Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
VH

Stará kára

20. 5. 2011 9:35
Ty dluhy budou odpuštěny doslova

Na "restrukturalizaci" dluhu se musí Řecko s věřitelskými státy a jejich finančními organizacemi (MMF, Evropská banka) dohodnout.  Jedině tak může dluhy "vymazat" ze svých účtů. Teprve pak budou tyto instituce dále půjčovat na rozumný úrok.

Jen mimochodem: Všechny zadlužené evropské státy se tím dále zadluží - dluh se zvýší o odepsané půjčky a realizovaná ručení.

0 0
možnosti
N

Novotnak

20. 5. 2011 11:01
Re: Ty dluhy budou odpuštěny doslova

To jste mě nepochopil. Jasně, že část dluhů bude vymazána doslova, ale nebude odpuštěna ve smyslu: "Odpouštím ti, jo. Zapomeneme na to, jako by se nic nestalo..." Dluhy budou umazány, nebudou ani odpuštěny, ani prominuty. Podstata naplňuje jen část významu těchto slov.

0 0
možnosti
PH

petrph

20. 5. 2011 9:22
popišme se to ještě jednou

Když dluží občan, příjde exekutor,horší než inkvizitor, vyžene občana z jeho domečku a domeček mu prodá. Když dluží podnik, příjde správce a prodá podniku všeho jeho aktiva.

A když dluží stát, tak prostě řekne že dluhy platit nebude a tak je neplatí, a nikdo mu nic nemůže sebrat, a ani ho donutit, aby začal šetřit.

A přitom, když se podíváte na výši úroků, tak ten podnik i občan platí z půjčky několikanásobně vyšší "rizikový " úrok. Jakpak to???

0 0
možnosti
N

Novotnak

20. 5. 2011 11:09
Re: popišme se to ještě jednou

Majetek člověka má hranici u postele, židle a stolu. Majetek podniku má hranici u vlastníků tohoto podniku. Majetek státu má hranici u hranice tohoto státu. Kdyby mělo Řecko jako stát uložených deset miliard eur ve Švícarsku, jistě že by jim to sebrali na umoření dluhu.

To znamená, že když vyhlásíte osobní bankrot, musíte uhradit nejméně 30 % z dluhu během pěti let. Když přijde krach firmy použije se majetek firmy, nikoliv majetek majitelů firmy. Když zbankrotuje stát, máte smůlu. Tak jsou nastavena pravidla a podle těch se hraje.

Že mají firmy nebo lidi větší rizikovou přirážku než státy není vždycky pravda. Řecko mělo přirážku kolem 8 %. Když si pořídíte hypotéku, máte přirážku běžně tak 2, 3 %. Když si půjčuje firma tak je přirážka závislá od její stability podobně jak je tomu u států. Je spousta firem, co si půjčovala levněji než Řecko.

0 0
možnosti
GMX

Glock Mark XV

20. 5. 2011 8:17
Nějak zapomínáte, že Řekové přes to všechno

... stále vydávají na armádu cca 3,5 % HDP - americké stíhačky, německé ponorky, německé tanky, ...

0 0
možnosti
MB

buxus

20. 5. 2011 7:48
Tři poznámky

1. Říkáte "Naše rozčilení tedy pramení z čiré závisti". Nevím, jak u koho. Já si spíše zoufám nad situací, kdy řecké vlády, zcela vědomě falšovaly své státní účetnictví a bruselští experti jim to (nevědomky??) dlouhodobě baštili. 

2. Řecko se nemůže vyhrabat z dluhů proto, že jeho ekonomika nedokáže vygenerovat dostatečný objem prostředků na běžný chod státu plus horentní splátky jistin a úroků

3. Řecký bankrot odnesou zejména francouzské a německé banky. Ty pak budou muset vlády jednotlivých zemí stejně sanovat. Z tohoto důvodu už dávno neměly státy EU Řecku pomáhat a nechat ho jít do bankrotu. Takhle nacpali do Řecka další peníze a sanace vlastních bank s řeckou makulaturou ve formě dluhopisů je stejně nemine.

0 0
možnosti
  • Počet článků 205
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1374x
Obyčejný kluk s často nepopulárními názory. Co mě děsí: "Většina má pravdu i když se mýlí!" Moje moto: "Kam jde dav, tam nejdu já!" ... Pokud nejdou stejným směrem.

Seznam rubrik