 milionů eur (zhruba 1,3 miliardy korun). Je samozřejmě v pořádku, pokud jsou díky tomu rychle mazány například příspěvky, šířící nenávist a propagující násilí. Jenže negativním důsledkem zmíněného zákona je na druhou stranu i to, že provozovatelé sítí kvůli strachu z obří pokuty častou mažou příspěvky takřka nevinné, například takové, které jen jsou politicky „ne úplně korektní.“

Že by přitom díky této důslednější kontrole či cenzuře bylo Německo v porovnání s námi bezpečnější zemí, mi ovšem nepřijde. Když vezmu namátkou některé události, které se v této zemi staly během posledních dvou let – například říjnový útok antisemitského extremisty na synagogu ve východoněmeckém Halle, pokus syrského přistěhovalce o teroristický útok na nádraží v Kolíně nad Rýnem v loňském roce, řada ozbrojených útoků, které měli na svědomí (nejenom) migranti, tak jsem rád, že v České republice je přece jenom bezpečněji a podle výroční zprávy BIS jsou pro nás největší hrozbou ruští a čínští špioni.

A když se ještě vrátím ke slovům paní Alexandry Mostýn z úvodního odstavce: jsem rovněž rád, že i se svobodou slova je to u nás přece jen lepší. Byť se na internetových diskusích například často dočká od některých osob nálepky xenofoba či okamurovce i ten, kdo si pouze dovolí vyjádřit nesouhlas s plošným přijímáním uprchlíků, nálepky rusofila či prokremelského trolla ten, kdo se neřídí zásadou, že za všechno zlé může automaticky Rusko, nebo nálepky kobliháře i ten, kdo ANO sice nikdy nevolil, ale prohlásí, že Babiš není v porovnání s některými svými předchůdci až tak špatný premiér. Ale přece jen si nemyslím, že by se u nás báli lidé říkat před svými přáteli, známými či kolegy z práce, jaké jsou jejich politické sympatie, a veřejně se kriticky vyjadřovat k různým politickým či společenským tématům. A pevně věřím, že to tak zůstane i nadále.

Autor: Josef Nožička | středa 27.11.2019 17:18 | karma článku: 45,98 | přečteno: 5842x
  • Další články autora

Josef Nožička

Koaliční spor o zbytečného koordinátora na zbytečném ministerstvu je úspěšně zažehnán

Byl opravdu spor o ministerského koordinátora pro euro tím největším problémem, který měla současná vládní koalice v uplynulých dvou letech řešit?

9.2.2024 v 10:40 | Karma: 35,09 | Přečteno: 700x | Diskuse| Politika

Josef Nožička

Ústavní soudci čelí výhrůžkám a dle očekávání za to mohou Babiš se Schillerovou

Šéfredaktorka Forum 24 Johana Hovorková obviňuje Andreje Babiše a Alenu Schillerovou z toho, že záměrně vyvolali nenávistnou kampaň vůči Ústavnímu soudu.

6.2.2024 v 10:40 | Karma: 45,09 | Přečteno: 5269x | Diskuse| Média

Josef Nožička

Hurá, už to běží!

Problém se spuštěním systému elektronických přihlášek ukazuje, že v řadě věcí, které nynější vládní koalice kritizovala v době, kdy její politici byli v opozici, není nikterak lepší ani ona sama.

3.2.2024 v 10:30 | Karma: 38,68 | Přečteno: 3042x | Diskuse| Společnost

Josef Nožička

Opakované znásilňování není dle českých soudů tak hrozné jako pěstování konopí

Případ nezletilé dívky, kterou opakovaně znásilňoval její otčím, stále budí velkou mediální pozornost. A není se vůbec čemu divit.

1.2.2024 v 10:40 | Karma: 42,58 | Přečteno: 2904x | Společnost

Josef Nožička

Kam až může vést, když se politika plete do sportu

Proč má být trestána mladá šestnáctiletá tenistka jen kvůli tomu, že po zápase podala své soupeřce ruku?

28.1.2024 v 20:02 | Karma: 37,73 | Přečteno: 1262x | Diskuse| Sport
  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Rusové hlásí průlom fronty. Ukrajinská minela jim přihrála klíčové město

24. dubna 2024  11:40,  aktualizováno  15:50

Premium Jako „den průlomů“ oslavují ruští vojenští blogeři pondělní události na doněcké frontě, kde se...

Zemřel bývalý místopředseda ODS Miroslav Macek. Bylo mu 79 let

1. května 2024  12:58

Ve věku 79 let zemřel bývalý místopředseda ODS a federální vlády Miroslav Macek, bylo mu 79 let. O...

NATO by Rusy porazilo, Putin má jedinou naději, řekl polský ministr zahraničí

26. dubna 2024  12:04

Rusko by se mělo bát Severoatlantické aliance, protože ho v případě střetu s ní čeká „nevyhnutelná...

Dvacet let dotací z EU. Přinesly zločiny, ale i vlaky, techniku a splavné řeky

2. května 2024

Premium Lázně, které nevznikly a je z nich night club nebo zdvihací most, který se nikdy nezdvihl. Česko...

Rus má imperialistické myšlenky. Ukrajinou nekončí, říká velitel v Donbasu

2. května 2024

Premium Doněcká oblast (od zpravodajů iDNES.cz) Vymlácená okna, ale i celé domy srovnané se zemí. Tak vypadá Doněck a celý průmyslový Donbas....

Zelenskyj odvolal šéfa kybernetické špionáže kvůli skandálu s bytem manželky

1. května 2024  22:26

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj odvolal šéfa kybernetického oddělení tajné služby SBU...

V Břeclavi na chlapce spadla branka, na následky zranění zemřel

1. května 2024

V Břeclavi ve středu v podvečer po úrazu na hřišti zemřel dvanáctiletý chlapec. Policie okolnosti...

  • Počet článků 1584
  • Celková karma 40,02
  • Průměrná čtenost 3238x
Píši hlavně o politice, školství a sportu. 

 

Seznam rubrik