Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
PN

Strasak

29. 7. 2010 9:41
:-)

Spousta příspěvků se tu snaží dokázat, že plýtvání můž vést k vyšší životní úrovni. Nemůže. Tím že záměrně ničíme nebo vyhazujeme  věci si životní úroveň zvýšit nemůžeme. Ani tím, že vyrábíme dražší energii, než bychom mohli.

http://www.libinst.cz/etexts/bastiat_co_je_videt.pdf 

Příklad o rozbitém oknu.

0 0
možnosti
PN

Strasak

29. 7. 2010 9:42
Re: :-)

A taky proto byla šrotovné kravina.

0 0
možnosti
N

Novotnak

29. 7. 2010 9:23
Pro mmf-59

Pletete si maximální výkon s průměrnou spotřebou. Když má auto výkon 60 kW tak to neznamená, že má i spotřebu 60 kW... To není jak s topnou spirálou. Vy když jedete v autě, tak máte plyn celou cestu sešlápnutý na podlaze? ;-D;-D (Fiatu Panda HyTRAN, který má spotřebu přibližně 1,2 kg vodíku na 100 km) Na výrobu jednoho Kg vodíku se spotřebuje v horším případě 45 kWh takže na 1,2 kg 54 kWh. Pokud Vám 40 m2 vyrobí za rok 4000 kWh, tak na to ujedete 74.000 Km. To na běžný provoz ( z práce do práce plus nějaká ta dovolená) skutečně bohatě stačí.

0 0
možnosti
M

mff-59

29. 7. 2010 11:30
Re: Pro mmf-59

Ja si to nepletu a PROTO jsem nabizel, ze budeme pocitat auta s POLOVICNIM vykonem,chechtalku. Napr fordik explorer ma DVA elektromotory, kazdy s vykonem 65kW.

Ale jo, ja nezpochybnuji, ze jezdi upravene modely seriovych aut, odlehcene a bez pasivnich prvku na specialni trati, co maji rekordni spotrebu klasickeho paliva 3 l na stovku, ale normalne se jezdi spise za dvojnasobek, obvzlaste ve mestech, takze brzdi s 1,2 litru vodiku.

Pokud budeme chtit jezdit v Pandach (ja jsem psal o trabantech - v tom zadny podstatny rozdil neni), proc ne?  A posledni otazka ZA KOLIK, kdys jen ta kWh ve slunecni elektrarne stoji danoveho poplatnika 11,30

Opravdu pocitej, vesela kopo, moc ti to nejde. 100% prevod na vodik a zpet na elektrinu (abys nebrecel a pochopil) jedes STOVKOU hodinu tim explorerem NA 1/4 vykon a spotrebujes 2x65/4 tedy 32kWh, takze 350 korun na 100 km. No a to uz si koriguj ucinnosti slunce-elektrina-vodik-elektrina, skladovani, vodiku, cena auta.

Dekuji, zatim nechci.

0 0
možnosti
H

hele77

28. 7. 2010 14:37
No tak teď mi dochází že ten zelený bonus je

ještě dokonalejší než jsem myslel. Distributor např. PRE platí za každou VYROBENOU kWh 12,18 Kč a vůbec nezáleží na tom jestli tohle vyrobené výrobce dodá do sítě PRE nebo spotřebuje sám.

Takže teoreticky když na tu elektrárnu napojíme halogenové lampy které sežerou všechno co se vyrobí tak protože bude daleko víc světelného toku tak toho distributor bude muset zaplatit mnohem víc. ;-D

No opravdu dokonalá zlodějna pro normální zákazníky PRE kterým tuhle hrůzu potom rozpočítají do faktur. 8-o

0 0
možnosti
M

mff-59

28. 7. 2010 16:48
Re: No tak teď mi dochází že ten zelený bonus je

;-D  Pokud nakoupis usporne halogenove lampy, abys "spotreboval vsechno, co vyrobis", mas po zisku z FVE - ale to mne u tebe ani neprekvapuje.

Ale dost legrace, muzes mi rici, co bys delal v parnem lete, POKUD bys nejak nedokazal ten spickovy vykon 10,08 kW z rodinneho domku prodat a byl bys ve stavu Zeleneho bonusu (tedy kdyz to opravdu NEMUSI nikdo koupit ani zadarmo)?

A pokud takovych dni prijde nekolik po sobe, jako onehda v CR, treba tyden v kuse?

