Čínské sombrero

Galapágy jsou obdivované turisty především kvůli unikátní fauně, ale zdejší příroda je krásná i sama o sobě, jak můžeme vidět na ostrůvku s poněkud nesmyslným jménem Čínské sombrero (všichni víme, že sombrero je přece mexické).

Ten malebný ostrůvek se opravdu španělsky jmenuje Isla Sombrero Chino, "sombrero" ve španělštině označuje nejen typicky mexickou pokrývku hlavy, ale i jakýkoliv jiný klobouk nebo čepici, tedy i tu čínskou. Ovšem rozpaky přetrvávají i po jeho spatření, tvarem totiž připomíná spíše klobouk kovbojský než čínský. Ale jak říká Joe Cocker,You Can Leave Your Hat On, nechme na hlavě...

Všechny následující obrázky jsou rozklikávací

Ne že bychom na Čínském klobouku žádná zvířata nepotkali, to snad na Galapágách ani nejde, i zde musíme překračovat líně se povalující lachtany a pod nohama se pletoucí mořské leguány a kraby světlonohé. Ale zde opravdu nejsou tím hlavním cílem, tím je ostrov samotný, jeho barevná vegetace, lávové tunýlky, silný příboj a malebné západy slunce.

Malý ostrůvek s výraznou siluetou leží jen kousek jižně od jednoho z větších galapážských ostrovů Isla Santiago. Tím, že je malý, je docela obtížné dostat volný časový slot k jeho návštěvě. Místní úřady přísně dbají na ochranu přírody a nedovolí větší kumulaci turistů na jednom místě, takže jediná cesta na ostrůvek je přes nějakou místní cestovku nebo na jachtě pořádající expediční plavbu souostrovím s návštěvou Sombrera v licencovaném itineráři (to byl náš případ). Ovšem musí se počítat s tím, že při objednání až na Galapágách mohou být všechny volné termíny obsazené.

Čínský klobouk leží na vnějším okraji archipelagu na jeho návětrné straně otevřené do Pacifiku, takže může být trochu problematické vylodění z nafukovacích zodiaců na útesové kamenité pobřeží. Naše cesta od domovského katamaránu byla mezi vysokými vlnami docela dobrodružná, nic pro slabší žaludky. Na pobřeží nás vlna v podstatě vyhodila. Ale při návratu, tedy po západu slunce, se moře zázračně uklidnilo a zpět na lodi jsme již večeřeli bez obav z mořské nemoci.

Ostrov, vystavený drsnému podnebí, pokrývá jen nízká odolná vegetace, zato hýřící barvami, vedou odstíny žlutohnědé, zelené a červené. Místy je vulkanický povrch natolik čerstvý, že jej rostliny ještě nedokázaly zcela zakrýt, ale můžeme pozorovat postupný boj života ve formě nízkých keříčků, jak se dokáže prosadit i na tak nehostinném lávovém podkladu.

Krátký trek po povolené trase (kontroluje nás náš licencovaný průvodce Leo - biolog a ochránce přírody, který nás doprovází celou cestu po souostroví) je naplánovaný tak, abychom ostrov viděli nasvícený šikmým večerním sluncem a odráželi od břehu na cestu zpět jsme těsně po jeho západu za sousedním Santiagem. Po náročném dnu s návštěvou dalších nádherných míst Galapág, po šnorchlování a místními rybami, plazy, savci a dokonce ptáky, po pozorování endemických živočichů z neuvěřitelné blízkosti, po lekcích z vulkanologie a z evoluční biologie, je procházka po podvečerním Isla Sombrero Chino doslova balzámem na duši.

Vážení, to je ezoterika!

 

Video vylodění na ostrově Sombrero Chino 

Při prohlížení přímo v YouTube jsou k dispozici i české titulky (podle jazyku přihlášení).

 

Video z plavby po Galapágách, vylodění na ostrově Sombrero Chino od času 38:18.

Při prohlížení přímo v YouTube jsou k dispozici i české titulky (podle jazyku přihlášení).

 

Autor: Libor O. Novotný | pondělí 21.11.2022 15:00 | karma článku: 14,82 | přečteno: 274x
  • Další články autora

Libor O. Novotný

Víkend v Antverpách

19.2.2024 v 15:00 | Karma: 14,11

Libor O. Novotný

Víkend v belgickém Gentu

12.2.2024 v 15:00 | Karma: 13,21

Libor O. Novotný

Víkend v Bruggách

29.1.2024 v 15:00 | Karma: 17,83