Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
JB

El_Cid

27. 6. 2010 21:26
Asi začínm být slavný :)

Už druhý blog vznikající na popud mých reakcí a nebo článku :)

Víte ono u toho nejde jenom o substituci za jiné výrobky. Jde o posunu v oblasti mezních kupujících. Pokud pro vás má zboží hodnotu X, tak si jej při ceně X koupíte, ale ne při ceně X+něco. Dřívější mezní kupující se při vyšší ceně vytratí a jsou tu noví mezní kupující, kteří ovšem dřív nebyli mezní. Poptávané množství se pak při téhle vyšší ceně musí snížit, takže se vytváří nová rovnováha. Při spotřební dani se pak snížení výdajů již nekupujicích subjektů přesnou třeba do jiných oblastí, ale při zvýšení ceny všech spotřebních statků se pak navyšují úspory (jak už někdo napsal).

Jinak když přeskočíme do makra, tak vliv DPH na inflaci nemůže být takhle jednoznačně vykládán. Někdy může k inflaci přispět a jindy ne. Není to tak jednoduché.

0 0
možnosti
N

Novotnak

28. 6. 2010 16:18
Re: Asi začínm být slavný :)

Dobrá, ale v úvaze zapomínáte na to, že větší výběr DPH zapříčiní, že zase někdo jiný bude mít více peněz a tedy jeho "mez kupujícího" se tím pácem posouvá nahoru.... a i ony úspory jsou puze odloženou spotřebou... Prodávající prostě nemůže dlouhodobě hradit zvýšené DPH ze svého zisku. To může udělat jako ktrátkodobou záležitost v rámci nějaké cenové akce, ale jinak se jeho ceny nebudou řídit DPHčkem ale konkurencí na trhu. To lze velice dobře pozorovat na cenách benzínu. I s hodně vysokým spotřebním zdaněním (obdoba DPH) benzínu a nafty zisky benzinek za prodaný litr neklesají, ale drží se na velice podobné úrovni jako za doby nišší spotřební daně a jesem si jistý, že i kdyby se zvedlo zanění benzínu na dvojnásobek, tak by si benzinky na sovoji marži směrem dolů nesáhly, spíš právě naopak, kvůli nišším prodejům dražšího benzínu by marže na prodaný litr zedly.

0 0
možnosti
ML

m. l.

26. 6. 2010 11:24
Ta pře byla ale primárně o tom,

jestli je DPH zbytečná a nahraditelná přímými daněmi nebo nikoliv. Tu debatu o přenosu daně jsem tam viděl jako spíš domlouvání se na technickém detailu :-) Nicméně ani tak nepochybuji o tom, že u každé daně dojde v reálném životě k nějakému přenosu, že ji nikdy nezaplatí výhradně jenom ten na koho byla uvalena. U DPH půjde asi jen o dost malé procento ale bude tady, protože určitě aspoň někdo zareaguje a změní cenu nějakého výrobku. Třeba takového u kterého je cena adjustována tak aby prodejní cena včetně DPH dělala nějakou okrouhlou částku.

0 0
možnosti
N

Novotnak

26. 6. 2010 19:15
Re: Ta pře byla ale primárně o tom,

O tom jestli je možné ji nahradit jinou daní netřeba polemizovat. Na DPH se vybere tolik peněz, že nahraditelná není. Tedy ne bez obrovského snížení státních výdajů, což také není politicky průchodné... :-) Reagoval jsem především na ten druhý spor, o tom, jak DPH ovlivňuje výslednou cenu výrobku. Viz. odkaz, který jse mě dali do diskuse.

0 0
možnosti

rezjir rezjir

26. 6. 2010 7:22
Musíte ještě rozlišovat

mezi krátkodobými a dlouhodobými dopady. To znamená, že teprve v dlouhém období ta DPH dopadne plně na spotřebitele formou zvýšení cen. Ale mezi tím se v ekonomice odehraje spousta adaptací, substitucí, včetně technického pokroku, takže ten výsledek nemusí být zase až tak tristní.

Za druhé krátkodobě platí, že výdajům na služby a statky konkurují také úspory. Na jednorázové zvyšování cen spotřebitelé reagují zvýšenou tvorbou úspor, aby měli k dispozici pro strýčka příhodu vyšší rezervy, což vede ke snižování poptávky po zboží a službách.

Proto za topolánka se diky zdravotnickým poplatkům a zvýšení dph tak propadlo to hdp.

A k ničemu jinému nepovedou ta opatření, které nám chystají ti pravicoví kandidáti na vládu. Nevidí si na špičku. Stabilta růstu  ve stabilním prostředí je daleko významnějším faktorem v ekonomice než ty životabudiče pomocí bonusů atd., snižování sociálního pojištění atd.

0 0
možnosti
N

Novotnak

26. 6. 2010 7:44
Re: Musíte ještě rozlišovat

Chtěl jste říct, že jsou k ničemu živtabudiče fe formě šrotovného apod.?

Ten článek je o něčem jiném. Samozřejmě, že dlouhodobě ceny výrobků klesají díky technickému pokroku, ale já se zde bavím o dopadu DPH na ceny. Tzn. Při nezvýšení DPH, by ceny vlivem pokroku klesaly rychleji...

Propad za Topolánka byl pochopitelně způsoben propadem na okolních trzích, kam směřuje 80 % naší výroby a nikoliv marginálními změnami u nás. Snížení daní mohlo mít tak akorát vliv na to, že se méně propouštělo, ale snad jste si od toho nesliboval, že nějaká daň či dotace u nás může pohnout se světovou ekonomikou?

0 0
možnosti
S

sonic

25. 6. 2010 18:18
zmatené

musím souhlasit s martopem, že jsem absolutně nepochopil, jak probíhá ta dedukce...

0 0
možnosti
N

Novotnak

25. 6. 2010 18:27
Re: zmatené

No psal jsem to ve spěchu, ale nijak zmatené mi to nepřipadá. Čemu že jste nerozuměl? Který je to odstavec?

0 0
možnosti
MK

martop

25. 6. 2010 17:13
A mám to za sebou

Uf. Právě jsem přečetl nejzmatenější a nejméně přehledný text mého života, Teď už to bude jenom lepší.

0 0
možnosti
N

Novotnak

25. 6. 2010 17:20
Re: A mám to za sebou

No jo, to taky nebylo napsáno pro pobavení, ale jako polemika s jiným názorem :-) Ekonomické texty jsou většinou nudné a složité. :-)

0 0
možnosti
  • Počet článků 205
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1374x
Obyčejný kluk s často nepopulárními názory. Co mě děsí: "Většina má pravdu i když se mýlí!" Moje moto: "Kam jde dav, tam nejdu já!" ... Pokud nejdou stejným směrem.

Seznam rubrik