Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
Foto

J32i22ř54í 85K27i26n27d24l

31. 10. 2020 20:14

Vláda se přes kritiku opozice i odborné veřejnosti dlouhodobě zdráhá zveřejnit informace, na jejichž základě se rozhodla například o kontroverzním uzavření škol. Podle dat, které až po velkém tlaku získala redakce deníku Echo24 od Ústavu zdravotnických informací a statistik (ÚZIS), se nejvíce lidí infikovalo na pracovištích či v domácnosti. Jde o naprosto klíčový dokument, podle kterého se rozhoduje vláda o tom, jaká místa v rámci boje proti koronaviru uzavře.ÚZIS data původně uvolnit nechtěl a do redakce je zaslal vlastně omylem. Záhy po jejich odeslání volal mluvčí Josef Tuček do redakce s tím, že data vlastně poslat nechtěli a že data mají sníženou vypovídací hodnotu, protože se zdroj nákazy nedá zjistit u všech infikovaných. ÚZIS má také v plánu na zpřesnění těchto dat ještě pracovat. Podle mluvčího Josefa Tučka vychází místa nákazy z odpovědí nakažených krajským hygienám a u řady případů lidé místo nákazy neoznačí, například z důvodu, že jej neznají. U některých osob může být také uvedeno více pravděpodobných míst nákazy, proto mohou procenta při celkovém součtu přesahovat 100 %. Přesto vláda při rozhodování o restrikcích vychází právě z těchto dat. Z dat analyzovaných k 10. říjnu vyplývá, že největší počet lidí se od března nakazil na pracovišti (32 %) či v rodině, domácnosti a ve volném čase (23,5 %). Naopak v případě škol, jejichž uzavření vyvolalo kritiku, jde jen o 4,1 % na školách základních, 2,6 % na školách středních a 1,6 % na vysokých školách

0 1
možnosti
Foto

A že zrovna já jsem musel na jaře projíždět kolem kolejí, které byly uzavřeny kvůli koronaviru. Dělal jsem si legraci, že mě koronavirus minul o chlup. Ti studenti snad museli sedět na pokojích.

0 1
možnosti
Foto

A v čem je problém? Byla legislativně před nějakým časem prosazena možnost, aby se děti mohly vzdělávat, aniž by musely docházet do školy.

0 2
možnosti
RC

V cem je problem? Zkousel jste nekdy nekoho "po telefonu" naucit cist?

1 0
možnosti
Foto

Jenom technická k bombastickému nadpisu - Dukovany ani Temelín vybuchnout nemohou, a to ani teoreticky.

1 1
možnosti
JN

Nadpis jen reaguje na slova, vyřčená nedávno panem Prymulou. Nicméně je od mistra bombastických nadpisů hezké, že na tuto skutečnost upozornil. ;-)

0 0
možnosti
VV

Žáci prvního stupně základních škol mají s dlouhodobou distanční výukou problémy. Mezi ponecháním otevřeného prvního stupně a úplným zavřením existuje ještě varianta, že by první stupeň fungoval v omezeném režimu, třeba jen dva dny v týdnu na čtyři hodiny, třídy by tak mohly být rozdělené na menší skupiny a čas trávený ve škole zkrácený. Distanční výuka kombinovaná s takovou formou prezenční by pak fungovala lépe. Nosily by se roušky i při výuce, nefungovaly by družiny ani školní jídelny, rodiče by měli nárok na ošetřovné, aby si mohli děti po vyučování vyzvednout.

Situace, která teď je, takto potrvá mnoho měsíců. Nejsem odpůrcem úplného zavření škol, ale pak by součástí měl být tvrdý lockdown celé země, aby se situace stabilizovala v řádu týdnů. I podle ekonomů by to vyšlo levněji. Takovéhle dlouhodobé škrcení všeho nevydrží ekonomika ani lidé.

5 1
možnosti
RC

Jeste je tam ta varianta, kterou vlada vyhlasila a po JEDINEM dni fungovni ji zmenila na uplne zavreni, aniz by mohli cokoliv vyhodnotit - to byla ta stridava vyuka - cast se uci ve skole. Cast se neuci doma. A pak si to prohodi.

6 0
možnosti
AP

Ještě to nevzdávejte, do pondělka je ještě čas ...

0 1
možnosti
Foto

Jen doplním,že toto mají na triku vládní strany ČSSD a ANO,doufám že příště nikdo už takové neschopné chaoty podporované prezidentem volit nebude...nebo ano?

4 1
možnosti
AP

Ale bude, Abyste se jako politik dostal až nahoru, musíte mít dominantně nějaké vlastnosti. Ale ty jsou odlišné od vlastností dobrého manažera...

1 1
možnosti
  • Počet článků 1589
  • Celková karma 39,66
  • Průměrná čtenost 3227x
Píši hlavně o politice, školství a sportu. 

 

Seznam rubrik