Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
M

mithran

30. 6. 2009 14:07
Lorentzovy transformace

Problém je v tom, že pro rychlost světla nemají Lorentzovy transformace (ze kterých vyvozujete, že se zkracuje časový interval) smysl. Když se i přesto použijí, vycházejí samozřejmě zvláštní výsledky - to ale není chyba ve speciální teorii relativity (STR) - je to chyba v použití STR.

0 0
možnosti
N

Novotnak

30. 6. 2009 22:05
Re: Lorentzovy transformace

Otázka zůstává jestli předpoklad, že Lorentzovy transvormace nemají smysl pro rychlost světla nevychází z toho, že při jejich aplikaci na rychlost světla vycházejí zvláštní výsledky.:-P:-)

0 0
možnosti
NB

j@ck

29. 6. 2009 20:11
-

Zajimavy problem. Diky za inteligentni tema po vsech tech Paroubcich a Klausech. Odpoved bohuzel neznam. Ale zase Vam muzu povedet co zaujalo me.

Ne vsechny zakony ve fyzice jsou formulovany tou formou, ze nejaka pricina vede k nejakemu dusledku (napriklad pusobici sila zpusobi pohyb). Nektere zakony jsou formovany pomoci tzv. variacnich principu. Nejznamejsimi z nich jsou princip nejmejsi akce a Fermatuv princip sireni svetla, ktery rika, ze svetlo se vzdy siri tak, aby doba jeho letu byla co nejkratsi. Je to svym zpusobem fascinujici, protoze svetlo si musi jaksi predem ocuchat vsechny mozne drahy letu, aby se mohlo rozhodnout, ktera draha ma nejmensi cas.

0 0
možnosti
NB

j@ck

29. 6. 2009 20:12
Re: -

http://plus.maths.org/issue44/features/wilson/index.html

staci si precist posledni odstavec "Maths and god: the limits of knowledge"

0 0
možnosti
JM

Hucul

29. 6. 2009 15:48
Schroedingerovo celo.

Doporucuji Vam studium tematu Schroedingerovy kocky. Trochu morbidnejsi, ale v zasade stejny problem. :o)

0 0
možnosti
N

Novotnak

29. 6. 2009 20:36
Re: Schroedingerovo celo.

Kdysi jsem o tom něco snad četl, myslím, že byla napůl mrtvá a napůl živá podle toho jestli se nějaký atom rozštěpil či nikoliv, což záleželo čistě na pravděpodobnosti, ale víc o tom teď nevím. Nenapadlo mě, že by to mohlo mít něco společného s tímto.

0 0
možnosti
M

mix

29. 6. 2009 14:56
současnost

je relativní pojem -- souvisí s tím, z jaké fyzikální soustavy pozorujete, v tomhle případě ze soustavy "fotonu", vůči němuž se pohybuje Země s dveřmi rychlostí světla, nebo ze soustavy Země s dveřmi, vůči níž se pohybuje foton... problém je v tom, že ty dva časy spolu nemají nic společného.

Jinak takových (a lepších :-) paradoxů je víc -- viz třeba experiment se dvěma štěrbinami, a tam jde o hmotnou částici s podsvětelnou rychlostí...

0 0
možnosti
N

Novotnak

29. 6. 2009 19:41
Re: současnost

To nebude tak jednoduché, protože z pohledu fotonu tedy zem poletí rychlostí světla k němu a foton "zestárne" o osm minut, zatím co zem se vzhledem k fotonu "zmrazí" v tom čase, ve kterém "vystartovala" k němu, nemohla by vzhldem k fotonu zestrárnout, tedy nemohla by se změnit. To znamená že by foton nutně vrazil do dveří, protože bych je nestihl otevřít. To jaksi nedává logiku. Ale počkat, dalo by se to vysvětlit tím, že foton vše kolem sebe "vnímá" v čase buducím a to podle toho, v jaké vzdálensoti se předmět nachází. Ale vídí ji s určitou pravděpodobností. Země, která k němu poletí, se jak kdyby rozdvojí a zmrazí v tom budoucím čase. Zmrazí se s 50 % pravděpodobností s dveřmi otevřenými a 50 % se zavřenými. My když se díváme do vesmíru, tak ho vidíme v mnulosti a připadá nám, že ho vidíme v současnosti. Vůbec nám to není divný. Proč by to foton nemohl vidět opačně. Tedy z jeho pohledu by se naše budoucnost jevila jako sourn jeho současných možností s danou pravděpodobností.

0 0
možnosti
MT

Fermi

29. 6. 2009 14:28
Nelze vyvrátit

Dobrý den,

teorie predestinace (předurčenosti) je jedním z nejtěžších současných filozofických problémů. Nikdo Vám odpověď nepodá, protože existují stejně dobré argumenty pro obě varianty, ale není žádný důkaz ve prospěch jedné strany. Co se týče fotonu, vytvořil jste příklad srovnatelný se slavnou Schrödingerovou kočkou. Místo mrtvé a živé kočky máte foton dopadající na dveře a na čelo. Vaše řešení je správné. Foton popisujeme vlnovou funkcí, která má (její kvadrát) pravděpodobnostní charakter. Realizovaná varianta způsobí kolaps vlnové funkce. Možné interpretační obtíže vznikají přisuzováním volních vlastností fotonu (nemá žádné vědomí a hlavně pro něj neplyne čas, což je poněkud nepředstavitelné). Já osobně se řídím slovy svého známého (jaderný fyzik): "Nepřisuzuj volní vlastnosti částicím. Představuj si, že jsou úplně blbý."

0 0
možnosti
J

Jervin

29. 6. 2009 14:20
Ugh

zní to docela zajímavě. Já nejsem žádný fyzik,ale řekl bych, že problém bude v bodě 1) Je sice možné, že cesta fotonu při rychlosti světla trvá ze Slunce na Zemi z jeho pohledu 0 sekund, ale pro zbytek pomalejšího vesmíru (zestručněně, nechci tu polemizovat o dopadech černých děr na čas) stejně uběhne nějakých osm minut. Proto máme prostě čas na to rozhodnout se, jestli ty dveře otevřeme nebo ne. Stejně s tím teleskopem, když foton vylétal, byla to dost nejistá cesta. On defakto nevědel kde a kdy se zastaví. Možná by během té jeho 0 sekundy přeletěl za několik desítek miliard let celý vesmír, ale co čert nechtěl, mezi tím vzniklo lidstvo, postavilo teleskop a tak nějak mu ho postavilo do cesty.  :-)

0 0
možnosti
M

Míra2

29. 6. 2009 14:17
nemůžete míchat

časy ve dvou různých soustavách, přečtěte si aspoň nějakou učebnici fyziky pro SŠ

0 0
možnosti
  • Počet článků 205
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1374x
Obyčejný kluk s často nepopulárními názory. Co mě děsí: "Většina má pravdu i když se mýlí!" Moje moto: "Kam jde dav, tam nejdu já!" ... Pokud nejdou stejným směrem.

Seznam rubrik