Kniha blogů - jak vybrat nadčasové blogy

TO NENÍ BLOG! Soukromý článek jen pro kolegy blogery o možnosti vydat společně knihu nadčasových blogů. 

Vážení kolegové, aby jen tak nezapadl nápad s nadčasovými blogy, nestačí to jen tak hodit do placu na diskuzi, je třeba pro to něco podniknout a dát tomu nějaký rámec, nějaká pravidla. Admini se toho nechopí, ti mají jiné starosti. Nikdo to za nás nezorganizuje.

Já bych navrhoval tento postup.

  1. Někdo (Karel Kýr jako autor nápadu, já, Vladimír Kroupa nebo kdokoliv jiný) založí soukromý blog „Nadčasové blogy".
  2. Každý bloger bude mít právo nominovat 5 svých blogů - svých proto, že sami své blogy známe a na cizí si tolik nepamatujeme, navíc by měla vzniknout autorská kniha a každý autor by měl možnost svá díla do ní vybrat. Blogy by měly být skutečně nadčasové, tedy nevztahovat se k aktuální události (a tedy neměly by být zásadně politické) - před lety jsem si koupil Neviditelného psa a podruhé už jsem to nikdy nečetl, protože události tam popisované byly prostě jednorázové.
  3. Osloví se mailem nebo zprávou i blogeři, kteří interní diskuzi pravidelně nečtou - návrhy může podat kdokoliv, mne napadají na první nápad např. pan Olšer, paní Čiháková, Ruda Havlík nebo Hanka Novotná.
  4. Z důvodu rozsahu by byly vyloučené fotoblogy - povoleny maximálně 2 fotky na článek. Každá stránka znamená náklady.
  5. Autoři udělají kopii názvů a perexů vybraných 5 blogů ze své stránky do souboru v MS Word (označit, Ctrl-C, Ctrl-V), soubor se pak pošle na mail organizátora z bodu 1.
  6. Pověřený organizátor z bodu 1 bude postupně doplňovat soukromý blog „Nadčasové blogy" o zaslané příspěvky
  7. Po cca jednom měsíci od vyhlášení se proces zastaví a nastane fáze výběru.
  8. Každý zaregistrovaný bloger bude moci obodovat všechny nominované blogy (včetně svých) body 0 až 3. Nejlépe tak, že si udělá kopii blogu „Nadčasové blogy" do MS Word a ke každému blogu přidá počet bodů. Soubor pak pošle mailem organizátorovi.
  9. Organizátor si povede vlastní evidenci blogů. Po 14 dnech hlasování se anketa ukončí a organizátor sečte body a uspořádá blogy podle počtu dosažených bodů. Podle zvoleného rozsahu a další debaty se stanoví počet blogů k vydání knihy. Organizátor má právo přidat jeden svůj blog dle vlastního výběru jako odměnu za práci.
  10. Zadá se příprava knihy, např. na firmy dle návrhu Karla Kýra, nebo dle další dohody.
  11. Spočtou se celkové náklady a vydělí se počtem blogů. Každý zúčastněný bloger se bude podílet na nákladech částkou rovnající se součinu počtu svých blogů v knize a nákladů připadajících na jeden blog. Podle nákladů se navrhne prodejní cena. Zde by mohl pomoci iDnes, např. poskytnutím konta, abychom neposílali peníze někomu na jeho účet.
  12. Jestliže se rozhodne o nějaké reklamní kampani (pouze blogeři s vybranými příspěvky), budou se blogeři podílet na nákladech podle stejného klíče. S kampaní by mohl pomoci iDnes, pokud někdo sežene sponzora, tím lépe.
  13. Případný výnos se bude dělit podle stejného klíče, případně se výnos rozdělí jen do výše nákladů a zbytek se dá na charitu. Ale moc bych s výnosem nepočítal.

 

Příklad zaslaného perexu:

Barbaři chladí červené víno. V ledničce!

Staré pravidlo je jednoznačné: bílé víno se podává chlazené, červené má mít pokojovou teplotu. Přesto se najdou barbaři, kteří si i červené víno strčí do ledničky, případně pro jistotu do mrazáku.

celý článek Libor O. Novotný | Karma článku: 26,90 | středa 6. srpen 2008 14:33

 

Autor: Libor O. Novotný | úterý 30.6.2009 11:25 | karma článku: 11,86 | přečteno: 1435x
  • Další články autora

Libor O. Novotný

Víkend v Antverpách

19.2.2024 v 15:00 | Karma: 14,11

Libor O. Novotný

Víkend v belgickém Gentu

12.2.2024 v 15:00 | Karma: 13,21

Libor O. Novotný

Víkend v Bruggách

29.1.2024 v 15:00 | Karma: 17,83