Jen lůza se nedívá do budoucna

Celé volební období se poslanci chovají velmi nezodpovědně. Dosud nevyřešili žádný z nutných reformních kroků a veřejné finance používají především ke krátkodobým politickým či předvolebním cílům. Chybí jakákoliv vize, horizont jejich uvažování už nejsou obvyklé dva roky, ale pouze měsíce.

Plné talíoe - brzy utopie!ceskystatek.cz

Názornou ukázkou je rozpočet na rok 2010. Aby si poslanci koupili hlasy voličů, vzali si 160 ti miliardový úvěr, který na poslední chvíli ještě navýšili o 12 miliard korun „na projedení“. Je jim jedno, že obyvatele tímto krokem obratem o desítky miliard korun ihned připraví. Výrazným zvýšením státního dluhu totiž ohrožují rating ČR a o jejich nezodpovědnosti svědčí i to, že z „dárkového“ balíčku vyhodili všechno, co nebylo hned „ke snězení“- 2 miliardy určené pro malé obce. Jediné prostředky, které mohly přinést několikanásobek, pokud by je obce použily na spolufinancování k dotacím z EU.

 

Poslanci ignorují hrozivé trendy rostoucích schodků veřejných rozpočtů a nám vzdalující se EURO. V České republice totiž vykradení bank a jejich následná sanace státem proběhla už v devadesátých letech ve vazbě na privatizaci, proto se nás současná bankovní a hypoteční krize dotýká jen okrajově. Naše politická scéna se na ni jen výhodně vymlouvá a chová se o to víc nezodpovědně. Ovládají ji zájmové skupiny, zájmy osobní i stranické, veřejnost je až druhořadá.  Skutečná krize nás proto teprve čeká.

 

Politici „opíjí“ voliče nereálnými sliby a bojí se pouze toho, aby „to voličům ještě před volbami nedošlo“. Důchodcům dokonce slibují třináctý důchod, přestože vědí, že už utratili peníze na ten dvanáctý…

 

Pojďme se už konečně probudit, aktivněji se o věci veřejné starat a přiznat si, že se ze současné situace bezbolestně nedostaneme. Čím déle budeme potřebné změny odkládat, tím budou hlubší a budou více bolet.

 

 

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Josef NovotnýJosef | čtvrtek 7.1.2010 8:39 | karma článku: 26,53 | přečteno: 1723x