0 0
možnosti
M

mff-59

28. 7. 2010 12:42
PRO hele77

Precti si, odpovedi na otazky z Energetickeho regulacniho uradu tykajici se obnovitelnych zdroju. Jiste bude stacit 2-8 a ujasnis si pojmy.

2) Co je to zelený bonus?   ///   3) Jaký je rozdíl mezi zeleným bonusem a výkupní cenou?   ///   4) Jaké jsou výhody a nevýhody volby zelených bonusů?   ///   5) Jak byly stanoveny zelené bonusy a výkupní ceny?   ///   6) Kdy a jak často si lze volit mezi zelenými bonusy a výkupními cenami?   ///   7) Je možno kombinovat zelené bonusy a výkupní ceny?   ///  8) Komu lze prodat elektřinu v případě volby zelených bonusů?

Najdes na http://www.eru.cz/dias-read_article.php?articleId=683&highlight=dotazy

0 0
možnosti
EK

Deleter

28. 7. 2010 12:50
---

No nechcu vám kazit debatu, ale skoro bych řek, že je to jedno. Zkrátka prachy tečou.

0 0
možnosti
H

hele77

28. 7. 2010 11:48
No řekl bych že na tohle co se musí dělat

evidentně jen a jen z důvodů psychických problémů nějakých zelených bláznů jednou zle dojedeme. Jinak řečeno tohle je zavedení další nemravné daně z elektřiny v situaci kdy už EU jednu daň zavedla, to jsou ty emisní odpustky, které by nás měli stát snad 90 mld, tohle bude stát těžké milardy další, prodraží to veškerou výrobu a zase sníží naší konkurenceschopnost vůči těm kde tyhle šílenosti nedělají.

Kdyby se tyhle peníze neházeli takto do kanálu tak máme vyrovnaný rozpočet, žít na dluh na jedné straně a na druhé straně takto plýtvat to je hloupost zcela absurdní.

0 0
možnosti
M

mff-59

28. 7. 2010 12:01
Re: No řekl bych že na tohle co se musí dělat

Ano, souhlasim, ze je absurdi "dotovat" FVE energii prakticky 10x vice, nez nas stoji vyroba elektriny jinde.

Tohle neni zadne podpora ale snaha statu zaplatit TO VSECKO.

0 0
možnosti
H

hele77

28. 7. 2010 8:53
Solární panely jsou velmi nemravným způsobem

"plýtvání" protože tady jeden musí plýtvat povinně ze zákona a platit cca 10 ti násobek normální ceny a ten druhý "ekologícký výrobce" co tohle zařízení provozuje tak ten ty peníze zase inkasuje a třeba ani nic do sítě nedodá, když má režim zelený bonus tak si to za co dostal zaplaceno prostě může spotřebovat sám.

0 0
možnosti
M

mff-59

28. 7. 2010 10:12
Re: Solární panely jsou velmi nemravným způsobem

Mas hokej v tom, co je zeleny bonus. Precti linky v sekci Pro Karoli, tam je to z autorizovanych webu. Takze jeste jednou "pro Tebe". Jsou dva rezimy, a jednou rocne si muzes vybrat, JAK TO CHCES.

A) Zeleny bonus - spotrebovavas sam a nebo prodavas "za jakou cenu chces a komu chces". Ke kazde prodane kWh, kterou dokladujes dostanes priplatek zeleny bonus ve vysi neco pres 11. VYHODY, pokud prodavas draz, nez za 1 a nebo pokud spotrebovavas sam, tak vydelas vice, protoze dostanes za prodanou  CELKEM pres 12, nebo ty usetris za "neodebranou energii" dalsi 3-4 koruny k tem 11. NEVYHODY pokud prodavas tak blbe jako Karoli za NULA a nebo treba neprodas VSECHNO, tak mas min. Zeleny bonus dostanes JEN za vykazanou a prodanou (a nebo spotrebovanou) produkci.

B) Prima dodavka do rozvodne site za neco pres 12 korun. Dostanes zaplaceno za CELOU produkci a nemas honicku s jejim prodavanim.

Nedelej v tom chaos v dobe, kdy v tom bylo jasno

0 0
možnosti
M

mff-59

27. 7. 2010 21:12
A jeste

Zeleny bonus nedostanete za VYROBENOU energii, ale za to, co jste prokazatelne spotreboval a nebo prodal.  Dyt to tam mate detailne popsane

"V případě, že si výrobce elektřiny z obnovitelných zdrojů zvolí režim podpory výroby elektřiny z obnovitelných zdrojů ve formě zelených bonusů a prodá vlastní elektřinu za tržní cenu jakémukoliv konečnému zákazníkovi či obchodníkovi s elektřinou, má právo inkasovat od provozovatele regionální distribuční soustavy na základě předloženého výkazu zelené bonusy."

