Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

jarinka

1. 5. 2010 16:43
Paradox.

Pan Novotňák psal v diskuzi o tom, že jeho rodiče byli silně křesťansky založení. Napadlo by někoho nahánět tyto jistě slušné křesťany kvůli církvi, co kdy provedla? Od upalování lidí až ke svěcení zbraní? Přesto pan Novotňák by slušným komunistům vyčetl třeba Stalina. Možná se mýlím.

0 0
možnosti
N

Novotnak

1. 5. 2010 18:33
Re: Paradox.

Nevim jestli zase záměrně lželte nebo jestli jste "jen" špatně četla. Ohedně mých rodičů nepadlo ani slovo.

Co to je to ten Váš slušný komunista ve vztahu k Stalinovi?

0 0
možnosti
K

kaktusak

1. 5. 2010 16:34
Takhle to vyprávěli mně. Neurážejte, není to slušné.

Kdo je z rodiny vesnických boháčů, může vidět situaci jinak.

Kdepak, v 80. letech byli lidé na vesnici bohatí a měli maso denně. Vlastní i z obchodu.

Na Západě buď došlo ke "kolektivizaci" vlivem tržních sil, kdy většina sedláků zkrachovala, nebo bylo nutné vynakládat obrovské dotace a to by mě taky bavilo takhle podnikat na cizí účet.;-D

0 0
možnosti
N

Novotnak

1. 5. 2010 18:38
Re: Takhle to vyprávěli mně. Neurážejte, není to slušné.

Kde jste na tom byl, že bylo maso denně? V jednotě byl možná uherák a jedno kilo masa z pojízdné masny stálo celodenní výdělek. Když chtěl někdo vlastní maso, tak si ho musel sám vychovat a zamenalo to každý rok další stovky hodin práce. Ovšem tehdy bylo maso tak drahé, že se to ještě vyplatilo. Dnes už má vlastní prase málokdo, dnes je maso tak levné, že se ho vyplatí koupit v obchodě.

0 0
možnosti
DEC

Dubito ergo cogito.

1. 5. 2010 9:22
Poslyšte, komunisti a sociální demokrati, odpovězte mi

na jednoduchou otázku:

Kde máme jistotu, že pokud zvítězíte ve volbách, nebudete zase vraždit (např. Horáková, Píka), krást (znárodnění, kolektivizace, majetek církví), zavírat lidi do koncentráků (Jáchymov) a že nevyhlásíte státní bankrot ("měnovou reformu" jako 1.6.1953)?

0 0
možnosti
M5

Martin 5

1. 5. 2010 9:33
Re: Poslyšte, komunisti a sociální demokrati, odpovězte mi

Budou, ale bude to spravedlivý boj! Budou to dělat pro blaho všech.

Jen nikde neříkají, že jen všech co uznají za vhodné - tedy sebe.

0 0
možnosti
DH

čarovná rybí kostička

1. 5. 2010 8:47
Po násilné kolektivizaci

zažilo naše zemědělství katastrofální propad a úpadek. Odborníci byli zlikvidováni. Nejeden státní statek řídil kovaný soudruh z hutí a družstvo bývalý chalupník - bankrotář ochlasta nebo karbaník, nyní horlivý komunista. Nezřídka produkce zcelených družstev nedosahovala hodnoty produkce několika větších sedláků. Tak se soudruzi zde v diskuzi nekasejte družstvy osmdesátých let. Uvrhli jste zem do bídy.

0 0
možnosti

jarinka

1. 5. 2010 8:54
Re: Po násilné kolektivizaci

Právě že z té bídy časem soudruzi zem vysvobodili.

0 0
možnosti
B

bagatella

1. 5. 2010 8:47
To co je v článku

jsem už 100x slyšel od ideologů ODS . A děkuji rodičům a prarodičům , že se ze mě nestalo prase , které chce zabít bábu a dědka jako z většiny modrých blogerů a diskutérů .

0 0
možnosti

jarinka

1. 5. 2010 8:20
Naše JZD nám západ záviděl.

Chtěla jsem napsat příspěvek, je to ale zbytečné, již to napsal kaktusák, s nímž se dá jen souhlasit. Žila jsem a pracovala v zemědělství na vesnici dlouho a vím, že k dřině by se snad nevrátil nikdo. Ani sedláci, ani jejich děvečky a pacholci.

