Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
D

da.rock

4. 5. 2009 17:16
Posledních 30 let

byla celosvětová ekonomika tažená jen zadlužováním. Kdyby nebylo tak masivního zadlužování, přišla by krize už dávno. Je to krize nadvýroby, produkci už nemá kdo kupovat, ani při zadlužení už na její nákup nemají lidé peníze. Dalším zadlužením se jen problém odsune o kousek dál, v tom s autorem zcela souhlasím.

Chyba je v samotném systému. Kapitál vytváří produkci a nutí lidi ji nakupovat. Když na to lidé nemají peníze (protože efektivita je alfou a omegou a růst produkce musí za každou cenu předbíhat růst mezd, a čím rychleji, tím lépe), kapitál se ochotně nabídne, že lidem půjčí. Ti tak za dnešní produkci platí penězma, které si teprve vydělají výrobou produkce budoucí. Ale kdo bude kupovat tu budoucí produkci? Máme tady snad trvalý příliv nových nenasycených trhů? Fakt nevím, jak z tohoto bludného kruhu ven. Veškerá řešení, která mě napadají, znějí až příliš socialisticky. Ale na druhou stranu lepší socialistický recept hned, než střílení z Aurory zítra.

0 0
možnosti
L

Lavet

5. 5. 2009 13:13
Re: Posledních 30 let

Pane a ted nohama na zem, vic se divat kolem sebe a cist vse, ne jen vybrane texty. Cim to je, ze kdyz slysim krize z nadvyroby, beha mi mraz po zadech...ze zacatku si rikam, kde berete moudra typu: kdo bude kupovat budouci produkci? Doporucuji se blize seznamit s urokovou mirou, ta Vam na to odpovi. A zadna reseni vymyslet nemusite, od toho tu je nejvetsi vynalez v historii lidstva: TRH.

0 0
možnosti
K

kulihrach

4. 5. 2009 14:00
Kdo zaručí velikost bolesti

Nejde o hamižnost ani opatrnost bank proč nepůjčují lidem, oni totiž drží ta špatná aktiva těch hypoték a proto drží hotovost od CB jako zajištění proti nim a nepouštějí ji ven. Dokud se banky těch toxických aktiv nezbaví, tak se budeme plácat na místě.

0 0
možnosti
N

Novotnak

4. 5. 2009 14:32
Re: Kdo zaručí velikost bolesti

Copak to není opatrnost? U těch bank, které drží poslení, řekněme třetinku, toxických aktiv jde o opatrnost. Šetří si svoji hotovost, protože ji mohou potřebovat, a když půjčují, tak za vysoký úrok. :-)

0 0
možnosti
RJ

molok

4. 5. 2009 13:24
Ekonomie jako věda má jeden velký problém

Bere totiž člověka jako ekonomickou jednotku připravenou ke směně na trhu, aniž by toto zjednodušení jakkoliv odpovídalo skutečnosti. Vaše teorie tudíž platí jen v případě, že je člověk tou ekonomickou jednotkou. Bohužel ale sjou zde další vážné faktory, proč si státy nemůžou dovolit spadnout ekonomiku a tím i většinu produktivních lidí na dno. Např. dle  Fareeda Zakarii (Budoucnost svobody) příjem pod šest tisíc USD/obyv./rok podkopává politickou stabilitu a vede k diktatuře. Socialistická cesta může zachovat demokratické principy, ta komunistická nebo fašistická horko těžko a do té se dá v době chudoby docela lehce spadnout.

0 0
možnosti
N

Novotnak

4. 5. 2009 13:40
Re: Ekonomie jako věda má jeden velký problém

Neříkám, že studený zábal je od věci, ale říkám, že by se nic nemělo přehánět, protože to může být i velice kontraproduktivní a dopadnout ještě hůře, jen o málo později. Pak se můžeme lehce sesypat právě k té diktaruře...

0 0
možnosti
L

Lavet

4. 5. 2009 13:18
Jen pro doplneni

s autorem vicemene souhlasim, jen bych dpolnil, ze kolem sebe casto slycham nazor, ktery mi do situace zapada. Pokud se podivame na celou EU, melo dojit k ekonomickemu poklesu ji prad cca 4 roky. Ovsem mainstreamova intervencionisticka politika neumerne prodluzuje ekonomicke cykly. Pokud by pred 4 roky byvalo doslo k poklesu rustu, nyni se jedna o realny pokles. Politicky cyklus je nadrazen ekonomickemu a politik a to je to nejdulezitejsi ! kona " ve prospech veci verejnych". Dno ekonomickeho cyklu nechapu jako zlo, ale naopak, cisti a srovnava trhy, ale politickemu (volebnimu) cyklu nehraje do karet. Nemam nic proti aktivni politice, kdy tempo rustu menove zasoby vice mene kopiruje HDP, ale nahrazovat vladnimi nakupy spotrebu domacnosti? Kazda zivena bublina praskne a dnes diky us hypotrhu a pekne zajistenym derivaty...prasklo to pekne. Zkusenost draha, budeli poucenim - k nezaplaceni. 

