Zaplaťpámbu za současné sčítání lidu

Vážení spoluobčané, zejména vy, kteří jste nepochopili laskavý a mírný přístup státu ke sčítání lidu, uvědomte si, jaký pokrok lidstvo udělalo za dva tisíce let. Co je mizerných 10.000 Kč pokuty proti vraždění neviňátek.

Ano, zamyslete se, jaké by to bylo žít v době lámání letopočtů. Dnes přijde sčítací komisař a vetře se vám až do bytu. Co by za to dali lidé, kteří tehdy na rozkaz vládce Heroda museli kvůli sčítání putovat do místa svého rodiště. A to nejen že nemohli jet vlakem (pozor, opravdu nemohli, protože tehdy ještě vlaky nejezdily – dnes občas nemůžeme, protože se štítíme nebo aspoň bojíme, jako třeba na mladoboleslavském hlavním nádraží, ale to je něco jiného). A autobusy – totéž v bledě modrém, i když dnes si ve středních Čechách díky osvícenosti našeho hejtmana Ratha tuto situaci umíme lépe představit, protože regionální autobusy také v podstatě nejezdí.

Už důvod ke sčítání byl podobný – bylo třeba zjistit, kolik lidí může a bude muset platit daně. Dnes je také potřebné zjistit, kolik z nás bydlí v rodinném domečku, což z nás při dnešních cenách nemovitostí činí milionáře a je tedy možné na nás uvrhnout milionářskou daň – nebo aspoň zvýšit daň z nemovitosti (každý slušný a poctivý člověk přece ví, že nejlépe se žije v domě s regulovaným nájmem).

Ani guvernér Pilát nepomohl (neplést si guvernéra s gubernátorem, když už jsme u toho hejtmana: guvernér se stará o svěřená území, gubernátor se stará, jak svěřená území nejlépe využít pro svůj prospěch). Jedna chudá rodina tak například putovala kvůli sčítání pěšky z Nazarethu až do Betléma, a to je pěkných pár kilometrů. A historie se opakuje. Stát něco nařídí, ale podmínky nevytvoří. Betlém na takové návaly nebyl zařízený a tak museli spát ve chlévě. Přestože žena byla těhotná. Není se co divit, že po té dlouhé cestě a po obhlédnutí podmínek ve chlévě (zafuněla na ni kráva s oslíkem) ihned porodila.

A teď to přijde. Lstivý Herodes podle průzkumů viděl, že nálada obyvatel rozhodně není 1A+, a rozumbradové z jeho okolí mu podsouvali, že nejpozději do 33 let se objeví někdo, kdo ho bude chtít z jeho teplého místečka vyšoupnout. Sčítání lidu se samozřejmě ukázalo jako ideální nástroj ke šmírování. Herodes si lehce spočítal, že ten někdo se právě někde narodil a nařídil tak zamordovat všechna čerstvá neviňátka, pro jistotu s určitou věkovou tolerancí.

No řekněte, nemáme my štěstí, že za odmítnutí nechat se sečíst nám hrozí jen mizerných deset tisíc pokuty?

Autor: Libor O. Novotný | pondělí 7.3.2011 16:15 | karma článku: 43,52 | přečteno: 11744x
  • Další články autora

Libor O. Novotný

Víkend v Antverpách

19.2.2024 v 15:00 | Karma: 14,11

Libor O. Novotný

Víkend v belgickém Gentu

12.2.2024 v 15:00 | Karma: 13,21

Libor O. Novotný

Víkend v Bruggách

29.1.2024 v 15:00 | Karma: 17,83