Kdo chtěl, normálně i za komunistů měl pro svoji potřebu hospodářství - políčko, louku, sad, dobytek.

0 0
možnosti
N

Novotnak

1. 5. 2010 8:27
Re: Naše JZD nám západ záviděl.

Sebrali hektar a přidělili ar někde v kopci, kde se nevyjel ani traktor, torchu přeháním, ale bylo samozřejmostí, že se přidělili zbytky. Neznáte lidi na venkově, radost z toho měli jen ti, kterým se ani tehdy ani dnes nechtělo pracovat. A mymochodem, je zajímavé, jak rychle se tady Vaše parta komunistů (kaktusák, rejzír, jarinka) v sobotu brzo ráno sešla. 8-o

0 0
možnosti
ZJ

Zádušvní Jyrka

1. 5. 2010 8:05
Komunisti před únorem 1948 lhali stejně jako dnes lže

Paroubek, že se všichni budou mít lépe.

A pak po sloučení se sociálními demokraty v červnu 1948 (to už socdemáci viděli, jak se bude krást a vraždit) rozpoutali teror, na který by se nemělo zapomínat:

vraždy politických odpůrců, "znárodnění", "kolektivizace", po vzoru Stalina a Hitlera zavírání do koncentráků, atd., atd....

0 0
možnosti
RR

rezjir

1. 5. 2010 8:16
Re: Komunisti před únorem 1948 lhali stejně jako dnes lže

Ano, ODS a TOP09 nám zato říká pravdu, že pokud budeme volit je, budeme se mít stále hůře.

0 0
možnosti
ZJ

Zádušvní Jyrka

1. 5. 2010 7:58
Samozřejmě je je výborné hovořit s každým důvěryhodným

pamětníkem!

Právě proto klip vznikl, na základě poznatků, co tu již jednou Paroubkové, Filipové Rathové, Bohušové Sobotkové, Grebeníčkové,  Bušinové, Grossové a další podobní v letech 1948 až 1989 napáchali, poté, co se komunisti a sociální demokrati za účelem teroru vlastního národa sloučili do KSČ...

0 0
možnosti
RR

rezjir

1. 5. 2010 8:10
Re: Samozřejmě je je výborné hovořit s každým důvěryhodným

No oni se sloučili, aby mohlo se pomáhat Izraeli.

0 0
možnosti
RR

rezjir

1. 5. 2010 3:51
Hlavně jste se těch prarodičů měl zeptat

proč v r.1946 volili jako bývalí stoupenci agrární strany komunisty? kdyby těch 174 tisíc voličů bývalé agrární strany, respektive ještě asi ve větší míře prvovoličů (kteří měli informací o sovětském Rusku přehršel) volilo lidovce nebo národní socialisty, vypadaly naše dějiny zcela jinak.

Moje teorie je, že radikalismus KSČ jim vyhovoval, protože chtěli odejít z venkova do měst. Chtěli odejít od svých zkompromitovaných rodičů, kteří zbohatli na černém trhu z potravinami za války. A ty jejich děti to viděli. A ten venkov díky tomu černému trhu zbohatl, měli rezervy, takže je zase nemusíte tak moc litovat.

0 0
možnosti
K

kaktusak

1. 5. 2010 2:41
"Nikdy v minulosti nebylo lépe", to by ta babička mohla

říkat rok za rokem po celou dobu vlády KSČ. Po privatizačním puči by si ovšem musela dát na řadu let pauzu.

Většina zemědělců se topila v dluzích, snad pomalu ještě od dob, kdy se rolníci museli vykupovat z poddanství. Jako by nestačilo, že je feudálové po staletí vysávali.

Stejně by většina zemědělců zkrachovala. Do družstva se sice chtělo málokomu, ale pak právě většina konstatovala, že "Nikdy v minulosti nebylo lépe". Zemědělství fungovalo dobře, rozvíjely se přidružené výroby, stejným směrem se mohla vydat celá ekonomika. Zemědělci patřili k oporám předlistopadového režimu a prosperující družstva musel buržoazní stát uměle rozbít.  

0 0
možnosti
  • Počet článků 205
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1374x
Obyčejný kluk s často nepopulárními názory. Co mě děsí: "Většina má pravdu i když se mýlí!" Moje moto: "Kam jde dav, tam nejdu já!" ... Pokud nejdou stejným směrem.

Seznam rubrik