0 0
možnosti
JM

krab

4. 5. 2009 14:58
Re: Jen pro doplneni

Vicemene souhlas, jen vam predlozim jednu uvahu: vy berete existenci ekonomickych cyklu za danost. Polozil jste si nekdy otazku PROC by mely existovat? Co je na nich normalniho? Proc jsou nevynutelne?

Odpoved je: nejsou nevyhnutelne. Jedna vec je neustala zmena v preferencich a neustala zmena v produkcnich moznostech, ale to se projevuje kolisanim na jednotlivych trzich ci oblastech, ale NIKDY nemuze z principu se stat vseobecnou depresi vsude. Ta muze bejt zpusobena jen statem.

A jeste posledni: ja teda mam teda velmi hodne proti kopirovani rustu menovy zasoby HDP, ale to je na jinou debatu :-)

0 0
možnosti

Clara Shot

4. 5. 2009 12:26
Asi tak..

R^

0 0
možnosti
R

R@VI

4. 5. 2009 11:36
"nestíhají tiskonout dluhopisy"

prosim Vas, pokud uz hodlate poukazovat na chyby financni, hospodarske ci politicke, projdete si text, co jste napsal a odstrante alespon ty, ktere vznikaji preklepem a daji se "pri trose snahy" odstranit ...

0 0
možnosti
P

pick

4. 5. 2009 11:45
Re: "nestíhají tiskonout dluhopisy"-vzácný dar-

reagovat vždy na to nejméně podstatné.

0 0
možnosti
PN

petacx

4. 5. 2009 11:26
Kam vede život na dluh? - kolaps amerického a světového soci

kouknete na:

Kam vede život na dluh? 8-o

http://www.mzda.blogspot.com/2009/02/kam-vede-zivot-na-dluh.html

I.O.U.S.A. - background financial crisis 8-o http://www.mzda.blogspot.com/2009/04/iousa-background-financial-crisis.html

kolaps amerického a světového socialismu 8-o http://www.mzda.blogspot.com/2008/10/kolaps-americkeho-svetoveho-socialismu.html

0 0
možnosti
G

gumidos

4. 5. 2009 10:42
Stalo se už jaksi zvykem

že se hledají takové jednoduché a všem srozumitelné příčiny kdejakéko průšvihu, které mají všechny jedno společné - jaksi jsou "vis maior", nikdo za ně nemůže, nedalo se s tím nic dělat. Takže tenhle srab vlastně mělo zavinit to, že američané nemají na splácení hypoték. Tenhle poměrně lokální problém tedy způsobil, že firmy, podnikání a obchody po celém světě kapou jako nikdy dříve. To je tedy fakt objevné. Akorát nechápu, proč úplně stejně logicky nebyl tento problém vyřešen tím, že místo bilionových sancí bank a průmyslu po celém světě se prostě státy nedomluviliy a nazadotovali těm insolventním američanům těch pár procent nárůstu sazeb hypotečních úvěrů. Prostě by platili pořád stejnou splátku, všechno by klapalo, žádný problém by nevznikl. No není to prostě divné, že tak primitivní důvod průšvihu nebyl stejně primitivně vyřešen? Spíše ale ten průšvih má důvody trošku málo odlišné. Ať se Vám dobře plave v tim rybniku.

0 0
možnosti
ŠB

Štěpán Binko

4. 5. 2009 10:41
Super článek!

Jasná karma! Dluhy nás z problémů nevyvedou! R^R^R^

0 0
možnosti
A

ac97c

4. 5. 2009 10:38
Výztižný rozbor

R^

0 0
možnosti
  • Počet článků 205
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1384x
Obyčejný kluk s často nepopulárními názory. Co mě děsí: "Většina má pravdu i když se mýlí!" Moje moto: "Kam jde dav, tam nejdu já!" ... Pokud nejdou stejným směrem.

Seznam rubrik