Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
PH

petrph

2. 11. 2011 7:26
je to tak, ale dodejme

Že pokud Řekové příjmou drachmu tak stejně žádné dluhy (natož v eurech) splácet nebudou. Ohlásí bankrot, staré dluhy odepíší, zavedou drachmu a pak..To je pravě otázka. Vytisknout v tiskárně balíky fungl nových peněz (ničím nekrytých) je brnkačka a pak s nimi může Řecko dál vyplácet vysoké platy, důchody, atd, a Řekové budou spokojeni. Tedy, nějaký čas a jen někteří. :-(

0 0
možnosti
N

Novotnak

2. 11. 2011 7:51
Re: je to tak, ale dodejme

Tak jednoduché to není, když začne jakákoliv vláda ve velkém tisknout a rozdávat peníze, okamžitě to způsobí hyperinfalci, ta způsobí: Hyper propad domácí měny - zahraniční zdroje jako je ropa, plyn, auta, léky... budou za nedostupně vysokou cenu. Hyper nárůst domácích cen, tedy vláda sice bude rozhazovat, ale za ty peníze nebude možné si toho moc koupit. Hyperznehodnocení :-) všech úspor domácností v bankách. Boháči přijdou o své peníze (pokud by je náhodou měli uloženy v drachmě, což je stejně nepravděpodobné) lidi, kteří mají dluhy v drachmě by je mohli splatit za pár výplat, pro ty by to bylo výhodné. Každopádně s nedostupně vysokými cenami léků, benzínu, jídla... by Řekové asi moc spokojení nebyli.

Nejsem si úplně jistý, jestli mám pravdu, ale řekl bych že dlužník nemůže odepsat vlastní dluhy. Ty může odepsat jedině věřitel. To by si pak odepisoval dluhy každý, jak se mu zachce. :-)

0 0
možnosti
K

kaktusak

1. 11. 2011 23:25
Vždyť se pomáhá evropským bankám a fondům, ne Řecku.

Je to úplně stejné, jako když v ČR sociální dávky nakonec sbalí lichváři.

0 0
možnosti
PK

Paeris Kiran

1. 11. 2011 23:51
Re: Vždyť se pomáhá evropským bankám a fondům, ne Řecku.

To je správné. Lidi je třeba za chyby trestat. Když jsou tak pitomí aby si brali na cokoli půjčky tak ať platí.

1 0
možnosti
LS

Jednoho krásného dne ...

1. 11. 2011 22:50
píšete, že by musely platy klesnout o 50%,

jenže ony budou muset klesnout tak jako tak, s pomocí i bez ní. jinak se ze dna nikdy nezvednou a budou do dluhů zabředávat dál i přes 50% haircut, prostě bez radikálního snížení životní úrovně za pár let budou tam kde dnes, akorát by se tam mezitím utopily další milirady. myslím že vystoupení z Eura je pro řeky výhodnější - nestanou se vazaly MMF a Merkozyho. jsou dost hrdí na to aby se nechali zotročit.

0 0
možnosti
N

Novotnak

1. 11. 2011 23:01
Re: píšete, že by musely platy klesnout o 50%,

Vazalové jsou do doby, co si vzali první zahraniční půjčku a nevím o co je horší být vazalem MMF a "Merkozyho" oproti vazalství k bankám a jiným věřitelům? Když úroky u bank jsou podstatně větší.

S tou půjčkou jde o to, že nemusí snižovat životní úroveň skokově o 50 %, ale stačí řekněme o 20% s tím, že následujících devět let se jim životní úroveň téměř zvyšovat nebude a veškerý ekonomický růst - myšleno zvýšený výběr daní daný růstem - půjde na úkor splácení... První varianta s bankrotem je samozřejmě z ekonomického pohledu lepší, ale vysvětlete lidem, že od teď budou mít poloviční důchod, když víte že vás za to hlupák ušlape. Už tak to nemá Řecká vláda jednoduché na vysvětlování.

0 0
možnosti
  • Počet článků 205
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1374x
Obyčejný kluk s často nepopulárními názory. Co mě děsí: "Většina má pravdu i když se mýlí!" Moje moto: "Kam jde dav, tam nejdu já!" ... Pokud nejdou stejným směrem.

Seznam rubrik