Frontu na apendix v (lékařském) supermarketu určitě stát nebudu

Ráno poslouchám na celoplošném rádiu anketu: „Budete chodit do lékařského supermarketu?" A odpovědi se různí, od: „Už aby to bylo, po nákupu si skočím na odběry!", evidentně míněno zcela vážně a bez ironie, až po: „Frontu na apendix v lékařském supermarketu určitě stát nebudu", neméně vážněji.

Škoda, že lidem nedělá problém odpovídat na jakoukoliv otázku bez nejmenší potuchy o problematice. Slyší „supermarket" a mají superjasno.

Lékařskými supermarkety nazývají novináři ordinace praktických lékařů, vlastněné nikoliv samotným lékařem-praktikem, ale akciovou společností zaměstnávající lékaře, kteří se v ordinaci střídají. O ošetření pacienta se tak může postarat pokaždé jiný lékař. Nevýhoda je zřejmá - nemusí znát anamnézu, ale ruku na srdce, kdo ze soukromých praktiků se pamatuje své pacienty a jejich alergie, hypochondrie, arytmie.

Výhodou by mělo být, alespoň podle proklamovaných záměrů, že se můžete nechat ošetřit od 7:00 do 19:00, tedy i po 15-té hodině (což je obvykle u praktika problém, protože ten tou dobou v lepším případě objíždí domácí pacienty, v horším studuje literaturu a v nejhorším už doma odpočívá). Navíc by mělo být možné se objednat na konkrétní čas (telefonem, mailem) a po potvrzení by mělo být garantované maximálně 5-timinutové čekání (podle novinových článků). Pokud tomu tak skutečně bude, pak tleskám. Já když jdu ke svému lékaři, musím ráno (před prací) a sedím někdy i přes hodinu, než na mne dojde řada, což je mnohdy více deprimující než následná informace o mém zdravotním stavu.

Na apendix se skutečně fronta stát nebude. Jednak by fronty neměly být vůbec, druhak se apendixy v supermarketech dělat nebudou. Já zůstávám přesto u svého praktika. Známe se dlouho, 100% mu věřím a spoléhám na něj. Ale pokud bych byl jen anonymní pacient, jak se dnes mnozí pacienti u svých praktiků cítí, možnost „supermarketu" bych uvítal.

Autor: Libor O. Novotný | pátek 16.5.2008 17:16 | karma článku: 22,91 | přečteno: 3416x
  • Další články autora

Libor O. Novotný

Víkend v Antverpách

19.2.2024 v 15:00 | Karma: 14,11

Libor O. Novotný

Víkend v belgickém Gentu

12.2.2024 v 15:00 | Karma: 13,21

Libor O. Novotný

Víkend v Bruggách

29.1.2024 v 15:00 | Karma: 17,83