Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
R

Radek-DK

7. 5. 2010 13:00
Island

Island hospodaril az do roku 2008 s vyrovnanym statnim rozpoctem - a jedinym duvodem jeho nahleho zvyseni zadluzeni je to, ze prebral statni garance za sve banky, ktere vsechny prakticky naraz zkrachovaly (predevsim kvuli spatnym investicim v zahranici).

Island tedy nelze v zadnem pripade vinit z nerozvazne rozpoctove politiky v predchozimch letech zalozene na dluzich statu a pujcovani si v zahranici (narozdil od socialistického Madarska ci Recka) - ale lze ho vinit JENOM z nedostatecného dohledu nad bankovnimi institucemi na jeho uzemi-ktere jim zkratka "prerostly pres hlavu" .

Proto prosim autora, aby nesmesoval priklady jako Island (kde si v zahranici pujcovaly SOUKROME banky - coz bezny obcan volbami tezko mohl ovlivnit) od prikladu Madarsko, Recko (kde se zadluzoval STAT - tj. kde se obcan ve volbach nechal "uplatit" od politiku).

Sam mam mezi Islandany nekolik znamych a na Islandu jsem pobyval (pracovne) - a tak dobre vim, ze to nejsou zadni lenosi (tim nemyslim ty z tech bank).

0 0
možnosti
N

Novotnak

7. 5. 2010 22:20
Re: Island

Přiznávám chybu s tím Islandem, příště si dám pozor, abych to nesměšoval, může to mást. Chybou tedy bylo převzít státní záruky za banky, s tím souhlasím. Za firmy by neměl stát ručit, banky jsou sokuromý majtek svých akcionářů a akcionáři ručí hodnotou svých podílů v bance. Stát by se do toho plést neměl už proto, že to pak není férová hospodářská soutěž, banky za něž stát ručí jsou zvýhodněny, to je jako kdyby stát sponzoroval vybrané podniky, což je například v EU zakázáno i když se to porušuje.

Na druhou stranu musíte uznat, že životní roveň na Islandu v posledních letech (před krizí) neuvěřitelně rostla a hospodářství nebylo založeno na pevných základech, ale na křehkém finančním systému žijícím z dluhů. Defakto na dluh, ale ne státní nýbrž bankovní, na dluh který nebyl krytý reálnou hodnotou statků na které byly půjčky poskytnuty. Není to stejné, ale je to podbné jako když dluh státu není dostatečně krytý hrubým domácím produktem... (Řecko) Takže určitou podobnost nelze upřít.

0 0
možnosti
H

hash55

6. 5. 2010 7:27
...

V podstatě pravda, akorát bych to nechtěl číst jako někdo, kdo kvůli krizi přišel o práci:-/

0 0
možnosti
N

Novotnak

6. 5. 2010 8:48
Re: ...

Rozumím, situace je ovšem taková, že by ten člověk o tu práci dříve nebo později přišel stejně. Protože krize v naprosté většině případů (ne ve všech, někdy mohla také porazit rozjiždějící se firmu) jen urychlila neodvratný konec neperspektivních firem. Takto je to možná o něco horší, že to přišlo zároveň.

Já samozřejmě rozumím i negativním dopadům Americké krize. Jde mi především o to, ukázat krizi i z druhého pohledu, protože každá mince má dvě strany a obyčejně se mluví jen o straně jedné.

0 0
možnosti

jarinka

6. 5. 2010 7:26
Trochu zvesela.

Kéž byste měl s tím automobilismem pravdu. Je ale až neuvěřitelné, kolik lidí je bytostně závislých na svém autu. Ani nakupovat jinak už neumí.  

0 0
možnosti
N

Novotnak

6. 5. 2010 8:50
Re: Trochu zvesela.

Opravdu výjimečně s Vámi souhlasím. :-)

0 0
možnosti
O

Obludni_K

6. 5. 2010 7:22
Až vás někdo

na ulici zmlátí a okrade, běžte za ním a poděkujte mu, že vám ukázal jak jste "okradnutelný". To je stejná logika.

0 0
možnosti
N

Novotnak

6. 5. 2010 8:41
Re: Až vás někdo

Amerika Vám něco ukradla? Našemu státu něco ukradla? Evropě něco ukradla?

Nikoiv. Když už to chcete použít pouze jako příměr, tak by to mělo být spíš: Kurnik, ukradli mě pětikačku, teď aspoň vím, že bych neměl nechávat peněženku ležet na baru, když jdu na WC. Mohl bych dopadnout daleko hůř. :-)

0 0
možnosti
V

vapouk

6. 5. 2010 6:41
Ne tak docela

Taky si myslím, že by to fajn jim poděkovat, že nám ukázali, jak špatně můžeme skončit. Ale opravdu to k něčemu bylo? Podívejte se kolem sebe. Veselé zadlužování stále pokračuje. EU nesmyslně pumpuje peníze do Řecka, Paroubek slibuje nemožné pro každého obyčejného člověka, developeři stále stojí za svým a nemovitosti v Pze místy i zdražují. Lidi jsou naprosto nepoučitelní. Připadá mi, že jedině já mám totálně stáhnutý zadek, protože tohle fakt nedopadne dobře a doplatím na to zase hlavně já :(

0 0
možnosti
N

Novotnak

6. 5. 2010 8:36
Re: Ne tak docela

Pomůže to tak jako tak. Buď se poučíme nebo nebo se nepoučíme a krize alespoň urychlý neodvratný bankrot EU. :-) Novej začátek tak přijde dřive, jen budeme musset dávat pozor, protože v rozvráceném světě jsou k moci blízko fanatici (komunisti, fašisti) jak nám ukázala minulá světová krize.

0 0
možnosti
P

petrhajek.blog.idnes.cz

6. 5. 2010 1:02
zajimavy pohled,

ale v zasade se s nim da souhlasit. Co je horsi, ze to vypada (alespon ted), ze vetsina statu (alepsob v EU) se nepouci, ale naopak zrychli beh k propasti...

0 0
možnosti
N

Novotnak

6. 5. 2010 8:32
Re: zajimavy pohled,

Proto jstetu vy i já, abychom na to pokud možno upozorňovali. ;-)

0 0
možnosti
K

kaktusak

6. 5. 2010 0:06
Za komunistů bude lépe

Kapitalismus nefunguje, ukazuje se, že údajná vyšší životní úroveň Západu je celá pořízena na dluh.

0 0
možnosti
PK

Paeris Kiran

6. 5. 2010 6:53
Re: Za komunistů bude lépe

Komunismus a socialismus si jí ani nedokázali pořídit.

Zapomeňte na nesmysly které fungovali stěží 80 let. Proti kapitalismmu který je tu už století (a v číně tisíciletí) nemá šanci.

0 0
možnosti
RC

josefbad

5. 5. 2010 23:17
chybejici veci

Bohuzel zde chybi seznam veci, ktere svet presto propasl:

svet si neuvedomil v plne mire, proc krize vznikla. Tj. politicky tlak na soukrome subjekty (tlak americke vlady na banky, aby poskytovaly hypo bez ohledu na situaci lidi, jinak to bylo povazovano za diskriminaci), dale snaha o bezpecnost, tj. tvorba colateralu a dalsich zapouzdreni aktiv.

Pouceni: zastavme rovnostarstvi!

0 0
možnosti
  • Počet článků 205
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1374x
Obyčejný kluk s často nepopulárními názory. Co mě děsí: "Většina má pravdu i když se mýlí!" Moje moto: "Kam jde dav, tam nejdu já!" ... Pokud nejdou stejným směrem.

Seznam rubrik