V regulaci fotovoltaiky politici výrazně selhali

Neschopnost parlamentu snížit v loňském roce výkupní ceny elektřiny z fotovoltaiky pro letošní rok výrazně přispěla k zatížení  každé vyrobené kilowatthodiny 50 haléři ekologické daně. Současná vláda dostala od politiků za úkol tento problém zmírnit a plní ho tím nejméně šťastným způsobem.

Fotovoltaické elektrárny mnohdy zabírají mnoho hektaru orné pudywww.solartec.cz

Od  května novelizuje vyhlášku 150/2001 o minimální účinnosti energetických zdrojů a letošní rozběhlou výstavbu fotovoltaických elektráren chce zastavit nařízením, aby použité články měly obrazně stejnou účinnost, jako ty používané v kosmonautice. V současné době jsou na trhu fotovoltaické články s nejvyšší účinností kolem 17 %. Ministerstvo průmyslu a obchodu (MPO) ale připravuje vyhlášku, ve které stanovuje minimální účinnost 22 %! Argumentuje tím, že v USA v Nevadské poušti už tyto články  fungují.

 

Je paradoxní, že jiný státní Úřad pro hospodářskou soutěž připomínkuje probíhající veřejné soutěže na výstavbu fotovoltaiky s tím, že účinnost článků nesmí vyhlašovatel předepisovat vyšší než 14 %, aby se neomezovalo tržní prostředí. Proti tomu MPO chce nařídit od května používání článků nově vyvinutých v USA a nestydí se argumentovat jejich vysokou účinností, i když se jedná o speciální články pro pouštní oblasti a koncentrátorové systémy s aktivními sledovači slunce, jejichž cenu by nebyl schopen žádný z investorů v českých podmínkách zaplatit.

 

            Pokud se neuvážené kroky MPO zrealizují, tak paradoxně zatíží kapsu každého občana víc, než kdyby se letos dostavěly všechny povolené fotovoltaické elektrárny. O zastavení prudkého nárůstu fotovoltaických elektráren se totiž za politiky už postarala Česká přenosová soustava, ERÚ i distributoři elektřiny nevydáváním nových povolení k připojování obnovitelných zdrojů energie.

 

            Pokud fotovoltaická část zmíněné vyhlášky začne skutečně od 1. května platit, solidní investoři budou nuceni podat na stát žaloby za zmaření svých rozpracovaných investičních záměrů. Novelizaci vyhlášky 150/2001 naopak vítají spekulanti, jejichž projekty jsou technicky a finančně nereálné, ale mají zajištěno vyvedení výkonu a stavební povolení. Pro tyto investory je připravovaná vyhláška „darem z nebes“, protože „změna pravidel během hry“ bude lahůdkou pro právníky a výnosy z arbitráží budou mnohem vyšší než z výroby elektřiny.  

 

            Fotovoltaika v České republice nesplnila očekávání odborníků - posílení decentralizované výroby, využití stávajících průmyslových areálů s podporou návazných energeticky náročných výrob i umožnění malých domovních instalací. Tyto žádoucí efekty jsou dosaženy pouze u 1 % stávajících instalací a jejich další nárůst je v současné době zakázán. O to větší bude zklamání lidí, kteří ze svých peněženek zaplatí megalomanská fotovoltaická pole vybudovaná na orné půdě. Dodatečné zdanění obyvatel platbami za obnovitelné zdroje energie tak od příštího roku 4 x přesáhne kritizovanou televizní a rozhlasovou daň a je velkým selháním celostátních i komunálních politiků.

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Josef NovotnýJosef | úterý 6.4.2010 8:25 | karma článku: 14,36 | přečteno: 940x