Obecne tohle neinkasujete od CEZu, ale od provozovatele distribucni soustavy na zaklade, ze predlozite vykaz...

Takze pokud ji umite prodat jen za NULA, doporucuji doma zasobovat akumulacky, na nich nahrivat lavove kameny a PET-flasky s vodou a pak nosit k sousedum za petikacku. A z dalsich prebytku delat elektrolyzou vodik. :-)

0 0
možnosti
N

Novotnak

27. 7. 2010 23:11
Re: A jeste

Zase to tak nekomplikujte, v článku jde úplně o něco jiného 8-o :-)

0 0
možnosti
K

Karoli

27. 7. 2010 20:27
Pro mff-59

Mám pocit, že každy mluvíme o něčem jiném. Tak jěště jednou. Podpora obnovitelných  zdrojů je možná v těchto formách:

1)Pevná výkupní cena - veškerá vyrobená energie je dodávána do sítě za stanovenou cenu.

2) Zelený bonus - na VEŠKEROU vyrobenou energii dostanu od provozovatele distribuční soustavy vyplacený příspěvek (zelený bonus)  a nespotřebovaný přebytek dodám do sítě. V tomto případě je stanovena výše zeleného bonusu, ale přebytek energie se vykupuje za "tržní " ceny - u některých distributorů je tato"cena" nula (ČEZ).

podrobnosti viz:  http://www.eru.cz  v sekci elektroenergetika.:-)

0 0
možnosti
M

mff-59

27. 7. 2010 20:53
Re: Pro mff-59

Inu a proste NE a nebo pak ANO, ale zkuste mi popsat PROC  vas znamy voli dodavku Zelenym bonusem CEZu, POKUD muze mit o KORUNU vice zase z CEZu.

Zeleny bonus je nizsi sazba PROTOZE VY elektrinu prodavate a pokud ji prodavate za NULA no to je jiste s vami tezke, pretezke.

Rozhodnete se, co chcete Zeleny bonus a prodavejte komu chcete za co chcete a DOSTANETE 11 kc na kazdou kWh NAVIC.  A prodavat muzete nejen za NULA, ale kdyz se pomatnete a dohodnete se, tak  muzete dokonce kazdemu odberaterli za kazdou dodanou kWh ZAPLATIT. Co s Vami, ze?

A nebo zvolte DRUHOU moznost a dodavejte do site a nemusite blbnout s prodejem vlastni energie a DOSTANETE o kacku vice.  TECKA.

Vas znamy potrebuje zbavit svepravnosti, ze si stezuje, ze prodava energii za NULA? Proc to dela, proc vsechnu energii nespotrebuje, nepusti do zeme neodebere na elekrolyzu vody, netoci si doma setrvacnikem a nebo nenabiji milionu akumulatoru?  Dostal by zeleny bonus A NIC by CEZu neprodal za NULA.

0 0
možnosti
M

mff-59

27. 7. 2010 19:32
Pro Karoli

Zkuste se u znameho zeptat, co jste na tom jeho projektu nepochopil. Takhle, jak jsem vam to popisoval to platilo v roce 2008 a stale plati.

Takze bud lzete a nebo nemluvite pravdu a nebo jste nejak nepochopil, jak to znamej dela. A nebo se znamej necha na kazde kwh, kterou vyrobi a doda do site okradat o korunu. :-)

0 0
možnosti
M

mff-59

27. 7. 2010 19:29
Pro Karili - 2

Výkupní cenaPro rok 2010 je stanovena ve výši 12,25 Kč resp. 12,15 Kč/kWh pro solární elektrárny s instalovaným výkonem nad 30 kW.Výkupní cenu vám zaplatí váš dodavatel el. energie, který se v tuto chvíli stává i odběratelem. Dodavatel je povinen od vás energii z obnovitelných zdrojů odkoupit.

0 0
možnosti
  • Počet článků 205
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1374x
Obyčejný kluk s často nepopulárními názory. Co mě děsí: "Většina má pravdu i když se mýlí!" Moje moto: "Kam jde dav, tam nejdu já!" ... Pokud nejdou stejným směrem.

Seznam rubrik