Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
JS

Kolumbo

28. 6. 2009 6:36
Úřady by neměly

nic zakazovat a stát za nic ručit. Stát může poskytovat informace, ručit pojišťovny a je na každém jak s informacemi naloží a jestli se pojistí. Ať si strejda Karel postaví barák třeba přímo v řece, ale proč by měl někdo "ručit" za to že ho voda nevyplaví netuším. Vůbec, lidi by měli mít zodpovědnost hlavně sami za sebe a nepřenášet ji na druhé bez jejich souhlasu. Ti, co si chtějí navzájem ručit se prostě pojistí, stát by měl pouze dbát o to, aby pojišťovna a její majitelé plnili své dobrovolně přijaté závazky, za které si konečně nechávají platit a neslibovali nesplnitelné.

0 0
možnosti
N

Novotnak

28. 6. 2009 19:19
Re: Úřady by neměly

Souhlasím částečně, stát by měl především poskytovat kvaltiní informace a škody by měly hradit pojišťovny bez účasti státu. Nicméně stát také do jisté míry zodpovídá za bezpečí svých obyvatel. To že Vám nepovolí postavit si dům pod dráty vysokého něpětí má své opodstatnění stejně jako má opodstatnění, aby Vám nepovolil postavit si dům tam, kde se občas valí velká voda. Jsou to pak náklady státu, tedy nás lidí na záchranáře, vrtulníky nemocnice a pod. Řešení, které navrhujete by muselo spočívat také v tom, aby tyhlety náklady pak platili lidé, kteří jsou tou povodní postižení, protože si za ně vlastně mohou. To už mě ale přijde jako trochu moc velká "daň za blbost". Něco zakazovat obecně není dobré, ale čas od času to má opodstatnění.

0 0
možnosti
JR

laser-man

27. 6. 2009 10:27
Za všechno může bůh, komunisti a Číňani.

Bůh může za všechno a vždy. Komunisti můžou za všechno špatné. A Číňani za to, že jich je mnoho.;-(

..a teď vážně. Včera jsem jel do Zlína z Nového Jičína přes Bludovice, která byla ve středu zaplavena. Pohled striktní. Nikomu bych to nepřál zažit. To, co bylo prezentováno v televizi neúplně vypovídá o té hrůze. Je třeba to vidět na vlastní oči. A hovořit s těmi lidmi. Mnoho mých známých má přibuzné v Kuníně, v Šenově u Nového Jičína a ti si vzali dovolenou a jeli ke svým rodičům pomoc.

...a jedné věci na polích jsem si všiml. Všude je zasazena řepka. A ta taky určitě neudrží vodu. A zmizely vesměs všechny přirozené remízky. A to jen kvůli technice, aby měla lepší manévrovatelnost. Není zde tak trochu na vině člověk? A je jedno jestli komunista nebo kapitalista. To je lidská hloupost.;-(

0 0
možnosti
SS

sirc

27. 6. 2009 9:55
Povodně

Zajímavé, bohužel úplně mimo. Současné záplavy jsou způsobené přívalovým deštěm a proti tomu žádné technické řešení nepomůže. Voda příjde tak rychle jako odejde a nikdo s tím nic nenadělá. Tady nepomůžou ani záplavové oblasti, protože voda přichází doslova ze všech stran.

0 0
možnosti
N

Novotnak

27. 6. 2009 16:52
Re: Povodně

Ne vždy se tomu dá zabránit, ale postavit si dům deset merů do koryta řeky, to je jako běhat za bouřky po kopcích s lešenářskou tyčí v ruce...

0 0
možnosti
VHVAM

Velká hlava vědec a myslitel

27. 6. 2009 8:49
stát by měl pomoct postiženým

...ale pouze těm, kteří platili 30,-Kč u doktora - prý se tomu říká solidarita

8-o

0 0
možnosti
RK

richu_ch

27. 6. 2009 8:20
pane autore,

prosim, prectete si to po sobe ... mate tam chyby (opomenuta slovicka, uziti spatneho padu ...), takove, ze se mi to nechce ani cist. Apropos ke stylu: jaky je rozdil mezi vynosem na hektar a vynosem na dva hektary, v kontextu maximilizace vynosu?

