Zaslouží si Čech 4 miliony týdně? A kdo by si je zasloužil více?

Platy sportovců se vymykají jakýmkoliv představám běžného člověka. Je to správně a neměly by se za ty peníze stavět raději nemocnice?

Ještě historicky nedávno se z olympiády vylučovalo za profesionalismus a dnes už roční příjmy sportovců lehce překračují obraty celých továren. Tak třeba brankář Čech bude brát v Chelsea od podivně zbohatnuvšího magnáta Abramoviče možná až  4 miliony korun týdně, jeho roční příjem včetně reklam se odhaduje na 400 milionů korun. Je to nehorázné a nezasloužené - to je první reakce člověka pilně a poctivě pracujícího 42,5 hodiny týdně řádné pracovní doby a nezdokumentované další hodiny přesčasů, a to za plat stonásobně nižší. A hned ho napadá, že za takové sumy by se daly postavit nové nemocnice, školy nebo LDN-ky s hodnými (= dobře zaplacenými) sestřičkami.

Jenže. Petr Čech patří k absolutní světové brankářské špičce, ač si třeba o jeho výkonech či aktuální formě myslíme něco jiného. I kdyby mezi první trojku nepatřil výkonnostně, určitě tam patří marketingově - kromě toho, že je dobrý, je také zdravě sebevědomý, sympatický a komunikativní. A teď teprve můžeme porovnávat. Jaké jsou příjmy ostatních sportovců z TOP10 ve většinových sportech (celosvětově oblíbených), určitě ne nižší.

Dobrá, řekněme, že jsou přepláceni všichni sportovci obecně. Tak tedy kultura. Kolik berou hvězdy pop-music, které tak nadšeně vítáme na koncertech u nás. Kolik si řekne Kylie Minogue za koncert? A nadře se stejně jako Čech? A stejně jako já v práci?

Takže i pokleslá pop-kultura je přeplácená. Ale stejně jsou placeni i herci z první světové desítky. A spisovatelé. A malíři. A sochaři. A performeři.

Sport a kultura jsou tedy spojené nádoby. Stamiliony létají sem a tam. Ale ne u každého, jen u skutečných špiček. Neporovnávejme tedy tyto vrcholky pyramidy se základnou pyramidy obyčejných pracujících. Ono totiž podobně je placená špička v každém oboru. Nejlepší IŤák (je to skutečně Bill Gates?) lehce strčí Čecha do kapsy. Nejlepších deset světových ekonomů také. A taky nejlepší chirurgové, realitní makléři, architekti, právníci. Prostě a jasně: když se člověk vypracuje do světové špičky v jakémkoliv oboru, patří tam do první desítky, pak má příjmy odpovídající první světové desítce. Tak to je a tak to bude.

A ty nemocnice? Ty se lehce postaví z daní z těch příjmů. Škoda, že nejsou placeny u nás. Ale naše fotbalové kluby asi nepatří do TOP10. Až tam patřit budou, pak budou i ony platit hráče světově. Ale toho se my nedožijeme.

Přejme si více Petrů Čechů. Více Gatesů, více Minogue, Sorosů, Miluničů (Tančící dům), Hamiltonů, Kaplických. A také více Holých a Říhových (výjimka potvrzuje pravidlo - někdy ani příslušnost ke světové špičce neznamená světový příjem).

Autor: Libor O. Novotný | úterý 22.7.2008 13:09 | karma článku: 39,48 | přečteno: 16552x
  • Další články autora

Libor O. Novotný

Víkend v Antverpách

19.2.2024 v 15:00 | Karma: 14,11

Libor O. Novotný

Víkend v belgickém Gentu

12.2.2024 v 15:00 | Karma: 13,21

Libor O. Novotný

Víkend v Bruggách

29.1.2024 v 15:00 | Karma: 17,83