0 0
možnosti
N

Novotnak

27. 6. 2009 16:35
Re: pane autore,

Přetl jsem si to několikrát, ale bohužel nejsem neomylný a chbky dělám, budu rád, když mě upozorníte na konkrétní, jen tak se mohu zlepšit. Děkuji

0 0
možnosti
KK

Santa1

27. 6. 2009 7:50
Nic moc.

Prostě jste nám chtěl říct, že si za to ti chudáci můžou sami. Běžte to vykládat těm vyplaveným lidem, ti mají peněz tak akorát na zalátání nejhorších škod. Osídlení je tam, kde je a má to svoje historické důvody. Na spolehlivost technických opatření se spoléháme ve všem, co jako lidé děláme. Na řadě míst se díky protipovodňovým opatřením nic nestalo.

Dále, vámi navrhované přesídlování by si vyžádalo astronomické náklady a nějaké centrální řízení. Máte představu, jak málo je v naší krásné zemi míst, které nemůže postihnout žádná záplava, pokud taková vůbec jsou? A máte představu, co obnáší bydlení v záplavově bezpečném místě? Bydlím na kopci a nehrozí mi záplava, ale zase jsem vystavený mnohem víc všem klimatickým rozmarům. Máme čistý čerstvý vzduch, nevíme co je bezvětří. Nevím co je normální déšť, máme tu jen déšť hnaný větrem, sníh nám tu vydrží až o měsíc déle a to má náš kopec jen 350m.

Jestli chcete udělat něco chytrého, tak si vemte lopatu a běžte pomoct těm lidem.

0 0
možnosti
N

Novotnak

27. 6. 2009 16:49
Re: Nic moc.

Psal jsem, že na tom mají svůj podíl, ale ne, že si mohou za všechno sami. Předpokládám, že jste vzal lopatu a už jim pomáháte. Ano, když Vám blesk v zapálí chalupu,nebo vítr vezme střechu, tak od státu nic nedostanete protože jste si hloupě postavil dům v půli kopce. Měl jste si ho pojistit nebo postavit dole u vody, aby Vám ho místo toho vzala voda. Vám to připadá spravedlivé? Janě, že mě ti lidé nejsou lhostejní, ale právě proto píši tento blog. Když je budu litovat a lobovat za to, aby se stavěly domy co nejblíž k vodě, protože tam nefouká vítr, komu tím pomůžu? Snažím se upozornit na chyby, které se staly a když se na ně nebude upozorňovat, budou se dít dál. Oni se budou dít dál i tak, ale třeba si to alespoň někdo, z těch co to přečtou uvědomí a až bude stavět, postaví dům o deset metrů víš neš tekla velká voda naposledy. Třeba si to přečte někdo, kdo pronajímá pole zemědělcům a půjde jim nadat, že na jeho pole v kopci zasadili řepu a že tu hlínu ze svého pole má teď v garáži...

0 0
možnosti
PN

petacx

27. 6. 2009 2:11
nemel by nadpis znit minimalne zcela obracene ???

1) Kazdy kdo si stavi dum v blizkosti vody nebo v udoli pocita s rizikem povodne

2) zel tyto stavby maji historicke koreny    kdy voda byla strujcem pokroku (pohonu)

3) samozrejme pokud rekostujete takovyto dum kde treba 30, 50 nebo 100 let nebo i dele podobna voda nebyla   tak vas nikdy nenapadne ze se zitra muze objevit

4) neni vubec jednoduche se od vody odstehovat pokud nemate startovni kapital. Dobr vim o cem pisu. bydlim 4m od vody a zazil jsem tu pred par lety povoden kterou zadne historicke prameny ani s polovicnim rozsahem nepamatuji  8-o   stesti ze snad nikam letos neprisla stejna povoden se stejnou razanci. Jen pro predstavu maly potok v udoli podle odhadu kulminloval na 450-500m3/s  bezny rocni prutok je asi 1-2m3/s  v lete kolem 0,5-1m3/s a stoleta voda tu je pri 70m3/s 8-o 

0 0
možnosti
PN

petacx

27. 6. 2009 2:21
Re: nemel by nadpis znit minimalne zcela obracene ???

+ souhlas s posunem osidlovani jak pise kolega prispevatel podemnou.

v nasi oblasti zacalo osidlovani vrchnejsich koncin potoka cca kolem 14 stoleti

kdo chce hadat kde ta nastesti co do rozsahu zasazene oblasti velmi mala povoden byla necht necte dale (tedy take nekopiruje do vyhledavace)

http://www.google.com/search?hl=en&rls=com.microsoft%3A*%3AIE-Address&rlz=1I7GGLL_en&q=povode%C5%88+na+zlat%C3%A9m+potoce+1998&aq=f&oq=&aqi=   - - - - - -  povoden zasahla VELMI male uzemi  v prvnim sledu  cca oblast 10 x 10 km   - -   nasledna vlna samozrejme pokracovala pekny kousek dolu

0 0
možnosti
RP

radim36

27. 6. 2009 1:17
Bekot na cizím hrobě.

Článek je dobrým vyvolává ty správné emoce, ale chtělo by to trochu víc nastudovat skutečný stav věcí. Ve vesnicích nad Novým Jičínem bylo na tento druh povodně zaděláno už ve středověku v době kolonizace této krajiny. Jelikož lidi neměli tehdy kvalitní izolační materiály, tak nechtěli v zimě čelit studeným větrům a usídlili se pěkně v závětří v údolích potoků a řek. Kopce nad sebou, protože tam byly mírnější svahy než v centrálních Beskydech, odlesnili a udělali tam vesměs pastviny. A takhle to zůstalo až dodnes, bolševik s tímto typem krajiny nedělal nic, protože ty svahy rozorat až na malé výjimky nešly a dnešní zemědělci taky nic převratného v těch kopečcích nevymysleli. Takže kromě počasí, kdy za velice krátkou dobu spadlo na už napitou půdu obrovské množství dalších srážek jsou těmito povodněmi vinni zejména středověcí feudálové, kteří neuměli tuto pahorkovitou krajinu využít jinak než odlesněním a pastevectvím.

0 0
možnosti
N

Novotnak

27. 6. 2009 7:09
Re: Bekot na cizím hrobě.

Děkuji, vím, že existují výjimky, které jinak v podstatě potvrzují pravidlo.

0 0
možnosti
OZ

ovoce.zelenina

26. 6. 2009 23:10
Bohužel

SE MÁLO KÁCÍ, KDYBY SE VŠE VYKÁCELO-- NEBUDE PRŠET A VŠUDE BUDE BETON A NEBUDE ŽÁDNÉ BLÁTO, ZELENÍ-- PROBUĎTE SE !!

0 0
možnosti
ŠB

Štěpán Binko

26. 6. 2009 23:09
Pravda je tak někde uprostřed,

ale za článek díky, je fakt skvělý. Zejména apel na lidi, kteří staví tam, kde už voda byla několikrát, ten by neměl zapadnout. Postavím-li podruhé barák na místě, kde byl už jednou vyplaven, můžu nadávat akorát sám sobě a za nataženou ruku ke státu bych měl dostat pár facek. Je ale hodně těch, kteří jsou v oblastech, kde něco takového lze čekat jen stěží a kdyby v nich nesměli bydlet, tak kam by v naší malé zemičce šli? ;-)

Sám jsem v době předchozích povodní bydlel v Kralupech a nakonec nás málem vyplavil nenápadný potůček za barákem, chybělo několik desítek centimetrů výšky vodního sloupce a bylo po pr.eli. Ale nakonec to dobře dopadlo.

Jo a s tou péčí o krajinu máte asi také pravdu. Ničíme naše lesy unifikovanou smrkovou kultůrou a vše, co bylo opravdu "přírodní", to zku.víme taky. Holt masová a dotovaná zemědělská produkce.....

0 0
možnosti
  • Počet článků 205
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1374x
Obyčejný kluk s často nepopulárními názory. Co mě děsí: "Většina má pravdu i když se mýlí!" Moje moto: "Kam jde dav, tam nejdu já!" ... Pokud nejdou stejným směrem.

Seznam rubrik